Batteripriser väntas falla 50 procent – ger billigare elbilar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Batteripriser väntas falla 50 procent – ger billigare elbilar

Batteripriser

Priserna på elbilsbatterier förväntas halveras inom fyra år, vilket kan göra elbilar lika billiga som bensindrivna bilar. Denna utveckling kan innebära stora utmaningar för batteritillverkare som Northvolt, medan det ger konsumenterna anledning att jubla. Bakom prisfallet ligger teknisk innovation och sjunkande råvarupriser.

  • Elbilsbatteripriserna kan falla med 50% inom fyra år.
  • Teknisk innovation och lägre råvarukostnader driver utvecklingen.
  • Northvolt och andra tillverkare står inför stora utmaningar.

Enligt bilsajten Carup, förutspår Goldman Sachs att priserna på elbilsbatterier kommer att sjunka med nära 50 procent inom de närmaste fyra åren. Priserna har redan minskat med 25 procent under det senaste året, och denna trend förväntas fortsätta.

Teknisk innovation och råvarupriser som drivkrafter

Den första faktorn bakom det förväntade prisfallet är teknisk innovation. Nya batterier med högre energitäthet och lägre kostnader har lanserats, vilket driver priserna nedåt. Den andra faktorn är sjunkande priser på batterimetaller som litium och kobolt, vilka utgör en stor del av batterikostnaderna. Under perioden 2020 till 2023 har vi sett en hög nivå av "grön inflation", men nu förväntas priserna på dessa metaller minska.

Utmaningar för batteritillverkarna

För batteritillverkare som Northvolt innebär denna utveckling stora utmaningar, skriver Carup. Företaget kommer att möta hård prispress. Enligt Goldman Sachs finns det betydande inträdesbarriärer i batteriindustrin, och det kan ta upp till 10 år från forskning och utveckling till produktion. Utöver det är det svårt att hitta kompetent personal för batteritillverkning. Som ett resultat kan nya aktörer ha svårt att överleva på marknaden.

Vi på Börskollen följer noga denna utveckling och kommer att fortsätta rapportera om hur prisfallet på batterier påverkar både konsumenter och tillverkare. För elbilsköpare är detta ett potentiellt positivt skifte, men det återstår att se hur tillverkarna anpassar sig till den nya situationen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Northvolt

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Northvolt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt