Börskollen-intervju med investeraren och glädjespridaren Hästen
I veckans intervju får du en chans att lära känna investeraren, “memeproffset” och (snart) Kalqyl-analytikern Hästen. I en uttömmande intervju delar han med sig om sin resa med viktiga milstolpar, sin investeringsprocess och berättar även mer sin kommande roll som aktieanalytiker hos Kalqyl! Missa inte detta!
Hej “Hästen”. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.
Tjenare! Riktigt kul att få vara med! Hästen heter egentligen Erik Lundberg och är 35 år gammal. Född och uppväxt i Vänersborg, men bor nu i Värnamo tillsammans med min sambo och mina två söner. Jag är en gammal fotboll- och hockeyspelare, som så klart spelat i Premier League eller NHL om det inte vore för en knäskada. Så blir det ibland... Fotbollsskor och skridskor är lagda på hyllan och numera ägnas tiden främst till familj, arbete och investeringar. Jag försöker såklart också göra lite annat, som att ha ett socialt liv, träna samt att dricka weissbier.
Suget efter att läsa ekonomi tog dock över och jag började läsa ekonomi och läser fortsatt. Nu i höst ska jag ju också börja som aktieanalytiker på Kalqyl, så nu blir det all in ekonomi.”
Jag är utbildad logoped och har jobbat som det i flera år. Egentligen var planen att läsa ekonomi efter gymnasiet även fast studie- och yrkesvägledaren på min skola sa att det var helt meningslöst att läsa på Handels när man läst ekonomi på gymnasiet. Jag sökte dock in ändå, kom in och gjorde mig redo. Det blev dock inget plugg, utan jag började jobba i stället. Sedan blev det att jag läste till logoped, utan att egentligen veta vad en logoped gör. Suget efter att läsa ekonomi tog dock över och jag började läsa ekonomi och läser fortsatt. Nu i höst ska jag ju också börja som aktieanalytiker på Kalqyl, så nu blir det all in ekonomi.
Du har ju också nyligen “kommit ut ur stallet” och börjat som aktieanalytiker hos Kalqyl – kul! Kan du inte berätta lite mer om detta och vad din nya roll kommer att se ut?
Det stämmer bra, från den trygga tillvaron där jag endast varit “Hästen” på Twitter till att nu också var mig själv! Det blir ju också, som sagt, att jag börjar arbeta som aktieanalytiker på Kalqyl i november, vilket ska bli helt fantastiskt kul.
Jag har ju följt Kalqyls resa ända från att det var ett ”Twitter-projekt” till vad det är idag, vilket gör det hela extra roligt. För er som inte vet så är ju Kalqyl ett analysbolag som startades av Peter Westberg (@Matematikern3), Pontus Fredriksson (@silwerskold) och Oliver Hamrin (@Prof_Kalkyl), som sedan blev uppköpta av Spotlight Group. Nu har David Uhrner (@UhrnerDavid) tillkommit som VD och även då jag som aktieanalytiker. Sen har vi ju också Magnus Skoog (@Analytikern1234) som också är med på ett hörn och är programvärd ihop med Peter i podden ”Aktiesnack”.
Jag kommer likt Peter och Pontus arbeta med aktieanalys, där vi analyserar bolagen på ett, enligt oss, ganska unikt sätt. Våra analyser ska inte vara säljande, utan handlar mer om att hjälpa investerare att förstå själva kärnan i bolaget och att vi också bidrar med vårt perspektiv och våra resonemang. I Sverige idag har vi ett stort aktieintresse och vårt fokus är att majoriteten ska kunna läsa och förstå våra analyser.
Våra analyser ska inte vara säljande, utan handlar mer om att hjälpa investerare att förstå själva kärnan i bolaget och att vi också bidrar med vårt perspektiv och våra resonemang.”
Jag tror det är en stor vinst, då de flesta analyser är svåra för gemene man att ens få tag på och får de tag på analysen är den för majoriteten ofta svår att greppa och förstå. Sedan har vi en hel del andra spännande planer för framtiden, så det gäller att hålla utkik vad som händer framöver också!
Alla som följer Hästen på Twitter vet att han är en riktig glädjespridare med stor kärlek för memes :)
Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?
Det första, klassiska, snedsteget gjordes och jag köpte in mig lite i ett ”FAS-bolag”, som skulle bota allsköns sjukdomar.”
Eftersom jag börjar bli till åren, så får vi backa VHS-bandet rejält. Första gången jag hörde talas om aktier var när min morfar berättade att han tjänat en hacka på sina aktier i Astra. Efter det så köpte jag, med hjälp av min pappa, aktier i Ericsson för mina julklappspengar. Sedan var jag med i Börs-SM vid något tillfälle och kollade aktiekurser i lokaltidningen TTELA. Intresset försvann dock successivt och jag sålde av mina Ericsson när jag köpte min första lägenhet. Sedan blev det mer fokus på att leva livet och sedan blev det plugg. Alla pengar jag hade var uppbundna i en lägenhet i Göteborg och CSN gick åt till öl. Intresset för aktier började dock återkomma och jag började kolla på lite bolag, så sen när jag började jobba efter studierna så började jag investera igen. Min käre svärfar har investerat länge och också gjort det bra, så på en utlandssemester tillsammans tog jag tag i mig själv och köpte mina första aktier på länge igen.
Det första, klassiska, snedsteget gjordes och jag köpte in mig lite i ett ”FAS-bolag”, som skulle bota allsköns sjukdomar. Detta var Sprint Bioscience och det blev inte en bra investering, men som tur är så hade jag inte speciellt många kronor inne i bolaget. Jag hade större delen av mitt kapital i Investor, SCA, Boliden och Nordea, utan att kunna motivera riktigt varför. Men tur var väl att majoriteten av pengarna hamnade där.
Jag och min sambo köpte sen hus och då krävdes kapital, så det fick bli att sälja av en del. Efter detta, ca 6-7 år sedan, så började jag intressera mig för aktier på riktigt. I början gick mycket tid åt till att läsa, leta bolag och utforma någon form av strategi. Det fina året 2018 tänkte jag att jag skulle bli en del av FinansTwitter och skapade kontot @aktiehesten efter att ha följt en del folk från ett annat konto. Sedan dess har intresset bara växt och mer och mer tid har lagts på investeringar. Och här är vi idag!
Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?
Jag brukar snöa in ganska rejält när jag väl börjar intressera mig för något och brukar då gå in för det till 100 % till min sambos förtret. Drivkraften är väl en underliggande nyfikenhet och att veta saker som kanske inte många andra vet. Twitter öppnade också dörrarna för att få kontakt med andra investerare, vilket sporrade ännu mera. Många, långa diskussioner i DM på Twitter med andra investerare har gjort att man drivits framåt ännu mer än när man tidigare satt själv och analyserade. Det finns många extremt duktiga investerare som lurkar på FinansTwitter, minst sagt.
Jag brukar snöa in ganska rejält när jag väl börjar intressera mig för något och brukar då gå in för det till 100 % till min sambos förtret. Drivkraften är väl en underliggande nyfikenhet och att veta saker som kanske inte många andra vet.”
Ett ”aha-moment” jag minns var när mitt FAS-bolag droppade rejält och jag inte visste vad jag skulle göra. Jag insåg då att jag faktiskt inte har den blekaste aning om vad bolaget faktiskt gjorde och hur deras chanser att lyckas såg ut. Jag insåg att jag visste för lite helt enkelt. Detta fick mig att tänka att det kan vara en ganska bra start att veta det innan man stoppar in pengar i bolaget. Jag behöll faktiskt min position i det bolaget ganska länge för att påminna mig om hur det kan bli. Det låg där, illrött och reducerat till nästan inga pengar alls, ett bra tag. Nu är det dock sålt, men förhoppningsvis aldrig glömt.
Efter det började jag ägna mycket tid till att gå in på djupet i bolag, räkna på bolag och försöka förstå hur bolaget skulle kunna utvecklas framöver. Det tog och tar mycket tid, men det är kul.
Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil med över 11 000 följare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?
Jag skulle dock rekommendera alla som är intresserade av aktier att skaffa Twitter och bli en del av ”FinansTwitter”, då det finns väldigt mycket bra information och många duktiga investerare där.”
Ja, det har ramlat in fler än vad jag någonsin kunnat ana som följer mig. Riktigt roligt så klart! Det man får ta del av när man följer mig är en salig blandning mellan humor/trams/memes, aktieanalyser, tankar, rapportkommentarer, sammanställningar om tex mina innehav osv. Ja, en salig blandning helt enkelt. Framöver kommer det ju ganska naturligt bli ännu mer fokus på aktieanalyser från Kalqyl.
Det finns både en fram- och baksida att vara aktiv på Twitter. Fördelarna är dock väldigt många fler än nackdelarna. Kontakterna som jag fått med andra investerare via Twitter är, enligt mig, otroligt viktiga och gett mig väldigt mycket. Många diskussioner och reflektioner från andra har fått mig att tänka till lite extra, söka ännu mer information och lära mig ännu mer. Baksidan är ju att det är ett typ av forum med många anonyma och du kan få ta en hel del skit. Det händer inte allt för ofta och är väl inget som påverkar mig nämnvärt heller. Men gör du en dålig investering eller har fel i ett case, då kommer du säkerligen få höra det. Jag skulle dock rekommendera alla som är intresserade av aktier att skaffa Twitter och bli en del av ”FinansTwitter”, då det finns väldigt mycket bra information och många duktiga investerare där.
Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?
Ja, det har väl förändrats lite över tid. Många har ju den gode Peter Lynch som förebild och det har ju en annan också. Det finns ju väldigt många andra legendariska investerare som man har som förebild och kan lära sig mycket av. Jag tänkte dock inte gå in djupare på Buffett och co;. På senare tid har jag inspirerats mer av människor som jag enklare kan relatera till och då folk som finns på Twitter. Lite mer vanliga dödliga människor, som en annan.
Listan av profiler/privatinvesterare/bolagsbyggare, som jag fått kontakt med på Twitter, som jag inspirerats och inspireras mycket av kan göras lång. För att nämna några så är ju Modular Finance-grundaren och privatinvesteraren Petter Hedborg (@PCG_H) en, @financeamir en annan, @JakeMoore, mina blivande kollegor på Kalqyl, Quartr-gänget med Sami (@stock_trap) i spetsen samt ”datagänget” @mikalos, @Caaarli552 och @Lakrixx. Det finns otroligt många helt enkelt. För att nämna några fler så: @spadnN, @gfinance_m, @Aktieprenoren och @Frilansar. Som sagt, jag skulle kunna göra listan väldigt lång.
Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?
Skulle jag beskriva någon form av strategi lite kort är det väl att jag gärna investerar i bolag på lång sikt och gärna i bolag som är marknadsledare i en nisch med en underliggande tillväxt.”
Oj, det är en svår fråga. Jag skulle hävda att min strategi förändras hela tiden. Jag tror att ens strategi måste vara föränderlig och att man måste vara beredd att anpassa sin strategi. Bara för att min strategi funkat i säg 3-4 år eller 8-10 år, så betyder det inte att den kommer göra det för evigt. Jag kanske bara har haft tur? Enligt mig är det viktigt att utvärdera sin strategi kontinuerligt och också vara beredd att förändra den. Jag förändrar inte min strategi bara för att, men jag håller inte envist i den bara för att heller.
Skulle jag beskriva någon form av strategi lite kort är det väl att jag gärna investerar i bolag på lång sikt och gärna i bolag som är marknadsledare i en nisch med en underliggande tillväxt. Bolagen ska helst inte vara för komplexa, gå att räkna på och att jag ser att de har potential att växa och öka vinsterna under många år framöver. Det får gärna vara småbolag, gärna lönsamma och inte värderas allt för galet.
Enligt mig är det viktigt att utvärdera sin strategi kontinuerligt och också vara beredd att förändra den. Jag förändrar inte min strategi bara för att, men jag håller inte envist i den bara för att heller.”
Antalet bolag jag har i portföljen varierar och jag har ingen regel på hur många bolag jag ska ha eller hur olika innehav ska viktas. Just nu har jag väldigt få bolag, 4 st, där två bolag utgör 70 %. Jag kan ha fler bolag i portföljen emellanåt också. Jag tycker dock det är svårt att följa, säg 10-20 bolag, på det sättet jag gillar att följa bolag, så jag har nog haft typ 8 bolag som flest.
Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)
Oj, ytterligare en svår fråga, då det är många parametrar som så klart spelar in. Jag kan äga bolag även om de inte passar in perfekt i de urvalskriterierna jag har för att det finns något annat jag verkligen gillar med bolaget eller att ett av urvalskriterierna uppfylls väldigt starkt. Hittar jag ett bolag som uppfyller samtliga kriterier nedan, så kommer jag troligen köpa direkt dock.
Petter Hedborg, som jag nämnde tidigare tweetade nyligen ut i stort sett exakt det jag tänkte skriva här, så jag får väl nämna det så jag inte uppfattas helt som en copycat. I frågan ska det viktigaste komma först, så jag ska försöka rangordna (men det blir svårt...).
1. Rimlig värdering. Det går inte att komma ifrån värderingen som det viktigaste, även om jag många gånger äger och har ägt bolag som ser dyra ut enligt många.
2. Bolaget ska inte vara alltför komplext. Vissa bolag är extremt svåra att greppa pga olika orsaker. Det är inte fel att lägga vissa case i ”too-hard”-pile och avstå.
3. Marknadsledare i en nisch med stark underliggande tillväxt. Helst en nisch som kan uppfattas lite konstig eller ointressant enligt många. Detta kriterium är inte alltid ett måste, men det är ofta det jag letar efter.
4. En ”bra ledning” med insiderägande. Det kan ju vara ganska svårt att ta reda på om en ledning är bra och vad är ens en ”bra ledning”? Finns det en längre historik kan man ju se hur bolaget utvecklats, vilket kan ge en indikation. Sen kan man ju kika om man håller vad man lovar, uppnår man satta mål etc. Det kan ju också vara hur man uppfattar ledningen i Conference calls eller om man har möjligheten att träffa ledningen. Det blir många gånger en hel del ”magkänsla” här. Insiderägandet kan man lätt kolla upp och pilotskolan är viktig. Incitament är viktigt och jag tycker det känns tryggt om ledningen sitter i samma båt som mig som aktieägare.
5. En affärsmodell som är skalbar och är svår att komma åt pga strukturell/skapad vallgrav (ja, Petter skrev det bra...).
Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?
Ofta har jag tagit en initial position redan innan för att öka på motivationen ytterligare för att gå vidare med processen. Jag kan vara ganska hetsig när jag väl bestämt mig, men jag försöker att bygga positionen under lite längre tid och inte köpa allt direkt.”
Om jag väl hittat ett bolag som passar in på alla, eller iallafall några av de viktigaste kriterierna, och det känns rätt, då börjar jag köpa. Ofta har jag tagit en initial position redan innan för att öka på motivationen ytterligare för att gå vidare med processen. Jag kan vara ganska hetsig när jag väl bestämt mig, men jag försöker att bygga positionen under lite längre tid och inte köpa allt direkt. Många använder ju teknisk analys för köp och sälj, men det gör inte jag och det beror på att jag inte förstår mig på det överhuvudtaget. All respekt till de som gör det och får det att fungera.
Ibland hittar man ju bolag som man verkligen gillar, men känns lite väl dyra och då brukar jag bevaka bolaget i hopp om att värderingen ska komma ner. När jag räknar på case, så försöker jag hålla det så enkelt som möjligt. Lite som Aswath Damodarans tänk att ”less is more”. Mycket fokus lägger jag på nettoomsättning (tillväxt) och rörelsemarginal när jag räknar på bolag, då får du per automatik med ganska mycket.
Har jag väl köpt aktier i ett bolag så äger jag det på obestämd tid. Ibland säljer jag så klart och då är det ofta för att värderingen blivit alldeles för hög eller något fundamentalt i bolaget förändras.”
Har jag väl köpt aktier i ett bolag så äger jag det på obestämd tid. Ibland säljer jag så klart och då är det ofta för att värderingen blivit alldeles för hög eller något fundamentalt i bolaget förändras. Ibland kan det ju också vara så att man hittar ett annat case som känns mer attraktivt och då får jag skala eller sälja allt i något befintligt innehav. Med facit i hand så skulle man ju skalat lite när det sprang iväg rejält i vissa innehav i haussen, men allt är lätt med facit i hand. Jag ångrar inget. Sedan har man ju åkt på några smällar det senaste där fundamentan i bolaget förändrats helt och då har man fått bita i det sura äpplet och sälja av. I övrigt så är jag i stort sett alltid fullinvesterad, då jag är usel på tajming, men ibland sitter även jag på lite kassa också.
De senaste årens börs har ju minst sagt varit volatil, med Corona, den efterföljande haussen och därefter en ny rejäl körare ner, vilket ju onekligen har givit dig som en möjlighet att stresstesta sin strategi. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Har du gjort eller överväger några större förändringar framöver?
Corona-kraschen kom ju snabbt och hårt. Jag hann knappt fatta vad som hände i världen eller portföljen och än mindre vad som skulle hända framöver. Det var extremt mycket domedag i media och sociala medier och portföljen bara brann. Egentligen gjorde jag inte mycket mer än att försöka hålla så bra koll jag kunde på mina innehavs fundamenta. Jag fokuserade på mina kärninnehav och försökte på alla sätt jag kunde försöka förstå hur de skulle påverkas av detta och hur det såg ut rent fundamentalt just nu. Slutsatsen jag landade i var att både EVO och Plejd straffades helt i onödan och jag insåg att det gick bättre än någonsin och att det troligen skulle gå bättre än någonsin som en effekt av Corona. Jag ökade i båda innehaven med vartenda öre jag hade över.
Det jag tar med mig är väl att jag verkligen försökt förstå och kunna så mycket jag kan om bolagen jag äger och det gav mig den conviction jag behövde när det såg som mörkast ut.”
Nu låter det som jag tog nedgången och det som hände med total ro. Det gjorde jag absolut inte, men jag köpte för allt jag kunde och det blev iallafall bra den här gången. Det jag tar med mig är väl att jag verkligen försökt förstå och kunna så mycket jag kan om bolagen jag äger och det gav mig den conviction jag behövde när det såg som mörkast ut. Hade jag inte haft den, så kanske jag börjat sälja i stället för att köpa. Jag vet flera som tvekade på mycket och sålde allt nära botten i panik.
Corona-kraschen var ju extremt snabb ner och rekylen kom ju också väldigt snabbt och kraftigt. Nu är vi ju i ett annat läge, men där mycket också gått ner rejält. Tittar vi framåt nu så känns det också väldigt osäkert i det närmsta, då vi har krig, hög inflation, högre räntor att vänta, skenande energipriser osv. Jag sitter relativt lugn i båten just nu, men försöker vara lite snabbare på att agera om jag upptäcker något i mina innehav. Marknaden straffar det mesta väldigt hårt nu. Jag har väl dock ingen plan på några större förändringar i portföljen som det ser ut framöver, men man vet aldrig! Jag letar konstant efter intressanta bolag och när värderingarna nu kommer ner kanske jag kan hitta något kul.
Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)
Många pratar ju om story/narrative- och numbers people och att man som investerare oftast tillhör en av de grupperna. Aswath Damodaran säger ju att man behöver vara båda två, då inget riktigt funkar utan det andra. Är man mer av en ”story person” som jag, så får man förbättra sin svaghet så man blir lite mer av en ”numbers person” också. Det är väl det jag främst arbetat med, och fortsatt arbetar med, att utveckla. Jag försöker gå från att enbart vara en drömmare till mer utav en Excel-Ninja helt enkelt. Nämen, att förbättra sina svagheter är väl något som alltid är viktigt i livet för att utvecklas. Nu har mitt fokus legat mycket på redovisning och siffrorna och jag har mycket kvar att lära där med.
Sedan försöker jag hela tiden också bli bättre på att leta bolag mer brett och i fler sektorer. Många gånger så fastnar jag i bolag inom igaming när jag ska börja leta bolag och läsa om bolag. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men jag hamnar ofta där. Jag sitter med en lista med bolag att kika närmare på, men sitter istället och läser om typ Betsson.
Är man mer av en ”story person” som jag, så får man förbättra sin svaghet så man blir lite mer av en ”numbers person” också. Det är väl det jag främst arbetat med, och fortsatt arbetar med, att utveckla. Jag försöker gå från att enbart vara en drömmare till mer utav en Excel-Ninja helt enkelt.”
Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.
Just nu har jag tre innehav i portföljen. Jag letar hela tiden efter nya bolag, men har svårt att hitta några screaming buys trots nedgången vi sett. Förmodligen finns det mycket intressant där ute, som jag inte hittat ännu. Det gäller att ha tålamod och leta vidare helt enkelt.
De tre bolag jag äger nu är Evolution, Plejd och Remedy. Min portfölj är tungt viktad mot de två första. Mitt nyaste innehav Remedy utgör just nu en ganska liten del. Jag ägde fram tills nyligen även Nordic Paper, men de skenande energipriserna kanske blir ett större problem än jag först anat. Jag håller dock fortsatt koll på bolaget, då jag gillar det skarpt.
Om vi börjar med Evolution, så är ju det ett välkänt bolag för många. Evolution är ju ett B2B-bolag som gör live casino-spel, men efter förvärven av Netent/Red Tiger, Big Time Gaming och Nolimit City också slots-spel. Evolution gör alltså live casino-spel och slots som man sedan distribuerar till operatörer, där spelaren kan spela spelen. Evolution är en urstark marknadsledare inom online casino och kanske allra främst inom nischen live casino, där man har en stor marketshare. Det finns konkurrenter inom både live casino och slots, men Evolution är iallafall just nu störst och mest innovativa enligt mig (iallafall inom Live Casino). Evolution kan ju egentligen beskrivas med mina kriterier: rimlig/låg värdering, inte för komplext, marknadsledare i en nisch med stark underliggande tillväxt, enligt mig en bra ledning som äger mycket aktier samt en skalbar affärsmodell. Just nu uppfyller de samtliga kriterier helt enkelt och jag tror Evolution fortsatt kommer växa fint kommande år.
Om vi övergår till Plejd, så är ju även det ett ganska välkänt bolag numera. Plejd är ett bolag som håller på med smart belysning och deras produkter riktar sig till elektriker. De tillverkar bland annat dimrar, controllers, relän och drivdon för att förenkla elektrikernas vardagliga arbete med smarta funktioner. Som en bonus får även slutkunden, som elektrikern installerar produkterna hos, en massa smarta fördelar till ett pris som knappt är högre än en traditionell, dum produkt. Plejd har gjort väldigt mycket rätt de senaste åren och är nu marknadsledare i sin nisch i Sverige och växer urstarkt i Norge. Expansion mot fler marknader i Norden, men även ute i Europa, är på gång och även nya produktkategorier som tex termostater ska komma. Jag tror Plejd står för en väldigt spännande tillväxtfas och jag tror många underskattar tillväxtmöjligheterna för bolaget. Plejd uppfyller också mina kriterier: Rimlig värdering, inte för komplext, marknadsledare i en nisch med stark underliggande tillväxt, enligt mig en bra ledning som äger mycket aktier samt en relativt skalbar affärsmodell. Jag tror kanske inte alla håller med mig om rimlig värdering, men så får det vara. Ingen höll med om att det var rimligt värderat 2019 heller.
Sist och faktiskt också minst i portföljen – Remedy. Remedy är en finsk AAA-spelutvecklare. Remedy övergick, för fem år sedan, från att utveckla ett AAA-spel åt gången till en flerprojekts-strategi där flera AAA-spel utvecklas samtidigt. Detta diversifierar riskerna och man står inte och faller med ett spel. Remedy har en fin historik av lyckade AAA-spel som tex Alan Wake och Max Payne och man har nu fina partnerskap med bland annat Epic Games, Tencent, 505 Games och Rockstar. Jag tycker Remedy känns väldigt spännande inför kommande år med flera stora spelsläpp, men det kommer också såklart med flera risker och är också en av anledningarna till att det är mitt minsta innehav. Floppar spelen, så blir det ju inte så bra som man hoppas på... Lyckade spelsläpp framöver så är värderingen just nu väldigt låg... Lyckas de inte, ja...
I övrigt så är Remedy inte jättestora och komplexa. Klart det är komplext att göra AAA-spel, men man kan ändå greppa verksamheten tycker jag. Remedy är ju ingen marknadsledare inom gaming på något sätt, men man är en kvalitativ AAA-studio med en stark fanbase för sina spel. Jag tycker Remedy känns som ett kul bet härifrån. Nyligen kom man med en vinstvarning för 2022, då spelsläpp sköts lite längre fram i tiden och intäkterna haltade. Aktien gick så klart ner och jag tycker att det nu känns som ett intressant läge att köpa in aktien.
Nu till innehavet jag hade och kanske har igen – Nordic Paper. Nordic Paper är en specialpappersproducent som är marknadsledare i sina nischade segment och målmarknader. Nordic Paper har väldigt gynnsamma marknadsförhållanden just nu, då marknaden för deras produkter växer drivet av globala trender och att ryska aktörer nu helt försvunnit från marknaden i och med kriget i Ukraina. Nordic Paper uppfyller vissa av mina kriterier: Låg värdering, inte för komplext, marknadsledare i nischer med relativt god underliggande tillväxt, enligt mig en bra ledning som dock inte äger så mycket aktier just nu (har optioner). Bolaget har också en lång och fin historik. Det enda är väl att bolagets affärsmodell kanske inte är så skalbar, speciellt inte om man jämför med tex EVO. Den stora farhågan för mig nu är de skenande energipriserna. Min uppfattning var initialt att bolaget hade detta under kontroll med fastprissäkringar, hedge och självförsörjning i viss grad. Nyligen fick man dock tillfälligt stänga ner produktionen i ett av bruken pga höga energipriser. Frågan är då hur det ser ut framöver om energipriserna fortsätter ligga så här högt eller ännu högre. För den som vill läsa mer, så finns iallafall min analys av bolaget här.
Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?
Jag har egentligen inget tydligt övergripande mål med mina investeringar alls. Jag är en tävlingsmänniska och gillar att tävla. Dina investeringar är ju brutalt mätbara och ditt resultat uppdateras i realtid så du vet direkt hur det går. Självklart är ju det övergripande målet att avkasta så mycket som möjligt och att portföljen ska växa rejält. Jag har dock inget mål med att sluta jobba som många andra har, då jag faktiskt gillar att jobba. Nu när jag börjar på Kalqyl, så kommer jag ju få jobba med det roligaste jag vet och det är ju inte alla som får göra det. Nu kommer ju fokus framöver ligga på att vara med och utveckla Kalqyl och fortsätta resan som de har påbörjat. Förhoppningsvis kommer det också leda till att jag utvecklas och lär mig väldigt mycket under den resan. Men vem vet, om 10 år kanske jag är FIRE och bor på en hästgård i Toscana. Jag ska ju inte säga för mycket, utan vi får se.
Självklart är ju det övergripande målet att avkasta så mycket som möjligt och att portföljen ska växa rejält. Jag har dock inget mål med att sluta jobba som många andra har, då jag faktiskt gillar att jobba. Nu när jag börjar på Kalqyl, så kommer jag ju få jobba med det roligaste jag vet och det är ju inte alla som får göra det.”
Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.
Jo, när man ställer frågan på det sättet är det ju svårt att svara något annat än att det så klart är viktigt. Samtidigt tycker jag att hela den här grejen med ESG har dragits till sin absoluta spets. Bolag som har stämplats som ESG-case, ibland högst oklart varför, får någon form av frikort där man enbart fokuserar på hur bra företaget är för världen, men inget kring de negativa aspekterna. För de bolag som stämplats som anti-ESG-case är det helt tvärtom. Fokus ligger enbart på hur dåligt bolaget/deras produkt är för världen och människor och inget positivt lyfts.
Samtidigt tycker jag att hela den här grejen med ESG har dragits till sin absoluta spets. Bolag som har stämplats som ESG-case, ibland högst oklart varför, får någon form av frikort där man enbart fokuserar på hur bra företaget är för världen, men inget kring de negativa aspekterna.”
Jag själv som är investerad i iGaming-sektorn och tidigare i Swedish Match och även oljebolag har kanske svårt att då svara hur viktigt det är att investera i sådant som är ESG. Jag väljer dock att se på iGaming som underhållning, vilket det också är för den stora majoriteten även om det dessvärre också så klart finns problemspelare. Att undvika att investera i svenska iGaming-bolag, som i många fall ligger i framkant globalt, pga ESG-skäl tror jag får motsatt effekt. Skulle man ta bort alla börsnoterade iGaming-bolag, som i väldigt hög grad jobbar mot problemspelande, pengatvätt osv jämfört med många onoterade peers, så skulle spelare inte sluta spela. De spelarna skulle i stället kanaliseras från de som sköter sig och kontrolleras in till ”värre” operatörer/providers som inte följer regler och granskas i lika hög grad. Efterfrågan för igaming finns och massor med människor vill spela globalt och kommer också göra det. De ”svarta” operatörerna kommer alltid finnas och att motarbeta de som är säkrast och bäst för spelaren tror jag ger motsatt effekt.
Detsamma gäller oljeindustrin. Vi behöver olja för ställa om mot en mer hållbar värld. Det går inte att blunda för det. Det är väl då bättre att ge oljebolagen de bästa förutsättningarna att bedriva sina verksamheter så bra och hållbart det går fram tills omställningen är gjord?
Eller Swedish Match. Är det inte bra att investera i Swedish Match för de har en del verksamhet med cigarrer och cigariller? Kan man inte vända på det och tänka att deras kärnprodukter (snus/tobaksfritt snus) hjälper/håller borta människor från rökning och på så sätt bidrar till en bättre folkhälsa?
Jag köper dock inte pre-revenue solcellsföretag/ESG-case med svinhög värdering som gör brutala förluster bara för att deras produkt gör något bra för världen. Och sedan sitter jag där och pumpar in mina slantar i otaliga nyemissioner åren som kommer.”
Men självklart... Hittar jag ett bolag som solklart bidrar till en bättre värld och uppfyller mina kriterier, så känns det ju extra bra att investera i det. Jag köper dock inte pre-revenue solcellsföretag/ESG-case med svinhög värdering som gör brutala förluster bara för att deras produkt gör något bra för världen. Och sedan sitter jag där och pumpar in mina slantar i otaliga nyemissioner åren som kommer. Det hade inte varit att investera enligt mig, utan handlat mer om välgörenhet. Hållbar energi och greentech är ju dock en väldigt stark trend, så gäller att hålla ögonen öppna efter bolag här med. Det lär finnas rejäla vinnare att hitta.
Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?
Det finns väl ganska mycket egentligen, som även jag måste fortsätta att förbättra. Först och främst ska man nog ställa sig frågan om enskilda aktier är en korrekt sparform för dig eller om det kanske är mer lämpligt att investera i några olika breda indexfonder. Det är inte fult eller konstigt att investera i indexfonder, utan kanske egentligen väldigt smart. Iallafall att ha det som en solid grund i din portfölj för att minimera risken när du tar dina första travande steg på börsen. Det kanske hade varit smartare för en annan också i det långa loppet, det får vi se.
Beslutar du dig för att spara i aktier, så tror jag det är viktigt att du börjar med att lära dig det många tycker är det tråkiga – värdering. Det är trots allt A och O.”
Beslutar du dig för att spara i aktier, så tror jag det är viktigt att du börjar med att lära dig det många tycker är det tråkiga – värdering. Det är trots allt A och O. Det finns massa böcker, kurser, videos och material online att ta del av för att skaffa dig en kunskapsbas. I början (och kanske även alltid) tror jag det är viktigt att börja titta på lönsamma bolag med en längre historik. Det är nog inte heller dumt att diversifiera sig i början. Jag själv, och många andra man läser om på tex Twitter, är inte alltid speciellt diversifierade, men vi alla ser olika på risk och hanterar nedgångar olika. Välj det som passar dig bäst och gör inte något bara för någon annan gör det. Vad mer ska man säga... Läs på mycket om bolaget innan du investerar, följ ingen annan rakt av, räkna på dina case tidigt, bygg din egna conviction (för den kommer behövas), var försiktig med belåning, tänk långsiktigt. Jag tror också det är viktigt att investera i det man förstår (eller iallafall tror sig förstå), det är ingen synd att avstå ett case för att det är alldeles för komplext och svårt.
Sist men inte minst, sitt inte och stirra på kurserna hos din nätmäklare hela tiden. Lägg den tiden på att leta case, lära dig mer och utvecklas istället. Tänk långsiktigt och lita på din analys, men utmana och utvärdera dina tankar kontinuerligt.
Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?
Grön energi, elbilar och laddare samt cybersecurity är trender som jag tror fortsatt kommer att vara starka. Det är dock ganska crowded och många bolag värderas högt.”
Oj, extremt svårt att spå i och jag har ärligt talat ingen aning. Jag har ingen edge i makro överhuvudtaget och skulle jag tro att vi ska krascha nu och sålde av allt, så hade börsen förmodligen stormat uppåt. Jag är i grunden positiv och tror iallafall att vi på lång sikt går upp. Det ser ju inte jätteljust ut i det närmsta med högre räntor, hög inflation, energikris och krig. Så frågan är ju hur mycket pengar gemene man får över till konsumtion här framöver och hur företagen kommer klara av detta.
Det finns väldigt många olika trender och sektorer som jag tror kommer gynnas på lång sikt framöver. I perspektivet 6-12 månader är det svårt att sia om, då läget är som det är. Den svåra frågan är ju också så klart vilka bolag som blir vinnare. Grön energi, elbilar och laddare samt cybersecurity är trender som jag tror fortsatt kommer att vara starka. Det är dock ganska crowded och många bolag värderas högt. Så det är väl inget jag kollar nämnvärt på i nuläget, men hittar man en oupptäckt pärla så…
En trend jag tycker är intressant och börjat kolla närmare på är omställning från plast mot mer hållbara alternativ.”
En trend jag tycker är intressant och börjat kolla närmare på är omställning från plast mot mer hållbara alternativ. Nordic Paper, som jag nämnde tidigare, är ett play på just den trenden. Över 120 länder globalt har introducerat någon reglering för att minska användningen av plast och gigantiska marknader som Kina och Indien är också med i omställningen. Ökad E-handel och efterfrågan på take away-mat (matförpackningar) kommer också driva på trenden här när de ställer om från plast till hållbart. Det finns ju också bolag här som håller på med nedbrytbar plast, vilket också är ett spännande område.
Fastighetsoptimering och automation tror jag också är en trend som kommer vara stark framöver. Både optimering kring användning av värme och energi samt automatisering av fastigheter. Detta kommer ju även drivas på ännu mer när el- och energipriserna ser ut som de gör.
En annan intressant trend jag håller lite koll på är hemflyttningen av produktion. Mycket produktion har tidigare förlagts i tex Kina, men det oroliga världsläget har gjort att många kollar på att trygga sin produktion och flytta hem den igen. Här kan man säkert hitta några vinnare bland tex kontraktsbolagen framöver.
Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?
Väldigt många har ju synts och hörts väldigt mycket i poddar och intervjuer, så tänkte att jag skulle försöka välja några som inte hörts och synts så mycket.
Jag hade ju tänkt säga @financeamir som en, men han kommer vägra.
Mina tre får bli @SpadnN, @Aktiemaskinen och @Caaarli552.
Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida förvaltning, jobb och övriga mål!
Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.