Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Kickstarta

Kickstarta 2023 med sparande – Här är fondstrategierna som har presterat

2022 var ett oroligt år med en rejält svängande börs. Men trots oroligheter som krig, energikris och inflation som påverkat vår ekonomi har intresset för fondrobotar fortsatt att öka. En av de fondrobotar som ökat stadigt i antal nya kunder samt presterat bäst under det gångna året är Fundler. En framgångsfaktor är avancerad teknik. En annan är drivet att utmana en traditionell bransch.

Vi har en låg avgift och förstklassig förvaltning. Vi optimerar varje risknivå för sig, oavsett nivå innehåller alltid våra portföljer en optimerad andel aktiefonder vilket ger högre avkastning över tid”, säger Ulf Ahrner, grundare och förvaltningschef.

Fundler är en av de bäst presterande fondrobotarna på marknaden idag. Portföljerna Global Framtid och Smart Index Potential har levererat hög riskjusterad avkastning sedan start. Dessa portföljer har en bred diversifiering av investeringar i ett antal olika branscher och geografier, vilket minskar risken.

Investera enkelt i mobilen

Fundler erbjuder en enkel och smidig tjänst för investeringar. Med hjälp av appen kan du enkelt följa dina investeringar och se hur din portfölj utvecklas. Fondroboten gör det möjligt för dig att få hög riskjusterad avkastning utan att behöva göra något själv. Du kan välja mellan olika risknivåer och portföljer för att hitta den strategi som passar dig bäst. Så om du är intresserad av att komma igång med dina investeringar och förbättra din ekonomi i år, tveka inte att prova Fundler.

Tack vare den automatiserade rådgivningen betalar Fundlers kunder enbart en avgift för expertisen, själva förvaltningen. Fundler har sju olika portföljer med en total avgift mellan 0,4 – 1,1 procent.

Av Fundlers sju portföljer finns två renodlade aktieportföljer, Global Framtid och Smart Index Potential.

Smart Index Potential är en lågkostnadsstrategi som regelbundet ombalanseras för att upprätthålla en optimal allokering på varje risknivå. Fonden håller sig alltid till sina investeringsmål och minskar risken för oönskade förluster. Allokeringen består till 100% av aktier i tillväxt- och teknikföretag från hela världen. Fonden lämpar sig bäst för längre placeringar på minst 7 år där man vill få riktigt hög avkastningspotential på sikt.

Avkastning 3 år: 25 % [1]
Avkastning 5 år: 68 % [2]

Global Framtid är en strategi som fokuserar på de sektorer och bolag som väntas ha den största tillväxten på lång sikt. Strategin har högt fokus på lönsamma teknikbolag, stora och medelstora bolag inom hälsovårdssektorn, och marknader med hög utvecklingshastighet. Detta innebär att fonden tar ett högre risktagande för att kunna erbjuda högre förväntad avkastning över tid.

Portföljen är lämplig för investerare med en lång placeringshorisont som söker högsta möjliga förväntad avkastning, men samtidigt vill undvika de mest extrema riskerna, såsom derivat och politiskt instabila marknader. Fonden har den högsta volatiliteten av alla Fundlers portföljer, men det förväntas att fonden ska ha högre förväntad avkastning än genomsnittet på Stockholmsbörsen.

Avkastning 3 år: 23 % [1]
Avkastning 5 år: 67 % [2]

“Det som en sparare behöver professionell hjälp med är själva förvaltningen, och den i sig är inte dyr. Det som påverkar avgiften för traditionell förvaltning är distribution, licenser och administration vilket över tid påverkar möjligheten till avkastning”, förklarar Ulf.

Bättre service än storbankerna – till ett lägre pris

Att investera med hjälp av Fundler är enkelt eftersom du kan göra allt via en app i mobilen som nästan alla ständigt bär med sig och själva grundidén är att på ett schysst sätt utmana en traditionell bransch:

Vi vill ge dig som sparare den professionella hjälp du behöver utan några extra eller dolda kostnader. Vi sätter ihop ett antal fonder till en portfölj som passar risknivån för dina specifika sparmål. Eftersom vi inte tar emot fondprovisioner och inte har några egna fonder, väljer vi bara ut de bäst lämpade fonderna för våra portföljer,” säger Ulf.

Du som sparare väljer själv portfölj, risknivå och belopp. Behöver du hjälp eller guidning finns en lättillgänglig support samt licensierade rådgivare. Hos Fundler får du i många fall bättre service än hos storbankerna, men till ett lägre pris.

Kom igång med ekonomin 2023 - fynda på börsen

När man investerar på börsen är det viktigt att vara medveten om att det går upp och ner. Med jämna mellanrum kommer kraftiga nedgångar, det ingår. Det är därför vi får avkastning på våra pengar över tid – utan risk, ingen avkastning. Men det är när börsen faller som du har möjlighet att göra de bästa affärerna, då har du nämligen möjlighet att köpa fler aktier eller fondandelar till ett lägre pris.

Att sätta nyårslöftet att förbättra sin ekonomi och investera med Fundlers investeringstjänst är en smart idé. Med den nedgång som börsen har sett under det senaste året, finns det nu mer attraktiva ingångsnivåer för investerare. Detta, tillsammans med den starka starten på det nya börsåret, skapar en perfekt tidpunkt att komma igång med sina investeringar.

”Sitt still i båten och håll kvar vid din investeringsstrategi. Vinnaren är den som tänker långsiktigt och fortsätter investera i både upp- och nedgång”, uppmanar Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.

Sätt upp en långsiktig strategi och tydliga mål för ditt sparande och håll dig till det. Försök att alltid behålla lugnet, börsen går upp och ner, men att sälja i panik gör oftast mer ont än gott i efterhand. Om du börjar känna dig orolig för att börsen går ner kan du istället ombalansera och dra ner risken lite, det viktiga är att alltid tänka långsiktigt.

”Sparmål är som riktmärken på en karta. De visar var du ska gå och hjälper dig att hålla rätt kurs,” säger Mohammed Salih.

[1] Källa Morningstar tidsperiod 2020-01-01 till 2022-12-31.
[2] Källa Morningstar tidsperiod 2018-01-01 till 2022-12-31.

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt