Börskollen-intervju med elitidrottaren, investeraren och Kalqyl-bloggaren Carl-Philip Silwersköld
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med elitidrottaren, investeraren och Kalqyl-bloggaren Carl-Philip Silwersköld

Börskollen-intervju

I denna veckas intervju får du lära känna den tredje Kalqyl-grundaren och  investeraren; Carl-Philip Silwersköld. Det märks att “Silwer”, som till vardags är elitidrottsman, är en riktigt vinnarskalle med ambitionen att ackumulera kunskap i ett högt tempo. Han berättar om den olyckliga knäskadan med efterföljande rehab som ledde honom till börsen, om sin tillväxtorienterade investeringsstrategi samt även vilka områden han strävar mest efter att förbättras inom. En stark läsrek från vår sida!

Hej Carl-Philip Silwersköld. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Hej, och roligt att få vara med! Jag är en 24-årig elitidrottsman som ägnar större delar av fritiden åt börsen. Min bakgrund inom idrotten har gjort mig målmedveten och mitt mål just nu är att fortsätta utvecklas som investerare genom hårt arbete och ständig nyfikenhet att lära mig mer. Börsen är tillsammans med mitt yrke mina stora intressen.

Utöver det är jag skribent på kalqyl som jag driver tillsammans med Twitterkollegorna Matematikern och Professor Kalkyl, som också blivit mina vänner.

⇨ Läs mer: Börskollen-intervju med den klarsynte investeraren, börsprofilen och Kalqyl-bloggaren Matematikern
⇨ Läs mer: (Del 1) Börskollen intervjuar investeraren och Twitterprofilen Professor Kalkyl
⇨ Läs mer: (Del 2) Börskollen intervjuar investeraren och Twitterprofilen Professor Kalkyl

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Läkaren berättar för mig att det krävs operation och en rehabtid på minst 12 månader innan jag kan återgå till idrotten, om det ens är möjligt. Tårar rann nerför min kind och jag blev helt förkrossad av beskedet.

Vi spolar tillbaka bandet till hösten 2018. Jag hade gjort en oerhört bra idrottslig säsong och lockat intresse från diverse svenska proffsklubbar högre upp i seriesystemet. Att spela för någon av dessa klubbar har varit mitt mål sedan jag var en liten grabb och representanter från klubbarna skulle nu åka för att se mig live som en sista process i deras rekryteringsfas. Matchen i sig var ingen färgsprakande tillställning, men jag var nöjd med den egna prestationen och gjorde bra ifrån mig. Ett proffskontrakt låg nära.

Skadan fick mig inse att idrottskarriären är skör och att det kan vara smart att säkra upp för framtiden.

Plötsligt händer det som inte får ske. I en duell i slutet av matchen får jag en tackling och faller till marken och tvingas avbryta matchen direkt. En vecka senare får jag beskedet att korsbandet är av och skador på menisk och brosk hittas också i knät. Läkaren berättar för mig att det krävs operation och en rehabtid på minst 12 månader innan jag kan återgå till idrotten, om det ens är möjligt. Tårar rann nerför min kind och jag blev helt förkrossad av beskedet. Idrotten hade varit mitt liv under så många år och blivit en form av identitet som jag förknippat mig med. Vad skulle jag nu ägna all tid och energi på när jag inte längre kunde utföra det jag älskade? Tankar for i mitt huvud och i jakten på svar tog jag kontakt med en gammal vän som råkat ut för samma öde en tid innan. Han berättade för mig om aktier och hur han ägnade dagarna åt att analysera bolag och aktiekurser och jag som alltid intresserat mig för pengar blev snabbt fast och bestämde mig för att det var det här jag vill rikta mitt fokus på.

Idag kombinerar jag en elitkarriär med mitt investerande och andra sysselsättningar. Skadan fick mig inse att idrottskarriären är skör och att det kan vara smart att säkra upp för framtiden.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta men säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Jag utvärderade portföljen en tid senare och kom då fram till en slutsats. Totalavkastningen hade blivit avsevärt mycket högre i mina tillväxtbolag jämfört med de andra och nyfiket började jag gräva djupare i varför.

Jag har under min uppväxt varit duktig på att spara pengar i fonder och på sparkonto och bestämde mig för att successivt använda dessa pengar till att köpa aktier. Jag la ner mycket tid på att hitta bolag och sökte information från många källor, vilket resulterade i att intrycken blev många, och strategin spretig. I portföljen hamnade tillväxtbolag, forskningsbolag som enbart drevs av förhoppningar, samt stabila utdelare. Fler och fler bolag tenderade att hamna i portföljen som tillslut bestod av närmare 30 stycken.

Jag utvärderade portföljen en tid senare och kom då fram till en slutsats. Totalavkastningen hade blivit avsevärt mycket högre i mina tillväxtbolag jämfört med de andra och nyfiket började jag gräva djupare i varför. Det har i sin tur mynnat ut till min investeringsstrategi som hittills varit en framgångsfaktor i detta klimat vi befinner oss i med låga räntor och centralbanker som stimulerar ekonomin.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (snart 5000 följare) och Kalqyl-bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Den som följer mig får ta del av bolagsanalyser, rapportkommentarer och uppdateringar i min portfölj månad för månad där jag delar med mig av resultat, motiveringar till gjorda förändringar, samt reflektioner. Jag delar också spaningar och nyhetsrapporteringar av det jag finner intressant.

Genom att lyssna på de som har en större erfarenhet och kunskapsnivå än mig själv har jag lärt mig saker som jag själv sedan implementerat. Det har varit en framgångsfaktor som utvecklat mig till en bättre investerare.

Jag har mycket att tacka finans-Twitter för både investeringsmässigt och genom utbyte av fina kontakter. Genom att lyssna på de som har en större erfarenhet och kunskapsnivå än mig själv har jag lärt mig saker som jag själv sedan implementerat. Det har varit en framgångsfaktor som utvecklat mig till en bättre investerare. Jag hyser stor respekt till människor som vill hjälpa andra och hos dessa finner jag inspiration.

Till dig som vill utvecklas inom ett specifikt område har jag ett värdefullt råd. Ta kontakt med människor som lyckats med det du själv vill uppnå och försök lära dig mer om vad deras framgångsrecept är. Skapa dig själv det nätverket och ge inte upp om du stöter på motgångar. De som lyckas allra bäst gör det som de genomsnittliga inte känner för att göra och varaktig framgång kräver att man är beredd att göra det som är obekvämt. Det finns ingen genväg om du vill bli duktig.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

För att sammanfatta min strategi är fokus på fundamenta och lönsamma småbolag som kan växa både omsättning och vinst under en längre period.

Min investeringsstrategi är anpassad till rådande klimat och lyder:

  • Lönsamma småbolag - eller närmar sig break even. Aktiekurser drivs av stigande vinster och det är just småbolags accelererande vinsttillväxt som jag tror är den underliggande orsaken till att mindre bolag presterar bättre än stora på börsen.
  • Tillväxt. Jag vill se en hög omsättningstillväxt och för att den ska vara uthållig säkerhetsställer jag att bolaget prickar in så många kriterier som möjligt i denna lista.
  • Kontracyklisk affär. Ett cykliskt bolag följer konjunktursvängningarna och påverkas negativt vid en lågkonjunktur. Jag letar efter bolag med en kontracyklisk affär som producerar varor och tjänster som är nödvändiga även under en lågkonjunktur.
  • Konkurrensfördelar. För att växa mycket och uthålligt krävs det konkurrensfördelar. Det skyddar mot konkurrens och brukar vara en garant för framtida lönsamhet.
  • Marknadsledare. En marknadsledare tenderar att ha starka konkurrensfördelar vilket skapar ett starkt inflytande gentemot kunder och konkurrenter.
  • Skalbar affärsmodell. Ett bolag med en skalbar affärsmodell tenderar att öka sina vinster i en linjär kurva när försäljningen ökar och som jag tidigare berättade drivs aktiekurser av stigande vinster. Nyckeln till lönsamhet är skalbarhet och nyckeln till skalbarhet är volym.
  • Kundnöjdhet. Hög kundnöjdhet bygger ett starkt varumärke som kunder associerar med utmärkt kundservice vilket leder till övertag mot konkurrenter, samtidigt som det reducerar kostnader. Jag letar efter bolag med låg churn.
  • Stor TAM. Om ett bolag ska kunna växa mycket under en längre period måste det finnas en marknad kvar att penetrera på.
  • Rider på samhällstrender. De företag som gynnas av trender i samhället bör rimligtvis ha framtiden för sig.
  • Stort insiderägande. Jag vill se ett stort insiderägande i mina bolag där grundare eller andra nyckelpersoner äger mycket aktier. Det minskar oftast risken i bolaget då strategiska beslut tas utifrån långsiktigt värdeskapande.
  • Koncentrerad portfölj. Det mest effektiva vore att alltid äga en aktie, DEN BÄSTA. Trots att jag är påläst kring mina innehav finns risken att en “svart svan” inträffar och jag förlorar allt. Därför innehåller portföljen omkring tio bolag.

Räds inte en hög värdering om tillväxtutsikterna är goda. Ett kvalitetsbolag med fin historik och goda framtidsutsikter värderas sällan billigt. Kvalité tenderar att kosta, men vinnare fortsätter ofta att överraska på uppsidan och därför fokuserar jag hellre på att köpa rätt bolag än till rätt pris.

För att sammanfatta min strategi är fokus på fundamenta och lönsamma småbolag som kan växa både omsättning och vinst under en längre period. Uppfyller bolaget alla ovanstående kriterier är det optimalt, men ju fler desto bättre. Till den som vill fördjupa sig ytterligare i min investeringsstrategi finns en utvecklad version här. Jag vill rikta ett tack till @40procent20ar som underlättar min analysprocess genom tjänsten Börsdata.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

Målet är att bolagen som kommer in i min portfölj ska ha goda möjligheter till hög och uthållig omsättning- och vinsttillväxt. De faktorer jag tittar extra på som ligger till grund för min analys och som slutligen leder till KÖP är:

  • Kundnöjdhet
  • Konkurrensfördelar
  • Goda tillväxtutsikter
  • Skalbar affärsmodell
  • Ledning och ägarbild

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Innan processen leder till KÖP börjar jag alltid med att gå igenom min investeringsstrategi för att säkerställa att bolaget prickar in så många kriterier som möjligt i listan. Ska ett nytt bolag in i portföljen använder jag mig av teknisk analys för att försöka förutspå att jag kommer in vid ett fördelaktigt tillfälle. Därefter vill jag äga bolagen långsiktigt och ökar positioner på rekyl om den inte beror på fundamentala orsaker. Då drar jag uppmärksamheten till mig och utvärderar om jag ska sälja innehavet.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Jag passade även på att allokera om kapital till de bolag som jag ansåg skulle påverkas mindre, eller rent av gynnas av pandemins följder. Börskraschen gav mig ett tydligt svar på vilka bolag jag har störst “conviction” i.

Det är svårt att förutse kortsiktiga marknadsrörelser och Coronabörskrachen var såklart inget jag kunde förutspå. Vill man göra det enkelt för sig är man alltid fullinvesterad, men jag föredrar att ta hem vinst och hålla kassa på omkring 5-15% vid de tillfällen då jag tycker att uppgången i flertalet innehav gått för snabbt och resulterat i väldigt hög värdering i förhållande till vinsten. Det medförde att jag satt på kassa under kraschen och hade kraft att köpa hela vägen ner till det som sedan visade sig vara botten. Det har fått positiva utfall i portföljen med tanke på den kraftiga återhämtningen. Jag passade även på att allokera om kapital till de bolag som jag ansåg skulle påverkas mindre, eller rent av gynnas av pandemins följder. Börskraschen gav mig ett tydligt svar på vilka bolag jag har störst “conviction” i.

Jag är nöjd över mitt agerande i kraschen och tar med mig vetskapen av att min strategi fungerade i rådande situation, samtidigt som jag är ödmjuk inför att nästa krasch kan bete sig annorlunda.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Jag tror att fokusering är nästa steg i min utvecklingsprocess och därför lägger jag ner mycket kraft och tankeverksamhet på detta område.

Idag är jag en stockpicker med exponering mot omkring tio bolag. Det fungerar bra, men är inte det mest effektiva som jag strävar mot och därför vill jag koncentrera portföljen ytterligare. Jag reflekterar dagligen över hur få bolag jag mentalt klarar av att hantera, hur många bolag jag hinner hålla noggrann koll på, samt vilka bolag jag tror kommer bli framtidens vinnare. Jag tror att fokusering är nästa steg i min utvecklingsprocess och därför lägger jag ner mycket kraft och tankeverksamhet på detta område.

När min portfölj minskat i innehav har jag tvingats följa kvarstående bolag och dess bransch mycket närmare vilket resulterat i att jag har större kunskap om bolagen som är kvar nu, än tidigare. När portföljen var mer diversifierad tyckte jag mig ha god kunskap om varje enskilt innehav, men jag kan nu ödmjukt konstatera att jag, tillsammans med flera andra investerare förmodligen överskattar vår förmåga att noggrant ha koll på många bolag samtidigt. När min kunskap om enskilda innehav ökat, har jag märkt av en positiv effekt på min analysförmåga och dess utfall.

När min kunskap om enskilda innehav ökat, har jag märkt av en positiv effekt på min analysförmåga och dess utfall.

En vanlig uppfattning är att risken ökar ju färre bolag portföljen består av. Risk är sannolikheten för ett oväntat utfall som leder till permanent förlust av satsat kapital. En koncentrerad portfölj är därför inte mer riskfylld än en diversifierad förutsatt att du är påläst kring innehaven. Däremot ökar volatiliteten, samt att en oförutsägbar händelse leder till större förlust. Jag har inte kommit till någon slutsats än, men mycket talar för att jag kommer ha färre bolag än tio inom en snar framtid och de som får stanna är de bolag som utmärker sig bäst.

⇨ Tips: Kom igång med bolagsbevakning i Börskollen på 3 minuter

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv tre innehav som du tror mest på långsiktigt och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina innehav just nu.

ArcticZymes, ChemoMetec och Evolution uppfyller mer eller mindre alla kriterier i min investeringsfilosofi och därför tror jag de går en ljus framtid till mötes.

Tillväxt: Det senaste året har ChemoMetec haft en omsättningstillväxt >25%, Evolution >50% och ArcticZymes >70%.

Kontracyklisk affär: ChemoMetec och ArcticZymes säljer verktyg till forskningningsbolag. Vi blir sjuka oavsett hur ekonomin i världen ser ut och för att lösa problemet behöver vi forska och producera läkemedel. Evolution är en B2B-leverantör inom livecasino och människor tenderar att spela lika mycket i hög- och lågkonjunktur.

Konkurrensfördelar: Innovation är en stor konkurrensfördel som bolagen har gemensamt.

Marknadsledare: Chemometec är världsledande inom instrument och förbrukningsmaterial för cellanalys och cellräknare. Evolution har en marknadsandel på över 50 procent i Europa och ännu högre i USA. Marknadsandelen är något lägre i Asien, men även där är de klara marknadsledare. ArcticZymes är en liten spelare, men deras position på marknaden är tämligen intressant.

Skalbar affärsmodell: ChemoMetec och ArcticZymes produkter integreras tidigt i processen för att de ska kunna växa tillsammans med kunderna i takt med att de tar sig förbi de olika faserna. När ett läkemedel godkänns blir volymerna enorma. Evolution har byggt en plattform där i princip alla deras spel är väldigt skalbara. Första kunderna kostar mycket, men efter ett visst antal leder inte nya kunder till några nya kostnader.

Kundnöjdhet: ArcticZymes och ChemoMetec har ett rykte och trovärdighet som de byggt upp under många år med deras kunder. Kundrelationerna är långa och återkommande. Evolution vinner avtal på avtal vilket skvallrar om en hög kundnöjdhet.

Stor TAM: Bolagen verkar alla på stora marknader och inom segment som växer snabbt. ArcticZymes är främst verksamma inom genterapi som är ett snabbt växande segment som amerikanska FDA förbereder sig för att möta. ChemoMetec är verksamma inom cellterapi med stark underliggande tillväxt och nu ger sig bolaget även in på bioprocess-marknaden. Tillväxtutsikterna är redan goda, men kommer bli ännu bättre framgent. USA och Asien kommer kunna driva en god tillväxt för Evolution då nätkasinospel ännu inte är lika utbrett där som i Europa. I vissa regioner växer marknaden med över 100 procent per år.

Rider på samhällstrender: Evolution rider på två stora trender i form av legalisering och digitalisering. ChemoMetec rider också på digitaliseringsvågen och investeringar inom cellterapi som gått från att vara en dröm till att bli vetenskap. Det gäller även ArcticZymes som förutom genterapi även har produkter som används inom molekylär research/diagnostik inom främst cancer, samt till vaccin och test av virussjukdomar.

Stort insiderägande: ChemoMetec och Evolution har en ledning med stort insiderägande. Insynsägandet i ArcticZymes är svagt och går att koppla till deras sämre historik på den norska börsen, men beslutet att lägga allt fokus på enzymdelen, bolagets lysande stjärna, borde öka investeringsviljan framöver. Nye VD Jethro Holter äger optioner i bolaget och föredetta forskningschefen och grundaren till ArcticZymes äger flertalet aktier.

Värdering: Värderingarna i dessa bolag är dyra, men kvalité tenderar att kosta.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Jag får ut min fulla potential när jag arbetar med min passion och därför hoppas jag i framtiden kunna arbeta med något som rör börsen, eller leva på att förvalta mitt kapital.

Mitt övergripande mål med mina investeringar är att jag inte ska behöva arbeta eller göra något som jag inte trivs med för att jag är beroende av inkomsten det medför. Jag får ut min fulla potential när jag arbetar med min passion och därför hoppas jag i framtiden kunna arbeta med något som rör börsen, eller leva på att förvalta mitt kapital. Kalqyl är en hobby som jag, Matematikern och Professor Kalkyl lägger ner oerhört mycket tid och kärlek på, och för att orka med långsiktigt drömmer vi om att en dag i veckan kunna arbeta med projektet under ordinarie arbetstid. Vi arbetar med hemsidan och skriver inlägg efter långa arbetsdagar, på helger och sena kvällar.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Börja med en sätta ihop en investeringsstrategi och en långsiktig plan som du förhåller dig till utifrån dina mål, förutsättningar, tidshorisont och risktolerans m.m. Den behöver inte vara perfekt till en början, men genom att sammanställa och analysera dina resultat regelbundet får du en inblick i vad som fungerat bra och vad som fungerat sämre. Justera sedan strategin och gör mer av det som fungerat bra för att sedan utvärdera igen en tid senare. En strategi är aldrig fulländad och även de bästa investerarna utvärderar sina affärer. Allt du mäter växer och dokumentation leder slutligen till resultat.

Framgång är som ett isberg och det du ser hos en framgångsrik person är enbart toppen av isberget. Under ytan döljer sig hårt arbete, målmedvetenhet, misslyckanden, besvikelse, uppoffringar, bra vanor och en stor uthållighet.

Gör alltid din egen analys för annars kommer du aldrig att utvecklas och underskatta för all del inte den tid det tar för att nå uppsatta mål. Framgång är som ett isberg och det du ser hos en framgångsrik person är enbart toppen av isberget. Under ytan döljer sig hårt arbete, målmedvetenhet, misslyckanden, besvikelse, uppoffringar, bra vanor och en stor uthållighet. Följer du dessa råd är jag övertygad om att du kommer bli en bättre investerare.

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna?

Jag har ingen åsikt om index eller makro och lägger istället tiden på att hitta fantastiska bolag.

Om du fritt får välja fyra börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Jag har stor respekt och beundran för Petter Hedborg/@PCG_H, Simon/@zimp_a, Kalle Norén/@noren_kalle och Alexander Eliasson/@alexeliasson och skulle gärna se en intervju med någon av dessa herrar!

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med dina investeringar!

⇨ Tips: Du har väl inte missat Börskollens populära nyhetsbrev?

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt