Morgonkollen 19 augusti - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 19 augusti - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

19 augusti 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen oregelbundet.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,02 procent, FTSE 100-terminen backar 0,33 procent och DAX terminen sjunker 0,13 procent.

New York


De amerikanska börserna klättrade vidare uppåt på fredagen med fortsatt stöd av minskad recessionsoro efter flera positiva makrosignaler under gångna veckan. Den tioåriga marknadsräntan sjönk ett par punkter på fredagen.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,20 procent till 5 554,25. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,33 procent som lägst och 0,34 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,21 procent till 17 631,72. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,52 procent som lägst och 0,46 procent som högst.

Sektormässigt hade finans den bästa utvecklingen, plus 0,62 procent, medan verkstad noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,19 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 3 punkter till 3,89 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 3,88 procent.

Brentoljan backade 1,68 procent till 79,68 dollar och WTI-oljan sjönk 3,35 procent till 75,54 dollar. Brent står i dag i 79,59 dollar, medan WTI-noteringen är 75,41 dollar.

Guldpriset (termin) steg 1,82 procent till 2 537,80 dollar. I dag står guldet i 2 539,90 dollar.

Dollarn försvagades till 1,1029 mot euron, från 1,0973 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1039. En dollar kostar i dag 10,4226 kronor, att jämföra med 10,4481 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien-regionen visar en blandad utveckling på måndagen i kölvattnet av förra veckans uppgångar. I denna vecka kommer marknaden att få ta del av räntebesked från Sydkorea och inflationstal från Japan.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 1,77 procent till 37 388,62. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,96 procent som lägst och 0,16 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,40 procent till 2 641,14. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,55 procent som lägst och 0,08 procent som högst.

Företagsnytt


Finländska verkstadsbolaget Metsos ägare tittar på en sammanslagning med Sandviks gruvutrustningsaffär, som står för cirka 60 procent av verkstadskoncernen. Det enligt uppgifter till Dagens industri. Affären väntas få uppbackning av Metsos två storägare, det statliga ägarbolaget Solidium och aktivistfonden Cevian Capital med grundaren Christer Gardell. Samtidigt är det oklart hur Sandviks storägare Fredrik Lundberg väntas ställa sig till en sådan transaktion.

Betalningslösningsbolaget Klarna är redo för börsen och nu återstår bara tajmingen. Det uppger vd Sebastian Siemiatkowski i en intervju med TT.

Affärer


Telekomleverantören Ericsson säljer sitt amerikanska dotterbolag Iconectiv, vilket ger ett tillskott till kassan på 10,6 miljarder kronor samt kommer resultera i en positiv engångseffekt på rörelseresultatet, ebit, på cirka 8,8 miljarder kronor när transaktionen slutförts. Transaktionen väntas bli slutförd under första halvåret 2025, efter sedvanliga villkor. Köpare av Iconectiv är Koch Equity Development.

Private equity-bolaget CVC uppges förbereda ett bud för en majoritetspost i revisionsbyrån Grant Thorntons brittiska verksamhet. Det rapporterar Sky News med hänvisning till uppgifter från källor. Processen beskrivs vara i ett tidigt skede och väntas värdera verksamheten till 1-2 miljarder pund.

Sverige


E-handeln i Sverige ökade med 17 procent i löpande priser till 14,6 miljarder i juni, jämfört med året innan. För juli rapporteras en minskning med 1 procent till 11,8 miljarder. Det framgår av Svensk Handels e-handelsindikator.

Finansmarknadens aktörer är i princip samstämmiga i sina förväntningar om en sänkt ränta från Riksbanken imorgon. Det visar SEB:s investerarenkät där 96 procent av de tillfrågade uppger att de tror på en sänkt ränta med 25 punkter. Resterande 4 procent tror på en sänkning med en halv procentenhet.

Från omvärlden


Tyska batteritillverkaren Varta har nått ett omstruktureringsavtal med sina borgenärer vilket kommer att se Porsche kliva in som ny delägare. Porsche kommer tillsammans med Vartas storägare Michal Tojner att bidra med en kapitalinjektion på 60 miljoner euro till Varta.

Federal Reserve-chefen i San Francisco Mary Daly uppger i en intervju med Financial Times att det är dags att se över räntenivån.

Investmentbanken Goldman Sachs har sänkt sin bedömda risk för recession i USA till 20 procent, från tidigare 25 procent. Bakgrunden är den senaste statistikskörden rörande arbetsmarknad och handel. Det rapporterar flera medier. Wall Street-bjässen utesluter inte heller att man kan komma att sänka den ytterligare ned till 15 procent om sysselsättningsstatistiken för augusti inkommer "rimligt bra".

Danska bioteknikbolaget Bavarian Nordic arbetar med flera afrikanska länder för att hitta vägar till att utöka sin kapacitet för att producera mer vaccin mot mpox. En farligare variant av mpox har spridit sig i Afrika den senaste tiden och ett fall har även bekräftats i Sverige. Nu uppger Bavarian Nordic att de letar efter vägar för att utöka sin produktion.

Kreditkortsjätten Mastercard ska dra ner på tre procent av sin globala personalstyrka. Det uppger en talesperson, rapporterar Reuters. Nedskärningarna ingår i den omorganisation som aviserades tidigare i år och syftar till att öka fokus på kärnverksamheten.

Mikrobloggen X kommer att stänga sin verksamhet i Brasilien, enligt ett uttalande. Det rapporterar Wall Street Journal. Åtgärden kommer efter att en domstol beordrat bolaget att ta bort visst innehåll. Det hela kopplas till konton som bedöms sprida hatpropaganda och falsk information.

Makro


Orderingången av maskiner (kärn) i Japan sjönk oväntat med 1,7 procent i årstakt i juni, väntat var en ökning med 1,1 procent.

Detaljhandelsklimatet i Tyskland försämrades märkbart i juli, enligt en undersökning från Ifo-institutet. Indikatorn föll till -25,4 under sommarmånaden, ned från -19,5 i juni.

Aktierekommendationer


Barclays inleder bevakning på Holmen med jämvikt och riktkurs 390 kronor

Pareto Securities inleder bevakning på Vitec med köp och riktkurs 650 kronor

Dagens industri sätter köp på bioteknikbolaget Biotage.

Di upprepar köp för Eastnine.

Börsveckan ger sju köpråd i den första utgåvan efter sommaruppehållet. Köpråden avser Doro, Embellence, Bredband2, Careium, Bulten, Qleanair och Norva24. Tidningen lämnar rådet avvakta för Saab och Micro Systemation.

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Eyeon, Jumpgate, Nitro Games, Prostalund, Spotlight Group, Star Vault

11:15 Jumpgate

Stämmor

16:00 EQL Pharma

MAKRO

01:01 Storbritannien husprisindex från Rightmove
01:50 Japan maskinorder
06:00 Sverige e-handelsindikatorn från svensk handel
12:00 Sverige AF veckostatistik
16:00 USA ledande indikatorer
23:00 Sydkorea konsumentförtroende


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Metso

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt