Storbanken: Långsiktig potential i mätteknikbolaget – pressad värdering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Storbanken: Långsiktig potential i mätteknikbolaget – pressad värdering

Storbanken:

Handelsbanken ser potential i Hexagon trots en pressad värdering. Banken rekommenderar att behålla aktien på kort sikt och spår en positiv utveckling på längre sikt. Dock justeras vinstestimaten något nedåt på grund av valutaeffekter och förvärv. Rapporten för tredje kvartalet kan ge fler insikter när den släpps den 25 oktober.

  • Handelsbanken ser Hexagon som undervärderad men med långsiktig potential.
  • Vinstestimaten för 2024-2026 sänks något på grund av valutaeffekter.
  • Rapport för tredje kvartalet väntas belysa svag efterfrågan i vissa sektorer.

Pressad värdering men stabil riktkurs

Enligt en rapport från Finwire bedömer Handelsbanken att mätteknikbolaget Hexagon är lågt värderat historiskt sett. Banken rekommenderar att investerare behåller sina aktier på kort sikt och ser en möjlighet till överavkastning på längre sikt med en riktkurs på 155 kronor inom tre år. Analytikerna bakom rapporten anser att Hexagon har de nödvändiga tillväxtmotorerna för långsiktig framgång, tack vare en uppdaterad portfölj av hårdvara och mjukvaruplattformar.

Justeringar i vinstestimat

Under perioden 2024-2026 har Handelsbanken reviderat ned sina vinstestimat för Hexagon med 1-2 procent. Denna justering beror främst på negativa valutaeffekter och förvärv. Trots dessa justeringar behåller banken sin positiva långsiktiga syn på bolaget. Hexagon förväntas presentera sin tredje kvartalsrapport den 25 oktober, där en negativ tillväxt kan förväntas för ungefär 40 procent av företagets tillgångsbas.

Ökad efterfrågan och utmaningar

Enligt Handelsbanken förblir efterfrågan svag inom flera sektorer, även om vissa divisioner som Asset Lifecycle Intelligence och Autonomous Solutions visar goda tillväxtutsikter. Trenderna i Kina har dock visat tecken på försämring, vilket kan påverka Hexagons resultat. Banken påpekar att den förväntar sig ett minskat stöd från produktmix och bruttomarginal under det tredje kvartalet, vilket har lett till en något sänkt prognos för rörelseresultatet.

Hexagon är en global aktör inom informationsteknologi och erbjuder avancerade lösningar för geografiska och industriella tillämpningar. Företaget, som grundades 1975 och har sitt huvudkontor i Stockholm, har en bred kundbas över hela världen. Vi på Börskollen noterar att bolaget har ett betydande antal aktieägare hos både Avanza och Nordnet, vilket understryker det intresse som finns för Hexagon på den svenska marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt