Börskollen-intervju med investeraren och Instagramprofilen Oscar Fagler
I veckans intervju tar vi ett kliv från sociala medie-plattformen Twitter över till Instagram där vi möter den populära börsprofilen Oscar Fagler. Oscar berättar om sitt intresse för passiva inkomster och delar med sig av sin strategi samt goda tips till framgång på börsen. Detta vill du inte missa!
Hej Oscar Fagler. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är, din bakgrund och vad du sysselsätter dig med till vardags för våra läsare.
Hej! Vad roligt att ni vill intervjua mig! Jag är 28 år gammal och bor tillsammans med min sambo i Stockholm. Jag arbetar för tillfället som fritidsledare på en skola i Nacka och vid sidan av driver jag min Instagram @oscarfagler där jag vill sprida kunskap kring investeringar, ekonomi samt hur man kan skapa extra inkomstkällor. Jag startade kontot i januari mest för att visa de närmaste vännerna potentialen med börsen. Det gick dock undan och idag har kontot snart 40.000 följare. Det är otroligt kul att få skriva med så många av följarna och hänga med på deras resor.
Imponerande! Passiva inkomster är ju minst sagt ett “hett” område (som kanske dessutom fått sig en extra skjuts under Corona pga. permitteringar, “work from home”-trenden etc). Vi kommer ju att avhandla börs och investeringar lite mer ingående nedan, så kan du inte först berätta lite mer om hur du arbetar för att skapa passiva inkomster?
Allt handlar om att sätta snöbollen i rullning och sen låta den växa snabbare och snabbare.
Mitt mål med mina investeringar och inkomstkällor är att en dag kunna leva på avkastningen från dem. Att ha möjligheten till att sluta jobba och ändå ha en stabil inkomst varje månad. Detta mål är jag säker på att jag kommer att nå, vilket är väldigt kul. Många tänker inte på att man kan ha flera inkomstkällor utan räknar bara med sin lön. Flera små sidoinkomster är otroligt bra. Dels får du större intäkter men det ger dig även en bra trygghet om du förlorar jobbet, vilket många fått känna av nu under COVID.
Det finns många sätt man kan skapa sig extra inkomster på. Några av mina inkomstkällor utöver lön från arbete är utdelningsaktier, räntor från företagslån och intäkter från Instagram. Allt detta kombinerat påskyndar resan mot ekonomisk frihet. Det jag får in återinvesteras i aktier och fonder som i sin tur växer ännu mer. Allt handlar om att sätta snöbollen i rullning och sen låta den växa snabbare och snabbare.
Spännande! Vi byter spår och fokuserar istället på Oscar Fagler som investerare. Om vi spolar tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?
Det började bra och jag fortsatte att lägga in mer pengar. Ju mer jag investerade desto roligare blev det.
Allt började för ungefär 8 år sedan när jag arbetade som växeltelefonist. Det innebar mycket dötid och flera timmar om dagen satt jag mest och väntade. Jag ville ta vara på tiden och sökte på nätet efter olika sätt att få extra intäkter. Jag läste om betting, blocket, dropshipping med mera. Till slut hittade jag börsen och fastnade för investeringar i aktier och fonder. Det verkade svårt men jag beslutade mig för att testa. Det började bra och jag fortsatte att lägga in mer pengar. Ju mer jag investerade desto roligare blev det. Till slut hade jag fastnat helt och än idag är investeringar bland det roligaste jag vet.
Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?
Vid några tillfällen förlorade jag enorma belopp men jag justerade då min strategi därefter och gav inte upp.
När jag började visste jag inte mycket om börsen och jag testade mig fram. Vissa investeringar gick åt skogen medan andra gick otroligt bra. Vid några tillfällen förlorade jag enorma belopp men jag justerade då min strategi därefter och gav inte upp. Jag läste ett par böcker och letade upp vilka strategier som är vettiga att följa. Efter en tid så insåg jag att om man bara har tålamod och investerar i vettiga bolag så är det historiskt sett väldigt lönsamt och relativt enkelt att lyckas på börsen. Det behöver inte vara svårt!
Efter en tid så insåg jag att om man bara har tålamod och investerar i vettiga bolag så är det historiskt sett väldigt lönsamt och relativt enkelt att lyckas på börsen.
På mitt sparkonto hade jag ungefär 50.000 kronor som mina föräldrar sparat åt mig. Dessa åkte in på börsen och gav mig en bra boost i början av min resa. Tiden gick och redan efter 4-5 år var jag miljonär. Jag hade då sparat stora delar av min inkomst varje månad. När 8 år passerat insåg jag att detta inte bara är något som är tillfälligt eller att börsen är ett lotteri som många tror. Jag bestämde mig för att jag ska sprida kunskap om denna guldgruva och postade ett inlägg på Instagram. Inlägget fick direkt stor spridning och intresset var stort. Efterfrågan fanns och jag beslutade mig då för att gå in helhjärtat på Instagram och det beslutet är jag otroligt glad för att jag tog.
Du är ju också en minst sagt välkänd Instagramprofil (ca 38.000 följare). Vad får man som följare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?
Syftet med Instagramprofilen @oscarfagler är att visa Sverige att investeringar inte behöver vara svårt. Det finns otroligt många sätt att investera på. Anledningen till att många undviker börsen är för att de tycker att det verkar svårt eller läskigt. Jag är själv en fritidsledare helt utan utbildning och har ändå lyckas bli mångmiljonär på börsen. Börsen är verkligen för alla och mitt mål är att få bort den osäkerhet som finns hos befolkningen. I dagsläget finns det massvis med bra tjänster man kan använda. Är man helt okunnig kan man ändå investera. Vill man att allt ska skötas automatiskt så kan man enkelt starta ett sparande i fondroboten Fundler. Då sköter Fundler sparandet åt dig utan att du behöver göra något. Jag kör själv den tjänsten vid sidan av aktierna som ett sparande till mina framtida barn.
Syftet med Instagramprofilen @oscarfagler är att visa Sverige att investeringar inte behöver vara svårt.
Vill man gräva djupare och styra mer själv kan man köra enskilda aktier eller fonder. Utöver investeringar vill jag även visa hur man kan bygga upp en passiv inkomst. Jag själv har gjort kontot till en av mina inkomstkällor och visar intäkterna för att inspirera andra till att göra samma resa.
Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?
I det stora hela köper jag flera olika bolag, från flera olika marknader, jag håller dem på lång sikt, jag får aldrig panik, jag ökar i krascher och jag investerar alltid pengar jag har råd att förlora.
I början av min resa investerade jag mest i småbolag i hopp om snabba vinster. Detta var väldigt svajigt och portföljen gick kraftigt upp och ned. Vinsterna kunde bli stora men ibland gick man på en mina och förlorade stora delar av kapitalet. Jag bestämde mig för att ändra strategi. Jag valde då stora, stabila, vinstdrivande bolag med målet att hålla dem länge. Detta var jag mer bekväm med och jag ägde gärna bolag med utdelning. Idag har jag börjat lägga mer fokus på tech och innovation där ARK Invest har varit en stor inspirationskälla. Cathie Woods är en otroligt klok kvinna och jag har ett stort förtroende för henne. Det var hon som fick upp mina ögon för Tesla och dess potential.
Ungefär 90% av min portfölj består av aktier och 10% består av fonder och Bitcoin. Majoriteten av min portfölj består av amerikanska bolag.
I det stora hela köper jag flera olika bolag, från flera olika marknader, jag håller dem på lång sikt, jag får aldrig panik, jag ökar i krascher och jag investerar alltid pengar jag har råd att förlora. Mer komplicerat än så är det inte.
Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)
- Framtid - Finns bolaget kvar om 10 år? Vad har de för potential?
- Tillväxt - Hur mycket kommer bolag växa?
- Ledning - Vem styr bolaget?
- Förståelse kring produkterna och bolaget
- Trenden på nyckeltal som vinst och omsättning m.m.
Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?
Detta är väldigt enkelt för mig. Jag försöker aldrig tajma marknaden!
Du vet aldrig när börsen går ned eller när den går upp. Att försöka träffa en dipp i en aktie kan vara ett misstag då aktien istället kan fortsätta upp länge innan den faller ned igen. Ett bra exempel på det är aktien Tesla. Nästan varje gång jag ökat i aktien så har det varit på ATH (All time high). Många har då kliat sig i huvudet och frågat varför jag inte väntar på en rekyl. Jag svarar ofta med “High can always go higher”. Detta är ett uttryck jag tänkt på mer och mer senaste tiden. I början undvek jag att köpa på toppen för att det kändes dyrt, men levererar bolaget så är den toppen snart väldigt billig istället. Tror jag på bolaget långsiktigt ökar jag innehavet lite hela tiden. Tesla har sedan fortsatt upp och många skriver att de ångrar att de inte bara köpte istället för att vänta på en dipp.
Det finns ett känt uttryck: “Time in the market beats timing the market”.
