Boktävling och Börskollen-intervju med investeraren Magnus "Mr Evolution Gaming" Andersson
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Boktävling och Börskollen-intervju med investeraren Magnus "Mr Evolution Gaming" Andersson

Boktävling

Magnus Andersson, känd från både Twitter och sin blogg, är en mycket erfaren stockpicker som många nog förknippar med fantastiska bolag som LVMH, Netflix, Apple och inte minst Evolution Gaming. I samband med att Magnus nu också debuterar som författare har vi fått chansen till en grym intervju – och dessutom tävlar vi ut tre ex av hans nya bok “Investera med rätt fokus”. Detta vill du inte missa!

Boktävling – En chans att vinna ett ex av Magnus nya bok

För att delta i tävlingen behöver du bara gilla tävlingsinlägget på antingen Instagram, Twitter eller Facebook. Om du vill får du gärna tagga en vän som du tycker borde bli en bättre "stockpicker". Vinnarna slumpas och annonseras den 7 november 2021 och kontaktas sedan via meddelande för leverans av boken.

Tävlingen är nu avslutad och vinnarna har korats i sociala medier, men ta gärna del av intervjun nedan!

….och vidare till vår intervju

Hej Magnus Andersson. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Jag bor i Uppsala med fru och barn sedan länge. Jag tycker om att snickra och bygga men har även ett stort intresse för champagne. Jag är ekonom och har jobbat arton år med inköp i olika funktioner och länder.

Innan vi manglar dig med fler intervjufrågor skulle vi gärna höra lite mer om din nya bok “Investera med rätt fokus” – kan du berätta lite om bakgrunden till att du ville bli författare och varför man som investerare bör läsa din bok?

Jag har skrivit om aktier i många år nu. Jag startade en av de första aktiebloggarna (Fundamentalanalysbloggen) 2009 och skrev där i många år. Därefter skrev jag min ”Fredagskrönika” åt Tradingportalen och sedan förra året i egen regi på fredagskronikan.se.

Jag kände också att det fanns en lucka på marknaden för en bok som inte vänder sig till nybörjare utan i första hand till den som har viss erfarenhet men vill ta sig vidare.”

Jag har länge velat skriva en bok om mina erfarenheter av hur man blir en bättre investerare. Jag kände också att det fanns en lucka på marknaden för en bok som inte vänder sig till nybörjare utan i första hand till den som har viss erfarenhet men vill ta sig vidare.

Boken består av femton råd som är uppdelade i tre delar. Den första handlar om hur man kan arbeta med sig själv för att bli en bättre investerare. Exempelvis hur man hanterar stress, lär sig tänka långsiktigt och inte agera på impuls. I den andra delen handlar tipsen om hur man slår marknaden. Saker som tas upp där är hur man lär sig förstå ett företags verksamhet, att fokusera på ett begränsat antal företag och branscher, att inte låta värderingen eller eventuell direktavkastning styra en alltför mycket och liknande. Den sista delen handlar om vilka typer av bolag man bör äga och hur man hittar framtida vinnare.

Spännande – den ser vi fram emot att läsa! Till alla er läsare – se våra tävlingsregler ovan där du har chansen att vinna ett ex av Magnus nya bok.

Nu åter vidare till själva intervjun; låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Jag blev intresserad av investeringar och aktier väldigt tidigt. Jag brukade lyssna när mina föräldrar och deras vänner pratade om aktier som då, på 80-talet, hade blivit populärt i Sverige. Jag köpte mina första obligationer när jag var tio och när dessa löpte ut fem år senare köpte jag mina första aktier. De senaste tjugo åren har jag hållit på mycket med min hobby och de senaste fem åren har jag gjort det på heltid vid sidan om, som sagt, att skriva om aktier.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Det är ju ofta först i efterhand man inser när och var man lärde sig någonting viktigt men ibland är det uppenbart redan när det inträffat. När jag som nybörjare på aktiemarknaden fick uppleva den stora kraschen hösten 1987 så blev det uppenbart för mig att det ofta finns en skillnad mellan aktiers pris och dess värde även om jag då inte kunde formulera det på detta sätt. Jag förstod alltså att aktier ibland handlas till felaktiga priser. Mina Electrolux-aktier hade på några dagar handlats ner brutalt men det fanns ju ingenting som hade förändrats i bolaget. Jag sålde då andra obligationer som jag fått av min mormor och morfar och dubblade mitt innehav på denna låga nivå. Det blev väldigt lyckat på några års sikt.

När jag som nybörjare på aktiemarknaden fick uppleva den stora kraschen hösten 1987 så blev det uppenbart för mig att det ofta finns en skillnad mellan aktiers pris och dess värde även om jag då inte kunde formulera det på detta sätt.”

Även finanskrisen blev både lärorik och lönsam för mig. Jag upptäckte att framför allt Boliden och Swedbank handlades på nivåer som var långt under bolagens uppskattade likvidationsvärde trots att Boliden hade en i grunden väldigt lönsam verksamhet och att Swedbanks problem i stor utsträckning var isolerade till dotterbolagen i Baltikum. Jag fascinerades av hur lågt aktier kunde falla när alla bara ville få ut sina pengar, nästan oavsett hur lite de fick betalt. Den mer praktiska erfarenheten var hur lönsamt det kan bli om man bara vågar satsa betydande delar av sitt kapital vid de få tillfällen när man har oddsen väldigt tydligt på sin sida.

Ett tredje tillfälle var när jag blev intresserad av Apple när jag hade köpt min första Ipad i december 2010. Jag kunde inte förstå hur ett så fantastiskt bolag kunde värderas till runt PE 10–12 när jag själv såg det som helt uppenbart att företaget skulle öka sin försäljning i många år framåt tack vare Ipad och framför allt Iphone. Många hävdade då att det inte var möjligt att ha ett informationsövertag mot marknaden i ett så otroligt välbevakat bolag som Apple och att den låga aktiekursen alltså var korrekt. Detta var helt uppenbart fel. Vi som trodde på bolaget och lade massor av tid på att försöka förstå ”allt” om det och de branscher som det verkade i blev väldigt rikligt belönade. Belöningen bestod dock också i insikten att kunskap inte bara är oerhört värdefull utan väldigt olika fördelad mellan investerare, även i världens kanske mest bevakade bolag.

En annan erfarenhet var hur viktigt det är att man själv kan testa och använda produkter och tjänster som intressanta bolag producerar. Detta ledde mig sedan vidare mot Starbucks och Netflix, men även så småningom mot franska LVMH.

Du är ju också en välkänd Twitterprofil (över 25.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Den stora vinningen med att vara på Twitter och liknande forum är dels att man kommer i kontakt med människor med kunskap och erfarenhet, dels att man kan få feedback, snabbt och ibland brutalt, på vad man skriver. När denna är konstruktiv så hjälper det en att komma närmare sanningen om såväl företag och branscher som metoder för att hitta rätt på marknaden.

Jag har skrivit väldigt mycket om ett antal aktier/bolag som blev riktigt lyckade vilket jag tror har bidragit till att få många följare. Apple blev med tiden världens största bolag, LVMH blev Europas största och Evolution är, tror i alla fall jag, på god väg att bli Sveriges högst värderade bolag. Detta väger då upp de mindre lyckade aktier som jag har skrivit om som exempelvis LeoVegas.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Fondförvaltaren Peter Lynch som var aktiv på 80-talet och skrev två mycket bra böcker var en stor inspirationskälla för mig då hans tankar om betydelsen av tillväxt har inspirerat mig en hel del. Förutom honom är det kanske föga förvånande Warren Buffett och hans sidekick Charlie Munger som har varit stora förebilder, även om detta kanske har minskat med tiden då jag som sagt blivit mycket mer intresserad av att hitta framtida tillväxtdrivna vinnare snarare än felprissatta äldre bolag.

Även mitt intresse för teknisk utveckling och framförallt digitaliseringen av världen har lett mig bort en del från de teknikaverta herrarna Buffett och Munger.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Strategin i korthet bygger på att fokusera tid och energi på de bolag som jag tror mest på och därigenom också över tid minska ned antalet innehav. Tillväxten är som redan nämnts ett stort fokus för mig eftersom det är grunden till långsiktigt lyckade placeringar. Det finns ingen motsats mellan ”värde” och ”tillväxt” som strategi. Tillväxtens värde är enormt och visar sig i att bolag med utmärkta uthålliga tillväxtutsikter ofta handlas alldeles för lågt på börsen, något som har varit väldigt uppenbart i mitt största innehav Evolution.

Tillväxtens värde är enormt och visar sig i att bolag med utmärkta uthålliga tillväxtutsikter ofta handlas alldeles för lågt på börsen, något som har varit väldigt uppenbart i mitt största innehav Evolution.”

Jag tror alltså, vilket är en viktig del av min bok, att en mer erfaren investerare hålls tillbaka om han eller hon är alltför diversifierad. Diversifiering skyddar framförallt den mindre erfarne mot att råka illa ut men om man är bra på att hitta vinnare så blir den en hämsko. Detta framförallt om man ställer upp regler för sig själv om att aldrig ha mer än t.ex. tio procent i ett bolag. Då begår man det klassiska misstag som Peter Lynch har liknat vid att “vattna ogräset och klippa bort blommorna”.

Det är när en god vallgrav mot konkurrenterna kombineras med sektortillväxt som resultatet ofta blir spektakulärt med tiden för det dominerande bolaget.”

Vallgravens betydelse kan inte överdrivas, men den missuppfattas ofta som något som framför allt är viktigt för att kunna behålla sin intjäning trots konkurrenternas attacker. Det är när en god vallgrav mot konkurrenterna kombineras med sektortillväxt som resultatet ofta blir spektakulärt med tiden för det dominerande bolaget. På liknande sätt kan vallgravar i form av uthålligt populära varumärken ge resultat långt över börsens med mycket låg risk, som mitt idag äldsta innehav, franska LVMH.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

  1. Förståelse för, mycket god kunskap om och, förstås, stark tro på verksamheten och branschen.
  2. Att företaget har mycket stora och sannolikt uthålliga konkurrensmässiga fördelar mot konkurrenterna (”vallgraven”).
  3. Ledningen.
  4. En växande marknad för företagets produkter och tjänster.
  5. Möjlighet att snabbt växa in i även en mycket hög värdering.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Jag lägger knappt någon tid eller tanke på detta. En bra investering skriker till en och i regel har jag köpt mindre än vad jag borde ha gjort och tvingas öka på högre nivåer. Att tro att man kan räkna ut hur en aktie kommer att gå närmaste tiden är rätt naivt tycker jag. Visst kan man komma att få rätt och känna sig smart när man t.ex. väntat med att köpa men det är sannolikt ”hindsight bias” som verkar då, inte någon förmåga att förutsäga kursrörselser.

En bra investering skriker till en och i regel har jag köpt mindre än vad jag borde ha gjort och tvingas öka på högre nivåer.”

Det är hur stor man tror att potentialen är som bör avgöra hur mycket man allokerar i ett bolag, inte vad man tror om börsens eller den enskilda aktiekursens rörelser den närmaste tiden. Det är oftast på lång sikt som det visar sig att man har haft rätt. På kort sikt kan man i regel inte dra några slutsatser, men dessvärre gör många det och säljer på grund av bristande tålamod aktier i utmärkta bolag bara för att de har ”underpresterat” sista tiden. Det är sannolikt inte så man blir rik på sina placeringar.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen med efterföljande “hausse”. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

En mycket stor fördel med att ha varit med om flera ”krascher” tidigare är man kan stå emot paniken och i stället för att sälja bort sig utnyttjar de tillfällen som alltid ges när detta händer.”

En mycket stor fördel med att ha varit med om flera ”krascher” tidigare är man kan stå emot paniken och i stället för att sälja bort sig utnyttjar de tillfällen som alltid ges när detta händer.

Även Covid-våren 2020 visade hur viktigt det är att äga bolag vars affärsidé fungerar även när det blåser snålt. Även hur otroligt överlägsna digitala verksamheter är mot fysiska som investeringar. Bolag som Netflix och Evolution drabbades bara begränsat av nedstängningarna och kunde som många andra ”digitala” bolag dra nytta av att människor satt hemma istället för att drabbas av leveransproblem och liknande som så många andra bolag.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Eftersom jag har hållit på så länge så utvecklas jag inte alls lika snabbt idag som för t.ex. tio år sedan. Fördelen är väl att jag känner mig bekväm med min strategi och de bolag som jag äger. Jag har doppat tårna lite i ”dataspelsindustrin” i år men det är bara på marginalen.

En sak som jag har jobbat medvetet med och blivit bättre på är att koppla bort börsen under dagarna. Alltså att inte titta på aktiekurserna mer än nån enstaka gång. Detta har varit mycket lyckat eftersom detta lätt blir ett ständigt irritationsmoment i vardagen.

Jag försöker att inte gräma mig eftersom det, liksom avundsjuka, är så väldigt negativt för hur man mår. Man bör se sina misstag som att man har betalat en summa för att lära sig någonting. Med tiden blir de ju trevligt nog färre och mindre dyra.

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.

Min portfölj består till största delen av Evolution vilket har varit fallet i 2–3 år nu. Detta kommer dels av att jag ökat flera gånger men framförallt av företagets och aktiens otroliga utveckling. ”EVO” är det stora globala onlinecasinot idag och potentialen är gigantisk när nu Asien, Nord- och Sydamerika börjar gå samma väg som Europa har gått de senaste tjugo åren från fysiska casinon till online. Deras produkt är vida överlägsen deras ”små” konkurrenters och ingenting som en ny spelare på marknaden kan sätta upp i första taget. De har också en enorm skalbarhet tack vare att alla spel utom klassisk Blackjack är i princip oändligt skalbara. En eller tusen personer kan alltså spela på ett livesänt roulettbord mot kanske maximalt tio personer på ett fysiskt casino.

LVMH är mitt näst största innehav och ett helt fantastiskt företag som jag ägt sedan 2016. Deras åttio dotterbolag, men framförallt deras största, Louis Vuitton, har överlevt två världskrig och otaliga kriser i världen och kommer att finnas kvar om hundra år men då sälja väldigt mycket mer.

Netflix är mitt tredje största innehav och liksom EVO det helt dominerande bolaget i sin sektor och nästan helt digitaliserat. Jag har ägt aktien sedan 2017. En ny kund kostar dem, precis som för EVO, i princip ingenting. Översta raden blir till nedersta raden efter att de fasta kostnaderna har täckts och även för Netflix finns det mycket stora marknader kvar att växa i.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Pengar är inte något mål i sig idag för mig. Jag vill fortsätta att investera som jag gör idag och trivs mycket med att kunna göra det på heltid tillsammans med att skriva om aktier.

Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Man driver med den som köper en dyr väska från Louis Vuitton, men förstår inte att en produkt som är så välgjord att den utan problem kan användas och ge ägaren glädje i decennier är oerhört sparsam med jordens resurser jämfört med den dynga som H&M vräker ut.”

Nej men det är såklart trevligt. Andelen bolag som gör världen bättre om man ser till hälsa, miljö och liknande är dock få medan bolag vars produkter gör människor lyckligare är långt fler, en det senare är det ingen som talar om. Snarare skam- och skuldbelägger man människor som konsumerar, reser och köper saker som de alltid har drömt om. Man driver med den som köper en dyr väska från Louis Vuitton, men förstår inte att en produkt som är så välgjord att den utan problem kan användas och ge ägaren glädje i decennier är oerhört sparsam med jordens resurser jämfört med den dynga som H&M vräker ut.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Fokusera på att lära dig intressanta bolag och deras branscher och konkurrenter utan och innan i stället för att stirra på värderingen och direktavkastningen. De bolag som idag hyllas för sin långa och fina historia började som små företag med en bra affärsidé. De som var tidiga, absolut inte därmed först på bollen, de första åren räcker ofta, att hitta dessa, förstå varför de var bättre än sina konkurrenter och sedan, allra viktigast, hade tålamodet att sitta still i båten i många år är ofta mycket rika idag.

Fokusera på att lära dig intressanta bolag och deras branscher och konkurrenter utan och innan i stället för att stirra på värderingen och direktavkastningen.”

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Digitaliseringen har hållit på i decennier och kommer att hålla på i många decennier framåt. Detta pågår i nästan alla sektorer och att förstå hur annorlunda detta gör ”verkligheten” för bolagen jämfört med klassiska fysiska verksamheter är början på resan att hitta framtidens vinnare.

Netflix var inte intressant när de skickade ut DVD:er till sina tio miljoner kunder en gång i tiden, de är riktigt intressanta idag när de distribuerar blixtsnabbt och superbilligt och lägger till tio miljoner nya kunder varje kvartal.

Slutligen, om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

NemcapSE, Financeamir och Niklas Ramstedt vore en bra start…

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida investeringar och mål!

Tips: Du vill väl inte missa nästa spännande intervju? Prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ladda ner vår smidiga nyhetsapp – givetvis helt gratis!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt