IPO-nytt: Hygglig premiär för Purefun och fler kommande IPOs att hålla koll på
Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!
Läs mer: I förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!
Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022
Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.
Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.
Guldprospekteringsbolaget Northgold har satt teckningskurs - noteras på First North 24 mars
Guldprospekteringsbolaget Northgold har satt teckningskursen till 11,60 kronor per aktie inför noteringen på Nasdaq First North Growth Market. Första handelsdagen väntas bli 24 mars visar prospektet som släppts på torsdagen.
Erbjudandet är på 3,75 miljoner aktier vilket innebär att bolaget kan få in 43,5 miljoner kronor. Det finns även en övertilldelningsoption på cirka 6,5 miljoner kronor. Anmälningsperioden löper från 21 februari till och med 7 mars.
Värderingen före erbjudandet ligger på cirka 82,4 miljoner kronor. En grupp bestående av befintliga och nya investerare har åtagit sig att teckna aktier för 32 miljoner kronor, vilket motsvarar 73,6 procent av erbjudandet.
Northgold är ett svenskt bolag som grundades 2020. Bolaget har prospekteringsrättigheter för ett antal området inom Mellersta Österbottens guldbälte i Finland, inklusive projekten Kopsa och Kiimala Trend, som bägge innehåller mineraltillgångar.
Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Northgold.
Move Abouts nyintroduktion blev övertecknad – Affärsvärlden gav rådet teckna ej
Move Abouts nyintroduktion blev övertecknad. Aktien kommer att börja handlas på Nasdaq First North Growth Market den 23 februari. Bolaget emitterar även teckningsoptioner TO 1 som noteras vid ett senare datum.
Erbjudandet övertecknades, vilket innebär att 4,8 miljoner aktier och 4,8 miljoner teckningsoptioner TO1 emitteras. Bolaget tillförs 45,1 miljoner kronor i emissionslikvid före emissionskostnader. Övertilldelningsoptionen har inte blivit utnyttjad och inga stabiliseringsåtgärder kommer att genomföras.
Move About erbjuder öppna bilpooler med elbilar, elcyklar och elsparkcyklar. Bolaget grundades i Oslo, Norge år 2007 och har idag 58 500 användare på sin plattform och 730 elbilar i sin fordonsflotta med närvaro i Sverige, Norge och Tyskland.
Affärsvärlden gav rådet teckna ej – ser flera varningsflaggor
Tidningen hittar fem varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första handlar om hög emissionskostnad, bolaget betalar 6 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 13,1 procent av erbjudandet. Den andra handlar om tveksamma incitament, Mangold är teckningsåtagare samtidigt som de är finansiell rådgivare. Den tredje handlar om framtida kapitalbehov som inte anges. Den fjärde handlar om bristfällig information i prospektet och den femte flaggan om en storaffär nära på noteringen.
"Med ökad urbanisering och miljötänk i ryggen vill Move About utmana traditionellt bilägande. Bolaget har ambitiösa planer men konkurrensen på marknaden är tuff. Erbjudandet mot kommuner och fastighetsutvecklare, som vi upplever att liknande aktörer inte har, kanske är en fördel för Move About? Vi konstaterar att konkurrenten Green Mobilitys aktie inte gått bra. Sedan noteringen 2017 är aktien ner 40 procent. Läget på börsen är skakigt och vi lockas inte av att teckna aktier i Move About", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger rådet teckna ej.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Move About.
Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag
Purefun Group steg i premiärhandeln på First North
E-handelsbolaget Purefun började den 14 februari att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet PURE.
Purefun Group är verksamt på den nordiska e-handelsmarknaden inom främst segmentet vuxenleksaker och driver e-handelsplattformen Vuxen. Ett annat segment som Bolaget är verksamt på är det för djurprodukter. Bolaget driver e-handelsplattformen Doggie som är en återförsäljare av hundprodukter.
Erbjudandet att teckna aktier tecknades till tolv gånger sett till antalet tillgängliga aktier. Totalt tecknades erbjudandet till 335 procent. Erbjudandet omfattade högst 2,50 miljoner aktier, inklusive en övertilldelningsoption på 228 000 aktier. Erbjudandet omfattade bara befintliga aktier och bolaget kommer därmed inte att tillföras någon likvid. Teckningskursen var 25 kronor, vilket motsvarar en värdering av Purefun om 250 miljoner kronor.
Aktien stängde första handelsdagen till kursen 27,15 kronor vilket motsvarar en kursuppgång på ca 9 procent. Kursen har därefter fallit tillbaka något och handlas i skrivande stund till 26,00 kronor senast betalt.
Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Purefun.
Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar
Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.
New York-börsen på väg att få första kinesiska noteringen på sju månader
New York-börsen är på väg att få sin första kinesiska notering på sju månader, rapporterar Nikkei Asia.
Det handlar om medicinteknikbolaget Meihua International Medical Technologies som kommer att offentliggöra introduktionskursen denna vecka. I USA är det vanligt att bolag börjar handlas dagen efter prissättningen.
Meihua är samtidigt inte ensamma om att listas i USA. Ytterligare åtta kinesiska bolag har under perioden 30 december till 28 januari lämnat in ansökningar till finansinspektionen om notering.
Det kinesiska intresset för amerikanska noteringar har återigen ökat efter att regulatorer i Washington och Peking gjort ett antal tillkännagivanden efter taxiappjätten Didis katastrofala listning på 4,4 miljarder dollar i somras. Annars har den geopolitiska spänningen mellan länderna fått flera kinesiska börsnoterade bolag i USA att genomföra sekundärnoteringar i Kina.
Läs hela nyheten.
Vår Energi föll svagt i premiärhandeln på Oslo Børs
Det norska olje- och gasbolaget Vår Energi började den 16 februari att handlas på Oslo Børs. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget övertecknades och bolaget fick 19 000 nya aktieägare. Teckningskursen sattes dock till 28 norska kronor per aktie, vilket var lägre än det aviserade intervallet på 28,50 till 31,50 norska kronor per aktie.
Aktien stängde första handelsdagen till kursen 27,72 norska kronor vilket motsvarar en kursnedgång på ca 1 procent. Kursen har därefter fortsatt svagt nedåt och handlas i skrivande stund till 27,40 norska kronor senast betalt.
Läs hela nyheten.
Gogolf undersöker möjligheterna till en notering på First North i Helsingfors under 2022
Finska Gogolf undersöker möjligheterna till en eventuell nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors under 2022. Syftet med en börsnotering att stärka implementeringen av bolagets tillväxtstrategi. Det rapporterar Bloomberg News.
Bolaget har utsett Ernst & Young som rådgivare. Mer information om den eventuella börsnoteringen kommer senare.
Gogolf-koncernen omfattar media- och webbutiken Gogolf, golfvaruhuskedjan Golf Sky, inomhus- och utomhusträningscenter samt drift av flera golfbanor i Finland.
Läs hela nyheten.
Deutsche Bahn har börjat förbereda försäljning av logistikjätten DB Schenker
Tyska statliga järnvägsoperatören Deutsche Bahn har tagit de första stegen mot en avyttring av logistikenheten DB Schenker. Det uppger källor till Bloomberg News.
Deutsche Bahn jobbar med rådgivare och juridiska experter med att förbereda en transaktion senare i år. Denna kan inkludera en fullständig eller delvis försäljning av DB Schenker, men också en potentiell notering, enligt källorna. DB Schenker uppskattas kunna gå för cirka 20 miljarder euro, motsvarande 211 miljarder kronor.
Att Deutsche Bahn nu vill bli kvitt DB Schenker beror på att värderingen på transport- och logistikbolag har skjutit i höjden under pandemin.
Enligt Bloombergs uppgifter är flera riskkapitalbolag intresserade av verksamheten, däribland Carlyle Group och CVC Capital Partners, liksom Advent, Bain Capital och Blackstone som kan välja att gå ihop. DB Schenkers danska konkurrent DSV pekas också ut som en möjlig budgivare.
Läs hela nyheten.