Investerare bettar på "soft landing" – Fokusera på dessa aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Investerare bettar på "soft landing" – Fokusera på dessa aktier

Investerare

Investerare världen över håller andan i hopp om en mjuklandning i USA, likt den som skedde under mitten av 90-talet. Samtidigt spekuleras det i att 2024 kommer att likna 1995, när Federal Reserve gradvis lätta på penningpolitiken. Detta skulle kunna innebära en potentiell börsuppgång, enligt Wall Street Journal.

  • Förhoppningar om en mjuklandning i USA:s ekonomi har pånyttfötts bland investerare, likt scenariot under mitten av 90-talet.
  • En gradvis lättnad i penningpolitiken under 2024, precis som under 1995, kan innebära en potentiell börsuppgång.
  • Om USA undviker en recession, bör investerare fokusera på aktier i mitten av cykeln, enligt Jason Draho från UBS Global Wealth Management.

Wall Street Journal refererar till den period under 1994 - 1995 då Federal Reserves styrränta steg från 3 till 6 procent. Trots denna åtstramning ledde det inte till en recession, utan den amerikanska tillväxten sjönk bara till 2,2 procent under det fjärde kvartalet 1995.

Förväntningar på en framtida uppgång

Under 1995 började Federal Reserve gradvis att lätta på penningpolitiken, vilket ledde till en betydande börsuppgång. S&P 500 steg med 34,1 procent det året, efter en mindre nedgång på -1,5 procent under 1994. Detta markerade starten på en längre börsuppgång som pågick fram till IT-bubblan sprack efter millennieskiftet.

Detta skriver The Wall Street Journal, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Investeringsråd: fokus på mitten av cykeln

Om en liknande mjuklandning sker och USA lyckas undvika en recession, bör investerare fokusera på aktier som är i mitten av cykeln. Dessa tenderar att prestera bra när ekonomin är på en uppåtgående bana, enligt Jason Draho, chef för Asset Allocation Americas på UBS Global Wealth Management. Draho föreslår specifikt att investerare bör vara uppmärksamma på verkstadsbolag, regionala banker och småbolag.

Läs också: Dokument: Här ökar Buffett – oljebolaget påväg att bli ny sektorfavorit

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt