Kina begränsar export av teknik med dubbla användningsområden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Kina begränsar export av teknik med dubbla användningsområden

Kina

Kina inför nya restriktioner på export av produkter och teknologier som kan användas både civilt och militärt. Enligt Kinas statsråd syftar dessa begränsningar till att skydda nationell säkerhet och intressen. De nya reglerna träder i kraft den 1 december, samtidigt som president Xi Jinping förbereder sig för BRICS-mötet i Ryssland.

  • Kina inför exportrestriktioner för teknik med dubbla användningsområden.
  • Åtgärden syftar till att skydda nationell säkerhet och intressen.
  • Restriktionerna påverkar inte direkt Ryssland, enligt experter.

Enligt en nyhet från CNBC har Kina beslutat att införa exportrestriktioner för produkter och teknologier som kan användas både civilt och militärt. Enligt ett uttalande från Kinas statsråd är syftet med dessa restriktioner att skydda den nationella säkerheten och Kinas intressen. Åtgärderna kommer att träda i kraft den 1 december.

Bakgrund och internationell kontext

Detta besked kommer i en tid då Kinas president Xi Jinping planerar att delta i BRICS-mötet i Kazan, Ryssland. Samtidigt har USA tidigare infört sanktioner mot kinesiska företag vars produkter använts av Ryssland i Ukrainakriget, vilket inkluderar två drönartillverkande företag. Trots detta tror experter som CNBC talat med att Kinas nya restriktioner inte kommer att gälla Ryssland.

Vilka produkter kan påverkas?

Alex Capri, universitetslektor vid National University of Singapore, bedömer att restriktionerna kan komma att fokusera på sällsynta jordartsmetaller och kritiska metaller. Dessa material är av stor betydelse för både civil och militär användning och kan därmed bli centrala i de nya exportbegränsningarna.

På Börskollen noterar vi att Kinas steg mot ökad kontroll av exporten kan få långsiktiga effekter på den globala marknaden, särskilt i sektorer som är beroende av avancerad teknologi och kritiska resurser. Exakt hur dessa förändringar kommer att påverka internationell handel och relationer återstår att se.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt