Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dagligvaruhandeln

Dagligvaruhandeln ökade 9,5 procent i januari, prisjusterat -10 procent - Svensk Dagligvaruhandel

Försäljningen inom dagligvaruhandeln ökade med 9,5 procent under januari jämfört med samma period i fjol. Det visar Dagligvaruindex från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Kalendereffekten var 0,5 procent under månaden. Justerat för prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker på 19,6 procent under månaden och kalenderkorrigering var utvecklingen för dagligvaruhandeln negativ under månaden med -10,5 procent.

- Januari, årets fattigaste månad, blev ännu fattigare i år och det syns också i dagligvaruhandelns försäljning. Den prisjusterade försäljningsutvecklingen är fortsatt negativ, vilket betyder att volymerna drastiskt fortsätter minska och att konsumenter handlar billigare eller färre varor även under början av 2023, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningen fördelat på butik och e-handel var upp 11,5 respektive ned 18,5 procent. E-handeln stod för 4,9 procent av den totala omsättningen.

- Försäljningen i butik växte med 11,5 procent i januari och stod för hela tillväxten i dagligvaruhandeln. Större del av konsumtionen fortsätter att skifta till fysisk handel, samtidigt är e-handelsandelen fortsatt stabil kring 5 procent, avslutar Karin Brynell.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Axfood

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt