Boktävling och Börskollen-intervju med investeraren Arne “Kavastu” Talving
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Boktävling och Börskollen-intervju med investeraren Arne “Kavastu” Talving

Boktävling

Arne “Kavastu” Talving, för många känd från såväl Twitter som sina föreläsningar, är en investerare med mycket stora erfarenheter från aktiemarknaden. I samband att han släpper sin tredje bok har vi fått chansen till en grym intervju – och dessutom tävlar vi ut tre ex av den senaste boken “Min vinnande väg: Bli rik på aktier – Andra sträckan”. Detta vill du inte missa!

Boktävling – En chans att vinna Kavastus senaste bok (och en Kavastu-nyckelring)

För att delta i tävlingen behöver du bara gilla tävlingsinlägget på antingen Instagram, Twitter eller Facebook. Om du vill får du gärna tagga en vän som du tycker borde läsa boken och bli en bättre investerare. Vinnarna slumpas och annonseras i sociala medier den 21 november och kontaktas sedan för leverans av priserna.

….och vidare till vår intervju

Hej Arne “Kavastu” Talving. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Uppvuxen i Torshälla i ett villaområde. Lever i ett samboförhållande och pendlar mellan bostäderna Stockholm/Eskilstuna/Estland. Pappa flydde Estland under andra världskriget. Idag har jag tagit över hans barndoms marker och hus och trivs väldigt bra i mitt andra hemland med mycket släkt och vänner där.

Rent karriärmässigt är jag fostrad av Handelsbanken under större delen av 1980-talet för att sedan övergå till att vara entreprenör. Det ligger mig varmt om hjärtat att skapa. Att grundligt lära för att sedan utveckla nya framgångsrika vägar med aningen annorlunda tänk. Allt går, vissa saker tar bara lite längre tid.

Den finaste och dyrbaraste tillgången vi har är tid, och den är ju som bekant begränsad till skillnad mot pengar.”

Livet rullar på i rask takt och idag har jag nått en ålder av 59 år. Då jag haft som motto att fånga dagen så kan man säga att åren bakåt är välfyllda med roliga upplevelser och det är något jag tänker fortsätta med. Den finaste och dyrbaraste tillgången vi har är tid, och den är ju som bekant begränsad till skillnad mot pengar. Jag gillar att ströva i naturen och framförallt längs havet med medhavd matsäck. Kanske även kan förklara att jag gillar sjöliv och att segla.

Min skaparglädje är stor och framförallt att snickra specialbyggda saker och att ha renoveringsprojekt. Fotografering är något som alltid legat mig varmt om hjärtat liksom musik. Aktiebörsen har alltid funnits som intresse som idag blivit mitt egentliga arbete.

Foto Arne Talving: Flickan på gospelsgudtjänsten i Soweto/Sydafrika.

Innan vi manglar dig med fler intervjufrågor skulle vi gärna höra lite mer om ditt författarskap och inte minst din senaste bok “Min vinnande väg: Bli rik på aktier – Andra sträckan” kan du berätta lite om bakgrunden till att du ville bli författare och varför man som investerare bör läsa dina böcker?

Ganska sent i livet började jag ifrågasätta mig själv varför jag inte hade tjänat mer pengar på aktier. Efter många års research av mig själv och aktiemarknaden tog avkastningen fart på allvar. När jag efter 5-6 år kunde konstatera att det inte var av någon slump så började jag utbilda andra investerare i min metodik. Utbildningen höll jag på hösten under fem års tid och är upphovet till namnet Kavastus Trender.

Det borde vara möjligt för de flesta att göra samma resa som jag om man tar till sig kunskapen i böckerna och följer metodiken utan att göra avsteg från den. Lönande läsning helt enkelt.”

Idén kom sedan till att föra ned det mesta av tankarna och utbildningen i bokform. Tajmingen för bokskrivandet kunde inte komma bättre då Corona-pandemin lamslog samhället. Man fick lugn och ro att under två års tid skriva de två böckerna som beskriver hur jag arbetar på aktiemarknaden. Det borde vara möjligt för de flesta att göra samma resa som jag om man tar till sig kunskapen i böckerna och följer metodiken utan att göra avsteg från den. Lönande läsning helt enkelt.

Men egentligen finns även delvis en baktanke med böckerna från min sida. Redan nästa höst planerar jag en ny avslutande utbildning i form av en “workshop” där deltagarna praktiskt får utöva placeringsmetodiken. De två nyskrivna böckerna passar då väldigt bra in som förstudiematerial eftersom man bör komma med grundkunskaper från dem eller tidigare ha gått utbildningen Kavastus Trender (2015-2019).

Kanske skulle jag nämna att det även finns en tredje bok som jag och Marcus Hernhag skrev tillsammans 2018. Den “blåa boken” som jag kallar den för och handlar mycket om hur de rika blivit rika – hur man skaffar pengar, om man inte har några. Där går vi även översiktligt igenom våra två olika strategier på aktiemarknaden.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Det väcktes i och med en aktietävling i min gymnasieklass. Jag satsade på MoDo Domsjö och SCA vilket var en fullträff och med mer tur än skicklighet tog jag hem förstaplatsen.”

Det väcktes i och med en aktietävling i min gymnasieklass. Jag satsade på MoDo Domsjö och SCA vilket var en fullträff och med mer tur än skicklighet tog jag hem förstaplatsen. Senare i livet arbetade jag på Handelsbanken där första arbetsuppgiften var kassatjänstgöring. Vissa dagar var lite lugnare än andra vilket Fond & Notariat-ansvarig uppmärksammade och snart avlastade jag även den avdelningen med lite “rutingöra”.

Första aktieaffären gjorde jag i och med att Fermenta skulle in på börsen. Jag hade inte 17.000 kronor, så frågan gick till min syster om hon ville dela posten med mig, vilket hon gjorde. Mina pengar dubblerades efter ett halvår och jag sålde. Min systers pengar 40-faldigades som mest men slutnotan blev en förlust på 8.500 kronor. Bolaget försattes i konkurs ett decennium senare.

Slanten som emellanåt blev över lades till aktiekontot där jag köpte och sålde aktier. Någon större framgång hade jag dock inte. Det blev en slant vunnen här, en slant förlorad här där.”

Aktier var dyrt och omständigt att handla med på 1980-talet. Sparandet såg lite annorlunda ut på den tiden. Det var vanligast att det skedde i allemansfonder/allemansspar och pensionsförsäkringar. Räntan var hög vilket ledde till att många sparade räntebärande. Att ha ett direktsparande i aktier hörde inte till vanligheterna. Några ambitioner eller tankar från min sida att bli rik på aktier har aldrig funnits, det har det bara blivit så. Som ung handlade det mest om att fånga livet och ha kul, vilket kostade pengar även om jag inte slösade med dem. Men jag var ändå plikttrogen och noga med att betala in på pensionsförsäkringar och även till viss del på allemansfond/allemansspar. Slanten som emellanåt blev över lades till aktiekontot där jag köpte och sålde aktier. Någon större framgång hade jag dock inte. Det blev en slant vunnen här, en slant förlorad här där.

Den stora insikten till min idag framgångsrika förvaltarkarriär kom då jag insåg att ingen vet mer om framtiden än någon annan.”

Den stora vändpunkten till mitt idag ekonomiskt fria liv kom under en månads lång Asien-semester 2004. Med i packningen hade jag mängder av finanstidningar som jag hade sparat av någon anledning. Nu skulle jag få gott om tid att läsa igenom dem för en sista gång. Den stora insikten till min idag framgångsrika förvaltarkarriär kom då jag insåg att ingen vet mer om framtiden än någon annan. Jag läste vad som hade skrivits med facit i hand eftersom tidningarna var upp till fem år gamla. Jag kunde konstatera att en del hade mer sakkunskaper än andra, men att sia in i framtiden var svårt för de flesta.

På fritiden under dryga fem års tid analyserade jag mig själv, mina vanor och hur aktiemarknadens aktörer faktiskt agerar på marknaden.”

Med inställningen att ingen kan förutspå framtiden bättre än andra, bestämde jag mig för att ge börsen en match. Jag ska sluta att lyssna på andra och skapa min egen väg. Väl tillbaka i Sverige påbörjades min nya resa, den i aktievärlden. På fritiden under dryga fem års tid analyserade jag mig själv, mina vanor och hur aktiemarknadens aktörer faktiskt agerar på marknaden. Jag analyserade mängder av börsstatistik och tog lärdom av historien. Ur allt detta kom en “backtestad” strategi som borde ha förutsättning att utveckla sig bättre än aktieindex över tid, dessutom till förhållandevis låg risk. Svårigheterna som jag skulle möta var att ignorera andras tro och uttalanden om marknad och enskilda bolag. En annan var att aldrig falla i frestelse för att göra avsteg från strategin. Parallellt med mitt strategiska arbete med att bli en bättre investerare utbildade jag mig även till fotograf genom olika kurser på nätet – ett stort intresse genom livet så varför inte avsluta min yrkeskarriär som frilansfotograf tänkte jag.

Foto Arne Talving: Flickan Namnche Bazaar/Nepal.

Foto Arne Talving: Arc de Triompfe Paris/Frankrike.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen spola oss framåt. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Jag sjösatte mitt nya jag på aktiemarknaden 2009 och ganska snabbt belönades jag med en fantastisk avkastning. Men det var i spåren efter återhämtningen av “Lehman-kraschen” så det kunde lika väl ha varit en tillfällig händelse. Med tiden började jag inse att det inte var någon tillfällighet.

Aktiedepån hade avkastat betydligt bättre än aktieindex år efter år trots att det då även hade varit en “Greklandskris” emellan. Runt 2014 började jag förstå att frilansyrket som fotograf bara skulle vara en hobbysyssla. Det föll sig helt naturligt att prioritera tid från fotografering till aktieförvaltning och där utökades mitt engagemang för att kartlägga börsen ännu mer.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (45.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Min aktiestrategi hade givit mycket frukt under många års tid och hade nått gränsen där jag kände att jag var ekonomiskt fri. Så varför inte dela framgången så att även andra kan ta del av min kunskap och metodik till en liknande ekonomisk resa? Ett Twitterkonto startades upp och ett halvår senare även en (tidigare) blogg. Jag skrev om framgång och hur jag arbetade för att nå det jämna fina resultatet bättre än aktieindex. Samtidigt tog jag upp vanliga misstag som brukar kosta pengar och oftast i form av exempel från populära stora bolag som exempelvis Hennes & Mauritz, Telia eller Fingerprint. Ofta trampade jag på ömma tår men jag såg det mest som att ge ett bidrag till allmän info från min erfarenhet och analysförmåga.

Min aktiestrategi hade givit mycket frukt under många års tid och hade nått gränsen där jag kände att jag var ekonomiskt fri. Så varför inte dela framgången så att även andra kan ta del av min kunskap och metodik till en liknande ekonomisk resa?”

Vid det tillfället förstod jag inte att jantelagen var så utpräglad i Sverige och man kan i efterhand konstatera att åtskilliga attacker från många håll gjorts för att minska trovärdigheten och avslöja “bluffen” Kavastu. Jag vet att tvivlare kommer att få bita i det sura äpplet för med tiden kommer de att förstå. Jag arbetar tryggt vidare och ser resultaten fortsätta komma, att strategin levererar tryggt och säkert.

...förstod jag inte att jantelagen var så utpräglad i Sverige och man kan i efterhand konstatera att åtskilliga attacker från många håll gjorts för att minska trovärdigheten och avslöja “bluffen” Kavastu.”

Att ha många följare innebär att man får både ris och ros och numera svarar jag sällan på tweets. Gamla bloggen lades ned 2018 och nya blogginlägg som alla kan läsa kommer sporadiskt på hemsidan Kavastustrender.se. Idag låter jag inte sociala medier ta särskilt mycket tid från mig och har även lagt apparna som ett underkonto på min telefon. Mina tweets idag är mest allmän börsinformation från eget material samt egna tankar.

På sociala medier följer jag mest ovinklade nyhetsbyråer och tidningar samt privata vänner. Däremot lägger jag en hel del tid till att ge aktuell börsinformation genom nyhetsflashar och webinarer till de som verkligen vill lära sig min metodik (de som prenumererar på det digitala utbildningspaketet “KT Analys”).

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Jag har inte särskilt många förebilder och har aldrig haft det. Däremot finns det många som är väldigt duktiga. Det är alltid bra med input som ger nya idéer och det har jag mest fått genom böcker och intressanta diskussioner med framgångsrika människor. Insikten att ingen vet något om framtiden gör att vi alla står lika inför den. Det handlar om att minimera risk och följa en framgångsrik strategi utan att göra avkall från den.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Det handlar om att göra så få misstag som det bara går och där ligger mycket vunnen avkastning. Att ha en mekanisk urvalsprocess samtidigt som man behandlar känslor på samma sätt.”

Ur fem års analys av mig själv, aktiemarknaden och börspsykologiska mönster kom strategin. Den fungerade men har hela tiden slipats genom nya undersökningar. Det handlar om att göra så få misstag som det bara går och där ligger mycket vunnen avkastning. Att ha en mekanisk urvalsprocess samtidigt som man behandlar känslor på samma sätt.

Huvuddelen av aktierna i portföljen ska vara fundamentalt starka och samtidigt ska de ligga i en långsiktigt stigande aktietrend. Andra bolag som inte kan klassas som fundamentalt starka men handlas i stigande aktietrend får gärna även ta plats i aktieportföljen men med låg vikt. I bulltrend ligger jag för det mesta 100 procent investerad med det kapital som är avsett för aktiemarknaden och i beartrend är jag passiv med få eller inga aktieinnehav alls.

Huvuddelen av aktierna i portföljen ska vara fundamentalt starka och samtidigt ska de ligga i en långsiktigt stigande aktietrend.”

Jag är dock inte främmande för att göra korta inhopp i marknadsläge beratrend då marknaden emellanåt kan bli väldigt översåld. Medeltalet MA200 dagar (eller MA40 veckor) som jag använder mig av utgör en gräns för att äga eller inte äga. Men även här måste jag skilja på om marknaden generellt är kraftigt översåld eller om marknaden ligger i beartrend.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

Jag skulle vilja uttrycka mig så här, sju viktiga parametrar i min förvaltning är:

  • Långsiktig aktietrend
  • Fundamental styrka
  • Att tänka likt en coach under en match
  • Starka bolag över MA200 i en frisk marknad
  • Inte ha för stora innehav i ett enskilt bolag – ingen vet något om framtiden
  • Kunskap, sannolikhet och disciplin
  • En vinst uppstår bara ifall portföljen går bättre än index

Hur jag mäter fundamental styrka är en intervju i sig.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Metoden jag använder mig av är att titta på årslånga aktiediagram 5-15 år bakåt i tiden kombinerat med betaltjänsten av Börsdata.”

Jag har skrivit två böcker om det, men väldigt översiktligt. Bolag som presterar kursmässigt med bra fundamenta får ofta en position om 3-5 procent av portföljstorleken. Bolag som presterar kursmässigt utan stöd av fundamenta får oftast nöja sig med max 1 procent. Metoden jag använder mig av är att titta på årslånga aktiediagram 5-15 år bakåt i tiden kombinerat med betaltjänsten av Börsdata.

Mycket av min anslagna tid till börsen går åt till att programmera i kalkylprogrammet Excel. Jag för egna aktiechart på 700 bolag i Sverige med kursuppdatering var fredag, men även parametrar löpande från 350 bolag när kvartalsrapporten väl är släppt. Ofta får jag höra att det är onödigt arbete eftersom man automatiskt kan hämta hem informationen, men jag vill hävda att där försvinner lätt lite av känslan för nuläget i bolagen. I och med den manuella hanteringen så lever jag på nära håll i bolagens fram- som motgångar. Jag har stenkoll på bolagens fundamentala styrka på ytan vilket ger en konkurrensfördel när saker händer på börsen.

Varje helg har jag som rutin att rulla igenom alla aktiediagram där jag iakttar förändringar. Det kan vara ett fundamentalt starkt bolag som rekylerat över MA200, likaså ett fundamentalt stark bolag som gått sidledes under lång tid som börjar piggna till i grafen. Eftersom jag nästan uteslutande ligger fullinvesterad så måste jag även då ta pengarna från en annan förmodad svagare länk. Det kan vara avskalning från ett bolag som sprungit iväg i kurs eller ett bolag som inte presterar kursmässigt. Jag tänker; vart gör pengarna förmodligen bäst nytta närmsta tiden?

Jag ser affärssituationerna komma och har genom den manuella hanteringen både aktietrend och fundamental styrka “inprogrammerade” i bakhuvudet.“

Att föra egna aktiediagram och manuellt föra parametrar från kvartalsrapporter tar mycket tid i anspråk. Ingenting som en vanligt arbetande människa har tid med. För min del är jag övertygad att en del av min avkastning bättre än index kan förklaras här. Jag ser affärssituationerna komma och har genom den manuella hanteringen både aktietrend och fundamental styrka “inprogrammerade” i bakhuvudet.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen med efterföljande “hausse”. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Ärligt talat är jag mer orolig för börsen idag än jag var under Corona-rekylen.”

Jag var ganska säker på att det var en tillfällig rekyl (vilket jag också kommunicerade, inte minst till de betalande deltagarna i KT Analys-utbildningen). En börstopp låg för tidigt i tid och har aldrig tidigare sett ut så. Jag jämförde Corona-rekylen med “kraschen 1987” och samkörde dem indexmässigt. Jag minns att jag blev “idiotförklarad” när jag exponerade jämförelsen på sociala medier. Ett kraftigt fall för att sedan ganska snabbt efter bottennotering stiga brant uppåt.

Ärligt talat är jag mer orolig för börsen idag än jag var under Corona-rekylen. Men visst är det betydligt trevligare att se pengar komma än att gå. Mitt sätt att arbeta med avkastning är nog lite avvikande från mångas tankesätt. Går börsen ned 2 procent och jag bara 1,9 så har jag tjänat 0,1 procentenhet mot index. Gör man det tre till fyra dagar per vecka så blir det en fantastisk årsavkastning bättre än index. Och börsen stiger ju alltid över tid – i varje fall har det historiskt alltid varit så.

I en marknad där många är skärrade skapas bra affärsmöjligheter och redan några dagar efter bottennoteringen 23 mars så kom signaler på att rekylen mycket väl kunde vara över.”

Att se hur mycket pengar som försvunnit under börsdagen är ganska ointressant eftersom de alltid kommer tillbaka över tid. Jag ser det som att börsen tar ett lån till bra ränta. Eftersom min strategi “backtestades” när jag skapade den så fanns det stora börskraschen 1987 och tre stora nedgångar på minst 50 procent med. Strategin skulle hantera långa nedgångar i tid liksom snabba fall och Corona-rekylen var en bra stresstest på att den gjorde det. I en marknad där många är skärrade skapas bra affärsmöjligheter och redan några dagar efter bottennoteringen 23 mars så kom signaler på att rekylen mycket väl kunde vara över. Något jag lärt mig genom att studera Dow Jones index från 1900 och framåt är att de bästa aktiekurserna sätts när det inte finns något “ljus i tunneln”.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Hela tiden genomför jag undersökningar, stora som små, i syfte med att vinna konkurrensfördelar mot marknaden. Just nu är flera av dem i slutfasen. Det är ingen bra förvaltaridé att bara tro sig veta utan jag vill veta vilken faktisk sannolikhet jag har för att få rätt, samtidigt som jag riskhanterar min handling. De som läser min senaste bok (den som ni för övrigt tävlar ut här) får en bra inblick hur jag arbetar med sannolikheter.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Jag har ägnat väldigt mycket tid till att förstå börsen under de senaste två decennierna och samtidigt har jag skrivit tre böcker i ämnet och lagt mycket tid att skapa utbildningsmaterial till utbildningar och föredrag. Allt runt börsen har tagit mycket tid i anspråk. Jag har nått ett fantastiskt resultat där varje satsad krona på aktier 2009 blivit till femtio, trots att det gjorts en hel del uttag på vägen.

Jag har nått ett fantastiskt resultat där varje satsad krona på aktier 2009 blivit till femtio, trots att det gjorts en hel del uttag på vägen.”

Efter snart 13 år på raken bättre än aktieindex OMXSPI finns ingen större oro att sviten ska brytas eftersom marginalen mot index årligen varit stor. Så min drivkraft framåt är att fortsätta slå index där ytterligare förmögenhet adderas av bara farten. Om framtiden vet vi inget men för att svara på frågan, var ser jag då mig själv om 5-10 år? Då är jag 64 respektive 69 år. Det enda jag kan se är att jag kommer att vara folkpensionär om åtta år. Men jag tror att jag tagit något steg tillbaka och njuter än mer av livet. Resorna runt i världen avlöser varandra men greppet om börsen kommer jag inte att ha släppt. Troligtvis kommer jag även då att dyka upp på en eller annan scen och prata om framgångsrik aktieförvaltning.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Ett väldigt kort svar; läs mina böcker och dra lärdom av alla de erfarenheter (och misstag) som jag gjort under åren.

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Mina aktieinnehav är nu viktade mest mot sencykliskt. Jag är inte främmande för att vi inom en snar framtid byter trendriktning från bull till beartrend. I ett läge med beartrend lämnar jag börsen helt och väntar tålmodigt på fördelaktigare aktiekurser att köpa in mig på. Men jag försöker glida med och ta så mycket av uppgången som nu bjuds så länge det bara går.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Jag läser sällan bloggar eller lyssnar på aktiepoddar. Min anslagna tid till börsen går till egen analys. Där bildar jag mig en uppfattning om bolag och marknad, helt opåverkad av andra. Då vet jag varför jag agerar som jag gör och har bara mig själv att skylla ifall analysen skulle innebära att en förlust uppstår. Den definierade riskanalysen innebär att felsteg som uppstår snabbt åtgärdas vilket innebär att förluster inte tillåts att växa sig stora.

Som jag nämnt tidigare i intervjun så följer jag mest nyhetsbyråer och utvalda tidningar. Jag har inte koll på så många privata twittrare och följer främst de vars riktiga identitet jag också känner till. Som anonym är det väldigt bekvämt att skriva saker som man inte kan stå för, och därför faller också trovärdigheten i mina ögon. Men twittrare som sticker ut i mina ögon är Niklas Andersson på Avanza och Erik Hansén på IG. En annan person, som jag nog även ser lite upp till, är Sven Hagströmer – han skulle vara intressant att höra mer från!

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida investeringar och mål!

Tips: Du vill väl inte missa nästa spännande intervju? Prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ladda ner vår smidiga nyhetsapp – givetvis helt gratis!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt