Succéförvaltaren om 2024: Håll ögonen på dessa trender
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Succéförvaltaren om 2024: Håll ögonen på dessa trender

Succéförvaltaren

Sedan aktiefonden Swedbank Robur Kapitalinvest grundades för nästan halvt sekel sedan har avkastningen överstigit 36 000 procent, vilket motsvarar en årlig avkastning på drygt 13 procent. De framgångsrika resultaten kan till stor del tillskrivas förvaltaren Ulrik Grönvall, som nyligen gav insikter i fondens strategi och framtida förutsättningar i en intervju hos Aktiellt.

  • Kapitalinvest har haft en stark prestation under 2023.
  • Förvaltaren Ulrik Grönvall ser energiomställningen som fondens största tema och tror på dess potential trots vissa utmaningar.
  • Grönvall förutspår att 2024 blir ett avgörande år för att identifiera vinnare och förlorare i tekniksektorn.

Kapitalinvest är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar både på hemmaplan och internationellt. Den har en jämförelseindex med en fördelning av 30 procent i Sverige och 70 procent globalt, men fonden kan variera andelen svenska företag med +/- 20 procentenheter. På Morningstars totalrating har fonden fått högst betyg, fem stjärnor.

Starka bidragsgivare och framtidens fokus

De mest framstående bidragsgivarna till fondens prestation för 2023 har varit bolag inom digitalisering, såsom TSMC, Nvidia och Palo Alto Networks, samt svenska industribolag som Volvo, SAAB och Trelleborg. Trots att företag inom energiomställning hittills har underpresterat, tror Grönvall att de har stor potential på längre sikt.

Detta rapporterar Swedbank Aktiellt om.

Enligt Grönvall har företag inom energiomställning, särskilt producenter av förnybar energi och elbilstillverkare, påverkats negativt av stigande räntor. Men han tror att sektorn har potential att återhämta sig nästa år, särskilt när värderingarna har gått ner.

Utsikter för 2024

Grönvall menar att det är för tidigt att förutsäga vilket tema som kommer att dominera börsen 2024, men han ser potential i en starkare konjunktur. Han pekar också på att flera viktiga val, inklusive i USA, Taiwan, Indien, Ryssland och EU, kan påverka börsen.

Grönvall avslutar med att diskutera framtidens möjligheter ur ett längre perspektiv. Han förutspår att realräntan och den underliggande inflationen kommer att vara högre än under de senaste tio åren, på grund av faktorer som demografisk utveckling, ökade investeringskrav och energiomställning. Han tror att dessa faktorer kommer att göra bolagsval ännu viktigare nästa år.

Läs mer: Dagens Industri pekar ut fem revanschaktier för 2024

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt