Vad händer om "Magnificent Seven" tappar fart? – här har du svaret
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Vad händer om "Magnificent Seven" tappar fart? – här har du svaret

Vad

S&P 500-indexet har nyligen nått över 5000 för första gången någonsin, med teknikjättar som Amazon, Meta, Microsoft och Nvidia i spetsen. Dessa fyra företag har genererat nästan 20% avkastning sedan årets början och står för cirka 69% av S&P 500:s ökning hittills i år, enligt Yahoo Finances analytiker Jared Blikre.

  • Amazon, Meta, Microsoft och Nvidia har levererat nästan 20% avkastning sedan årets början och står för ungefär 69% av S&P 500:s ökning hittills i år.
  • Apple, Alphabet och Tesla som också ingår i gruppen av sju ledande tech-aktier, har haft en mer varierad start på året.
  • En analys från BMO Capital Markets visar att S&P 500-indexet historiskt sett har presterat bra även när toppaktierna börjar tappa fart.

Samtidigt har inte alla aktier i den så kallade "Magnificent Seven", en grupp av sju ledande teknikaktier, haft en stark start på året. Apple, Alphabet och Tesla har haft en mer ojämn inledning, vilket har lett till oro på Wall Street då det leder till ett minskande antal aktier som driver det stora indexet, S&P 500, uppåt.

När investerare slutar oroa sig så mycket över exakt när Fed kommer att börja sänka räntorna, tror jag att vi kommer att se många av dessa företag utanför de sju största ha ganska stark vinsttillväxt

Vilka aktier ingår i "Magnificent Seven"

Aktierna som kallas för "Magnificent Seven" är:

Marknaden fortsätter uppåt

Lyckligtvis för investerare tyder analyser på att marknaden sannolikt kommer att fortsätta uppåt, även om de ledande aktierna når sin topp. En nyligen genomförd analys av BMO Capital Markets chefstrateg Brian Belski visar att S&P 500-indexet historiskt sett har presterat bra även när de bästa aktierna börjar tappa fart.

Diagram från Yahoo Finance

Enligt Belski har S&P 500 i genomsnitt stigit med 14,3% under året efter att de tio bästa aktierna nått sin topp. Det enda tillfället då S&P 500 levererade en negativ avkastning under det följande året var 2001, i kölvattnet av IT-bubblan.

Detta skriver Yahoo Finance.

Stark tillväxt utanför de största aktierna

"Även om vissa investerare kan vara oroliga över att marknaden sannolikt kommer att ha det svårt att prestera utan dessa aktier i ledningen, visar vår analys att S&P 500 har presterat bra efter topparna i den relativa prestationen av de tio största aktierna", skrev Belski i ett mail till kunder på tisdagen.

"När investerare slutar oroa sig så mycket över exakt när Fed kommer att börja sänka räntorna, tror jag att vi kommer att se många av dessa företag utanför de sju största ha ganska stark vinsttillväxt, vilket i sin tur kommer att göra att de presterar bra", tillade Snider.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt