SBAB: Över 20 procent av bostäderna säljs utanför Hemnet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

SBAB: Över 20 procent av bostäderna säljs utanför Hemnet

SBAB:

En ny undersökning av SBAB visar att mer än var femte bostad säljs utanför Hemnet och denna trend förväntas fortsätta. Undersökningen pekar på nya utmaningar för bostadssökande och belyser också den växande populariteten av förmarknaden där mäklare annonserar kommande försäljningar.  Dessutom framkommer det att förmarknaden har blivit mer omfattande under de senaste fem åren.

  • Fler än var femte bostad säljs utanför Hemnet, enligt en undersökning av SBAB.
  • Majoriteten av mäklarna tror att trenden med försäljningar utanför Hemnet kommer att fortsätta.
  • Förmarknaden, där mäklare annonserar kommande försäljningar, har blivit mer omfattande under de senaste fem åren.

SBAB:s undersökning, kallad Mäklarbarometern, visade att nästan 30 procent av mäklarna i Sveriges tre största stadsregioner uppgav att mellan 20 och 29 procent av deras försäljningar sker utanför Hemnet.

Detta motsvarar att över en av fem bostäder säljs utanför plattformen. Dessutom tror 63 procent av mäklarna att denna andel kommer att öka i framtiden.

Varför säljs bostäder utanför Hemnet?

Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, menar att det finns flera skäl till varför fler bostäder säljs utanför Hemnet. Ett skäl är att mäklare ofta annonserar kommande försäljningar på deras egna hemsidor, känd som förmarknaden. Detta ger spekulanter möjlighet att hitta bostäder genom söktjänster som Booli, som samlar annonser från alla mäklarhemsidor. Ett annat skäl kan vara att det är förenat med en extra kostnad att annonsera på Hemnet.

Detta skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Förmarknaden växer

I december 2023 fanns det dubbelt så många bostadsannonser samlade hos söktjänsten Booli jämfört med Hemnet. En tredjedel av dessa annonser var från förmarknaden. Förmarknaden är inte ett nytt fenomen, men det är först under de senaste fem åren som det har blivit mer utbrett.

Att sälja på förmarknaden kan vara fördelaktigt för en säljare som vill testa marknaden innan de går ut med en officiell annons på Hemnet. Dock bör säljare väga denna möjlighet mot risken att de inte når alla potentiella köpare och därmed kanske inte får bostaden såld till högsta möjliga pris.

Denna utveckling ställer nya krav på köpare, som nu måste vara mer aktiva i sin jakt på bostad. De måste till exempel kontakta ansvarig mäklare direkt för att fråga om visningstider och andra viktiga detaljer, vilket kan vara mer tidskrävande, avslutar Linda Hasselvik.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt