Amerikanska Anavex lyfter efter positiva fas 2b/3-resultat mot tidig Alzheimers
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Amerikanska Anavex lyfter efter positiva fas 2b/3-resultat mot tidig Alzheimers

Amerikanska forskningsbolaget Anavex Life Sciences rusar över 30 procent efter att bolagets orala läkemedelskandidat anavex2-73 (blarcamesine), med statistisk signifikans, uppnått de primära effektmåtten i en fas 2b/3-studie mot tidig Alzheimers sjukdom. Det framgår av ett pressmeddelande.

De primära utfallsmåtten var ADAS-Cog (ett mått på flera kognitiva funktioner) och ADCS-ADL (ett mått på hur bra patienten klarar sig i vardagen).

Anavex2-73 saktade ner kognitiv nedgång mätt i ADAS-Cog med 45 procent på 11 månader, med ett p-värde på 0,033. Ett p-värde under 0,05 brukar ses som statistiskt signifikant.

I jämförelse saktade Bioarctics antikropp lecanemab ned den kognitiva nedgången med 27 procent på 18 månader mätt i CDR-SB, med p=0,00005. CDR-SB var det primära effektmåttet i fas 3-studien Clarity AD med lecanemab och är en skala som mäter både kognitiv funktion och hur patienten klarar sig i vardagen.

Just CDR-SB var ett av de sekundära effektmåtten i Anavex studie. Likt lecanemab minskade anavex2-73 den kliniska nedgången med 27 procent, men på bara 11 månader istället för 18. P-värdet var 0,040.

Studieunderlaget i Anavex studie var 509 patienter jämfört med 1 795 för Clarity AD.

Vidare visade läkemedlet Anavex en god säkerhetsprofil utan oro för hjärnödem (Aria-E), något som är förknippat med lecanemab och andra antikroppar som riktar sig mot amyloidkaskaden för att angripa sjukdomen.

En stor skillnad mellan anavex2-73 och lecanemab är att den förstnämnda administreras oralt medan den sistnämnda ges via infusion direkt in i blodomloppet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BioArctic

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BioArctic

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt