Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ranlos siktar på att sälja globalt, återförsäljare är på plats - vd

Göteborgsföretaget Ranlos arbetar just nu med en notering på First North. Företaget tar in 15 miljoner kronor, ett kapital som ska användas för att öka försäljningen. Både produkt och återförsäljare är på plats.

“Vi fick genombrott i Japan i slutet av 2022 och kapitalet vi tar in kommer att användas primärt för att understödja våra globala återförsäljare samt arbeta med att skapa egen försäljning”, säger vd Louice Rosdahl i en intervju med Finwire.

Ranlos har tagit fram en lösning som består av en antennbom och en reflektor som omvandlar närfältsvågor till fjärrfältsvågor på bara någon meters avstånd. Lösningen kan placeras både i mindre och större testanläggningar. Den är portabel och kan rullas in och ut baserat på kundens specifika mätbehov. Ranlos har även tagit fram en egenutvecklad mjukvara som styr hela mätprocessen. Företaget har en rad konkurrenter, men deras system är både dyrare och mer omständiga, uppger Rosdahl.

Tekniken är patenterad och har tagits fram av professor Per-Simon Kildal, som var verksam vid Chalmers och bland annat ligger bakom Gapwaves teknik. Kildal avled 2016, bara några månader efter att han grundade Ranlos.

Ranlos riktar primärt in sig mot två stora segment, automotive och telekom. Bolagets uppskattning är att en genomsnittlig budget för testsystem hos kunderna är cirka 8-10 miljoner kronor, vilket ger en total adressbar marknad om cirka 4,1 miljarder. Totalt finns det 450 fordonstillverkare att bearbeta. Företaget ser även fler intressanta sektorer såsom robotteknik och försvarsområdet. Fokus är dock särskilt riktat mot just automotive då man inom den sektorn har ett stort strategiskt fokus på just frågan om connectivity.

“Vi har redan avtal med tre ledande återförsäljare som täcker Europa, Japan, Kina, Sydkorea och USA. Det går snabbare och enklare att arbeta med dessa än att vi skall bygga upp en egen säljkår. Vi har ett stort intresse från många potentiella kunder. Kapitalet behövs för att kunna bearbeta marknaden och understödja säljarbetet”, säger hon.

Företaget siktar nu på att rekrytera ett antal personer som skall stärka upp försäljningen och organisationen.

Orderstorlek per kund varierar mellan några miljoner upp till tio miljoner över tid. En försäljning till 2-3 fordonstillverkare per geografisk huvudmarknad inom några år skulle resultera i en årlig omsättning på cirka 100-150 miljoner kronor. Lika stor potential ses dessutom inom området telekom, uppger Rosdahl.

Några flaskhalsproblem ser hon inte framför sig. Ranlos har säkrat avtal om leveranser med svenska underleverantörer som gör att de skall kunna skala upp i linje med plan.

I och med att företaget blir noterat blir det lättare att växa icke organiskt. Några sådana planer finns dock inte på ledningens bord.

“Jag har arbetat mycket med förvärv, men vi är än så länge för små. Vi måste bli större och genomföra det som vi har tänkt först”, säger Rosdahl.

Tech-bolaget ser möjligheter att sälja fler system till sina kunder och även till dess underleverantörer.

Ranlos tar in 15 miljoner kronor. Teckningsperioden löper ut på måndag. Totalt är 62 procent av emissionen säkrad. Teckningskursen är 25 kronor per aktie. Nordicap är rådgivare. Totalt 50 procent av kapitalet kommer att användas för marknads- och försäljningsinsatser, 30 procent till vidareutveckling och 20 procent till rörelsekapital och ekonomisk buffert.

Affärsvärlden har tittat på noteringen och inom IPO-guiden har man inte rest några flaggor. Tidskriften ger också en teckna-rekommendation för den riskvilliga småbolagsinvesteraren.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om RanLOS

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien RanLOS

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.