Det finns ett känt uttryck: “Time in the market beats timing the market”. Det innebär att du generellt sett tjänar mer pengar på att investera pengarna så snabbt som möjligt in i marknaden och sen bara låta dem vara än vad du skulle gjort om du försöker träffa toppar och dalar. Enligt mig kan ingen tajma marknaden och de som lyckats har bara haft tur. Jag ökar varje månad i de bolag jag tycker om. Ibland köper jag extra när börsen faller kraftigt. Jag använder mig aldrig av teknisk analys för att bestämma när jag ska köpa. På sikt tenderar börsen att gå upp och det gäller att ha is i magen under tiden.
“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?
Innan coronakraschen hade jag bestämt hur jag skulle reagera om en krasch skulle inträffa. Jag skulle inte sälja något och jag skulle köpa så mycket jag kunde. Hur jobbigt det än var skulle jag göra det. När coronakraschen kom så rasade portföljen med 600.000 kronor rätt snabbt. Det var otroligt jobbigt att se men jag tänkte sen på vad jag alltid sagt till mig själv. “Få inte panik. Sälj ingenting. Köp bara mer”.
Jag köpte för alla pengar jag hade och ökade i de innehav jag tyckte tagit onödigt mycket stryk.
Jag köpte för alla pengar jag hade och ökade i de innehav jag tyckte tagit onödigt mycket stryk. När fallet var som värst belånade jag till och med portföljen med ca 100.000 kronor och köpte i flera bolag. Detta innebär alltid en högre risk men jag tog risken då jag tänkt hålla aktierna på lång sikt. Med facit i handen var detta helt rätt beslut och portföljen är upp över en miljon sedan botten i mars. Historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig efter en krasch och det gjorde den även denna gång. Strategin funkade klockrent och jag kommer göra exakt samma sak nästa gång en krasch inträffar.
Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.
Mina största innehav är Tesla, Amazon och Square. Mitt överlägset största innehav är Tesla. Dels för att aktien har ökat mycket i värde men även för att jag investerat mest pengar i bolaget. Många ser Tesla som endast ett bilföretag men de har en enormt stor potential inom bland annat mjukvara och energi. Tesla har en hög värdering i dagsläget men jag tror ändå att detta bara är en bråkdel av vart bolaget står om 10 år. Amazon är mitt näst största innehav och denna gigant tror jag blir svår att rubba. Amazon är så pass stort och har så mycket i luften att jag nästan ser det som ett eget investmentbolag. Bolaget är med på varje hörn och jag tror bolaget bara kommer fortsätta växa många år framöver.
Mitt tredje största innehav är bolaget Square. Högt värderad likt Tesla men med en fantastiskt tillväxt och framtid. De lägger även stort fokus på Bitcoin just nu vilket jag tror är helt rätt val av bolaget.
⇨ Tips: Kom igång med bolagsbevakning i Börskollen på 3 minuter
Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar (och även ditt företagande)? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?
Jag vill fortsätta sprida kunskap och motivera folk till att våga investera så att de kan göra samma resa som jag gjort!
Om 10 år är målet att vara ekonomiskt fri. Jag kommer nog aldrig sluta jobba men går nog i så fall ner i tid för att kunna lägga mer fokus på Instagram och Patreon. Jag vill fortsätta sprida kunskap och motivera folk till att våga investera så att de kan göra samma resa som jag gjort!
Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?
- Spara något varje månad och investera pengarna.
- Köp flera olika aktier/fonder.
- Gå aldrig all-in i en aktie.
- Sälj aldrig i panik.
- Köp mer när börsen faller.
- Ha en sparhorisont på 5-10 år eller mer.
Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?
Jag försöker aldrig förutspå hur börsen går då det mer eller mindre är omöjligt. Dock tror jag att förnyelsebar energi och tech kommer fortsätta uppåt de kommande åren.
En kort liten utmaning; om du bara får välja fem olika aktier idag och investeringshorisonten är tio år, vilka skulle då du välja och en kort motivering varför?
Tesla, Square, Amazon, Alphabet och Bitcoin. Alla bolag anser jag har en ljus framtid 10 år framåt med en begränsad nedsida och Bitcoin lägger jag in som en krydda då den kan bli enormt värdefull kommande år.
Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller börsprofiler av annat slag), vilka skulle du då välja?
Tre profiler som jag skrivit mycket med och som dessutom är helt fantastiska människor är froken_investera, sparfysikern och pengabingen. Jag ser dem gärna i en intervju här hos Börskollen i framtiden!
Oscar Fagler, tack för din medverkan och ett stort lycka till med dina framtida mål!
⇨ Tips: Du har väl inte missat Börskollens populära nyhetsbrev?
Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.