Boktävling och Börskollen-intervju med investeraren och författaren Christofer Andersson
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Boktävling och Börskollen-intervju med investeraren och författaren Christofer Andersson

Boktävling

Fyra år. Fyra böcker. Privatinvesteraren och författaren Cristofer Andersson har sannerligen inte legat på latsidan och nu i dagarna, närmare bestämt den 22/3, släppte han sin, enligt egen utsago, sista bok. Vad är det för nytt som läsare kommer få ta del av och varför är det hans sista bok?

I samband med detta har vi fått chansen till en intervju – och tävlar dessutom ut tre ex av hans senaste (sista?) bok “Mentala modeller”. Detta vill du inte missa!

Boktävling – En chans att vinna ett ex av boken “Mentala modeller”

För att delta i tävlingen behöver du bara gilla tävlingsinlägget på antingen Instagram, Twitter eller Facebook. Om du vill får du gärna tagga en vän som du tror kan ha nytta av boken för att utvecklas till en bättre investerare. Vinnarna slumpas och annonseras söndagen den 26 mars och kontaktas sedan via meddelande för leverans av boken.

Här läser du mer om boken.

Nu vidare till intervjun där du lär dig mer om författaren och bokens innehåll!

Sista, men ändå en öppning

”Jag säger att det är min ’sista’, då jag nu ser, känner och upplever att jag har tömt mig själv. Allt jag skrivit i mina nu fyra böcker är sådant som tagit år efter år att dels inhämta, dels förvandla till kunskap – sådan jag kan applicera och inte bara name-droppa”, svarar Cristofer på den kanske första och självklara frågan om anledningen till att detta är sista boken.

”Det ska dock adderas att jag har sagt och kommunicerat ’sista” inom citationstecken, då varken jag eller någon annan vet vad framtiden bär i sitt sköte.”

Mycket självutlämnande

I Anderssons två tidigare böcker som han författat själv har fokus varit på börspsykologi (läs vår senaste intervju i samband med boksläppet av “Mera börspsykologi”), medan hans tredje, författad tillsammans med TIN-fonderförvaltaren Erik Sprinchorn (läs intervjun med Erik och Cristofer), var mer bred och mer tung. Denna gång är fokus något annat, om än inte fullt ut.

”Mentala modeller är en bok som tagit lång tid att skriva. Den har funnits med mig sedan minst 7–8 år tillbaka och i mitt huvud har kapitel för kapitel ’skrivits’. Det var dock under 2021, men framför allt 2022, som jag gjorde slag i saken och gick från imaginära ord till fysiska sådana”, berättar privatinvesteraren och fortsätter förklara att den nya boken är mycket personnära.

Det finns mycket hjärta och kärlek i min nya bok och de som läser kommer förstå vad jag menar med det uttalandet. Jag kommer vara mycket självutlämnande och detta är alltid ett tveeggat svärd relativt hur läsaren dels läser, dels förhåller sig till det skrivna.”

Mentala modeller

Det nya fokus för Cristofer är mentala modeller, något som är nära knutet till psykologisfären. ”Det stämmer, som du säger, att mentala modeller är bundna till psykologi, liksom allt i vårt liv är. Varför gör vi som vi gör? Varför ser och upplever vi inte exakt samma som andra ser och upplever? Hur analyserar jag och varför? Från vilket perspektiv utgår jag från och varför detta? Kan jag aktivt välja val av perspektiv och kan det komma att leda till andra reflektioner, insikter och eventuellt andra, mer rationella och starkt underbyggda beslut för mina investeringar? Mitt svar är ’ja – det kan du’ och det var utifrån det syftet jag skrev min bok.”

Det låter intressant, men kanske är begreppet ’mentala modeller’ något som många småsparare inte är bekanta med. Således bad vi Cristofer ge oss en definition.

”Mentala modeller är konstruktioner i sinnet som formar tankeprocesser, beteenden och svar på situationer. Se dem som ramar på en tavla. Beroende på vilka ramar du har kommer tavlan att te sig annorlunda, eller hur? Motivet är detsamma, men din upplevelse och din tolkning påverkas av ramarna. Det är exakt så som mentala modeller ska användas” berättar Andersson och återkommer sedan till vikten av metakognitivitet och hur mentala modeller underlättar denna.

”Utan dessa ramar förmår du inte att ta ett steg tillbaka och studera en situation från andra synvinklar. Du ser bara myntets ena sida och inte dess två- eller tredimensionella. Dessa ramar inte bara kan, utan är avgörande för investeraren.”

Inga Niklas och Kajsa

I Cristofers tidigare böcker, Börspsykologi (2020) och MER Börspsykologi (2021) fanns ett återkommande tema där läsaren vid varje kapitel fick besöka småspararna/privatinvesterarna Niklas och Kajsa och hur de fick agera exempel- och försökskaniner på varje kapitels mentala fallgrop/bias. Ett liknande upplägg kommer inte finnas i den nya boken.

”För mig är det viktigt att vara pedagogisk, på gränsen till övertydlig utan att med det tro mig vara någon sorts övermänniska som sitter i sitt elfenbenstorn och berättar för alla hur allt är och ligger till, eller att skriva läsaren på näsan. Jag är extremt ödmjuk och vet att jag inget vet samt att min värsta fiende stavas ’hybris’. Jag vet dock av både studier, utbildning och erfarenhet att du kan vara hur bra som helst på att veta och förstå, men kan du inte förklara det så att så många som möjligt förstår och kan ta åt sig av innehållet är det sak samma om ditt syfte är att lära ut/nå ut.

När jag skrev Mentala Modeller valde jag att göra lite ändringar relativt mina tidigare böcker och givet den positiva feedback jag fått från bland annat Mats Qviberg, Per-Håkan Börjesson, Erik Selin, Andreas Brock samt Ola Rollén tycks det ha varit lika mycket fungerande som uppskattat. Med det sagt vill jag betona att det kommer att finnas tydliga exempel från såväl börs som mer vardagligt liv – det är viktigt att få in olika berättelser, då det är dessa skapar större möjlighet för reflektion och, förhoppningsvis, lärande, vilket Erik och jag skriver om i vår bok Livet, Börsen och Allting (2022).”

Fokus på läsning

Om detta nu är den sista boken – vad kommer den tidigare låsta tiden att ägnas åt?

”Läsning, sociala aktiviteter och än mer investeringar. Att skriva är extremt berikande och roligt – något jag uppmuntrar alla till att göra, men som allt kommer det med en kostnad. Låt mig säga såhär, att antalet biobesök och sporadiska fikaträffar de senaste åren inte har många. Jag klagar inte, för jag vet att när man säger ’ja’ till något säger man samtidigt ’nej’ till mycket/allt annat. Dock har det såklart varit mindre roligt att flera gånger ’tvingas’ tacka ’nej’ till vissa träffar eller dylikt. Jag har även två fantastiska och underbara syskonbarn och dem ser jag fram emot att få tillbringa än mer tid med. Någon måste ju lära dem hur man bäst fuskar i Mario Kart samt hur en fotbollsstraff skall slås.”

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt