Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

2023

2023 blir tufft år för detaljhandeln enligt HUI

2023 förväntas bli det tuffaste året för detaljhandeln i den nedåtgående konjunkturcykeln, enligt Svensk Handels analysinstituts HUI:s konjunkturrapport. Försäljningen mätt i fasta priser väntas minska med fyra procent.

Prognosen för detaljhandeln står fast på 4,5 procent för 2022 i löpande priser. Prognosen för 2023 sänks till 1,0 procent från 3,0 och utvecklingen 2024 prognostiseras till 0,5 procent.

Prognosen för sällanköpsvaruhandeln är negativ under 2023 även i löpande priser.

Företagen pressas både av konsumenternas minskade köpkraft men även av ökade kostnader att driva butik.

För svensk ekonomi som helhet justeras BNP-prognosen för innevarande år svagt uppåt till 2,4 procent (2,3). Prognosen för 2023 revideras ned till -0,5 procent (0,8) till följd av minskad investeringstakt i ekonomin och en avkyld hushållskonsumtion.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt