Banken höjer börsklassikern till köp – ”en av de mest underskattade”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Banken höjer börsklassikern till köp – ”en av de mest underskattade”

Banken

Handelsbanken har idag uppdaterat sin kortsiktiga rekommendation för verkstadsbolaget Sandvik från behåll till köp. Banken bibehåller sin långsiktiga rekommendation outperform. Bolaget är en av de mest underskattade industritillgångarna globalt, menar banken.

  • Handelsbanken ser högre underliggande värde i Sandviks verksamhetsområden.
  • Banken föreslår att Sandvik överväger att förvärva danska FLSmidth.
  • Handelsbanken tror att ett förvärv av FLSmidth kan minska värderingsgapet mot Epiroc.

Enligt en nyhet från Finwire anser Handelsbanken att summan av värdena i Sandviks olika affärsområden har ett högre underliggande värde än vad marknaden för närvarande värderar aktien till.

Underskattade industritillgångar

Handelsbanken framhåller att Sandviks affärsområde SMM värderas till nära noll, vilket banken finner anmärkningsvärt. "Enligt våra beräkningar värderas SMM till implicit nära noll, vilket vi menar gör bolaget till en av de mest underskattade industritillgångarna globalt. Vi menar att värdena har funnits där hela tiden, men att det krävs ytterligare åtgärder för att synliggöra det", skriver banken.

Möjligt förvärv av FLSmidth

Handelsbanken ser även möjligheter för Sandvik att stärka sin position genom strategiska förvärv. Banken anser att det nu är en gynnsam tidpunkt för Sandvik att överväga ett förvärv av det danska bolaget FLSmidth. "Få investerare skulle tagit oss seriöst för tre år sedan, men idag menar vi att det är annorlunda. FLS är ett bra bolag och snart renodlat mot gruvrelaterad verksamhet", skriver banken.

Handelsbanken bedömer att ett sådant förvärv skulle kunna minska Sandviks relativa exponering som marknaden inte uppskattar och därigenom minska värderingsgapet mot konkurrenten Epiroc.

Om Sandvik

Sandvik är ett internationellt industriföretag med fokus på utveckling, tillverkning och marknadsföring av produkter inom metallbearbetning, bergborrningsmaskiner och verktyg, rostfria material, speciallegeringar, högtemperaturmaterial och processystem. Företaget grundades 1862 och har nu en global närvaro med huvudkontor i Stockholm.

Sandviks aktie har 47 525 ägare hos nätmäklaren Avanza samt 11 073 ägare hos Nordnet enligt senaste mätningen av oss på Börskollen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt