Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Boprisfall på 8 procent att vänta i Norge enligt nya prognoser

Norska huspriser väntas ha minskat med 8 procent vid utgången av tredje kvartalet 2023 jämfört med samma period i år. Det framgår av en färsk analys från landets statistiska centralbyrå, SSB.

– Sedan pandemins början har bostadspriserna stigit med runt 20 procent. Även om det sannolikt blir ett relativt kraftigt husprisfall framöver, så kommer prisnivån fortfarande att ligga långt över nivån från innan pandemin, sa SSB-forskaren Thomas von Brasch i ett uttalande i samband med publiceringen, skriver norska affärstidningen E24.

SSB spår även en betydligt lägre ekonomisk tillväxt framöver jämfört med utvecklingen hittills i år.

Vidare förväntas styrräntan nå en topp på 3 procent i början av nästa år. Det innebär att den totalt stiger med 0,50 procentenheter från dagens nivå på 2,5 procent. Beräkningarna visar sedan att räntorna sänks igen redan mot slutet av 2023.

– När vi närmar oss 2024 bedömer vi att arbetslösheten kommer att ha ökat något, inflationen gått ner och produktiviteten tagit fart. I ett sådant läge kommer Norges Bank med största sannolikhet att sänka räntan något, troligen ner till 2 procent 2024, förklarar Von Brasch.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt