Vilken sparform lämpar sig bäst i en lågkonjunktur? Experten förklarar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Vilken sparform lämpar sig bäst i en lågkonjunktur? Experten förklarar

Vilken

Inflationen är ett faktum som inte går att blunda för, stigande räntor, priser, arbetslöshet och en bostadsmarknad som stadigt tickar nedåt. Vi vet att det är svårt att tänka positivt och se ljuset i tunneln när allt känns mörkt, men börsen är ständigt framåtblickande, och även vi.

De senaste åren har spartrenden ökat och dagens unga är bättre på att spara än äldre generationer. Många väljer dock att ha sitt sparande på ett bankkonto, eftersom pengarna anses vara trygga där. I tider som dessa kan det kännas osäkert att ha sina pengar placerade på börsen och inte på det trygga sparkontot. Men nu är det viktigare än någonsin att tänka långsiktigt och låta pengarna jobba på börsen. Det är i tider som dessa du troligtvis kommer kunna göra de bästa affärerna på länge, när börsen går ner har du nämligen möjlighet att köpa fler aktier eller fondandelar till lägre priser.

“Att det är tryggt stämmer inte, eftersom du faktiskt utsätter dina pengar för en risk”, säger Ulf Ahrner som efter åtta år som aktiehandlare på Handelsbanken startat fondroboten Fundler som nu har över sex års förvaltningshistorik.

Placeringar på sparkontot riskerar att ätas upp av inflationen

Numera får vi ränta på våra sparkonton, något som inte existerat på väldigt länge. Men om du planerar att vara långsiktig i ditt sparande är sparkontot inte ett bra alternativ. Inflationen börjar närma sig tvåsiffrigt och ligger just nu på 9%, vilket är långt över Riksbankens inflationsmål på 2%. Det betyder att pengarna trots den höjda räntan på sparkonto minskar i värde med 7 – 7,5% i årstakt. Lägg även till att vår svenska krona tappar styrka i rekordfart.

Samtidigt är det inte fel att ha en del av sitt sparande på ett sparkonto. Det är bra att ha en buffert som man enkelt kommer åt. Man brukar säga att alla pengar som ska användas inom tre år inte bör exponeras mot risk. I just det syftet kan sparkontot vara ett bra placeringsalternativ, det är dock viktigt att jämföra hur mycket ränta du kan få för pengarna, att det finns fria uttag och att kontot omfattas om insättningsgarantin.

Men pengarna du sparar på längre sikt bör du investera så att ditt sparande kan växa”, menar Ulf Ahrner.

Fortsätt investera

I en lågkonjunktur finns en risk för att riskaverta småsparare även lockas att sätta in ett långsiktigt sparande på ett sparkonto. Något som över en längre placeringshorisont kan kosta mer än vad det smakar. Trots rekordstora nedgångar i år är börsen fortfarande bland det bästa sättet att placera sina pengar.

Genom att sprida riskerna minskar sannolikheten att drabbas av värdeminskningar. Fundler erbjuder åtta olika fondportföljer med inbyggd riskspridning och dessutom till en av marknadens lägsta avgifter.

“Våra portföljer har olika risknivåer, så det finns portföljer även för den som är lite försiktig av sig. Du kan få mer avkastning till lägre risk om du väljer en fondrobot, jämfört med om du sparar i aktier eller endast aktiefonder. Alla Fundlers portföljer innehåller fonder med en bred riskspridning mellan olika tillgångsslag – aktier, obligationer, derivat med mera. Vi säkerställer också geografisk spridning mellan flera olika marknader,” förklarar Ulf.

Lär dig mer om Fundler

Fundler är en fondrobot, ett lite luddigt begrepp för många, men det är helt enkelt en digital tjänst som hjälper dig att få förstklassig förvaltning till ett lågt pris. Du kommer enkelt igång via appen eller på webben och får en portfölj med en risknivå som är anpassad till dina sparmål. Fundlers erfarna förvaltare väljer ut fonderna, tillsammans med automatiserade system optimeras kapitalförvaltningen så att du behåller din risknivå även när marknaden svänger.

Hur fungerar det?

  • Fundlers portföljförvaltare väljer ut fonder baserat på ingående analys och lång erfarenhet, och de har tillgång till att välja mellan marknadens cirka 36 000 fonder. Med 5-10 fonder i varje portfölj sprids riskerna så att du får en risknivå som passar ditt sparmål.
  • Roboten hjälper dig att snabbt och enkelt välja rätt portfölj utifrån din sparhorisont och riskprofil. Sedan har den hela tiden koll på kursutvecklingen och ombalanserar din portfölj långt mycket mer effektivt än vad en människa skulle kunna göra.
  • Fundlers kundtjänst sköts av människor – oavsett om du mailar eller använder vår chatt.

Hos Fundler är dina pengar i trygga händer

Hos Fundler omfattas du av både insättningsgarantin och Riksgäldens investerarskydd. Att investera hos Fundler är alltså precis lika säkert som att köpa fonder genom din bank. Fördelen med Fundler är att vi har en av marknadens lägsta avgifter, vilket ger dig större chans till bättre avkastning. Allt eftersom kommer dina investeringar att växa, även om (och det här är viktigt att vara medveten om) det inte finns några garantier. Det kan hända saker i omvärlden som gör att dina fonder tappar i värde. Men det gäller alla investeringar, och risken är inte större hos oss än någon annanstans. Snarare tvärtom.


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läs mer om Fundler och kom igång

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt