Vinstras för LKAB – ny anläggning i Luleå
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vinstras för LKAB – ny anläggning i Luleå

Vinstras

Lägre leveranser, svag produktion och sjunkande marknadspriser slår hårt mot den statliga gruvkoncernen LKAB, enligt en delårsrapport. Men de satsar ändå stort på ett nytt center och en förädlingsanläggning i Luleå.

LKAB investerar 800 miljoner i ett forsknings- och utvecklingscenter och en anläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå.

"En viktig milstolpe", säger vd Jan Moström enligt ett pressmeddelande.

Demonstrationsanläggningen ska vara i drift i slutet av 2026 och kommer att utveckla processen för att använda materialflöden från LKAB:s järnmalmsproduktion i Gällivare, resurser som hittills lagts på hög som gruvavfall, enligt LKAB.

Samtidigt redovisar LKAB ett rörelseresultatet för tredje kvartalet på 2,1 miljarder kronor, ned från 5,0 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Nettomsättningen föll från 10,8 miljarder till 8,4 miljarder.

"LKAB:s tredje kvartal präglades av omfattande produktionsstörningar och flera längre produktionsuppehåll. Nettoomsättningen och rörelseresultatet för kvartalet påverkades även av lägre järnmalmpriser och leveranser", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Produktionsstörningar och längre produktionsuppehåll drog ned volymerna till 4,9 miljoner ton, ned från 7,0 miljoner ton.

"Åtgärderna kommer fortsätta under kommande månader och begränsar därmed produktionen även under fjärde kvartalet", skriver LKAB.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt