Mälaråsen ingår villkorat avtal om försäljning av bolagets fastighetsportfölj
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Mälaråsen ingår villkorat avtal om försäljning av bolagets fastighetsportfölj

Fastighetsbolaget Mälaråsen har ingått ett villkorat avtal om att sälja hela sin fastighetsportfölj bestående av bilanläggningsfastigheter i Stockholm, Uppsala och Arlandastad. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget avyttrar därigenom samtliga aktier i dotterbolagen Mälaråsen Fastigheter i Stockholm och Mälaråsen Fastigheter i Märsta, ägare av fastigheterna Sollentuna Talldungen 13, Stockholm Enare 1 och Sigtuna Märsta 23:6 samt indirekt fastigheten Uppsala Kungsängen 34:4 genom sitt gemensamt helägda dotterbolag Mälaråsen Fastigheter i Uppsala. Köpare är Nordisk Renting via det helägda dotterbolaget Nordiska Strategifastigheter Holding.

Sammanfattning av de huvudsakliga villkoren i aktieöverlåtelseavtalet för försäljningen:
* Försäljningen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1 194 miljoner kronor före avdrag för latent skatt om 10,3 procent av skillnaden mellan fastigheternas skattemässiga restvärde på tillträdesdagen och det överenskomna fastighetsvärdet samt marknadsmässiga justeringar i köpeskillingsberäkningen av bokföringsteknisk karaktär
* Försäljningen är villkorad av att en extra bolagsstämma i bolaget godkänner försäljningen
* Nordisk Renting har gått i borgen för köparens förpliktelser enligt aktieöverlåtelseavtalet fram tills att slutlig köpeskilling reglerats mellan parterna
* Köparen har, under perioden fram till tillträdet av aktierna i dotterbolaget, rätt att frånträda aktieöverlåtelseavtalet vid inträffade skador av betydande karaktär på fastigheterna
* Köparens tillträde av aktierna i dotterbolagen sker tidigast den 30 september 2022
* Köparen har tecknat en sedvanlig M&A-försäkring avseende garantikatalogen i aktieöverlåtelseavtalet. Bolagets ansvar är begränsat till brister i garantier som uppstår efter undertecknandet av aktieöverlåtelseavtalet och som upptäcks innan tillträdet. Skulle krav på väsentlig garantibrist framställas har bolaget rätt att frånträda aktieöverlåtelseavtalet senast på tillträdesdagen.

Fastigheternas bokförda värde per 30 juni 2022 uppgick till 1 185 miljoner kronor.

Bedömt värdejusterat eget kapital i Bolaget per tillträdesdagen efter uppskattade transaktionskostnader, realisering av ränteswapar, kostnader fram till att bolaget likviderats och en generell avsättning för oförutsedda kostnader, inklusive de två kommande av årsstämman beslutade utdelningarna om totalt 5 kronor per aktie, uppgår till cirka 215 kronor per aktie.

Bedömt värdejusterat eget kapital om cirka 215 kronor per aktie tillsammans med historiskt genomförda utdelningar sedan Bolaget förvärvade fastighetsportföljen i september 2016 motsvarar en totalavkastning om cirka 170 procent på investerat eget kapital för de aktieägare som deltog i emissionen vid bolagets bildande.

- Sammantaget anser styrelsen att köpeskillingen i allt väsentligt reflekterar dotterbolagens verkliga värde och att försäljningen av fastighetsportföljen till Nordisk Renting på överenskomna villkor är en bra affär för aktieägarna, skriver bolagets styrelseordförande Henrik Viktorsson.

Bolagets styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att godkänna försäljningen.

Extra bolagsstämma avses hållas den 23 september och separat kallelse kommer att offentliggöras inom kort. Förutsatt att den extra bolagsstämman beslutar om att godkänna försäljningen beräknas denna kunna genomföras den 30 september 2022.

Bolaget har som målsättning att skifta ut den större delen av likviden från försäljningen under första halvan av året 2023. Bolaget kommer även utreda möjligheten att skifta ut en mindre del av likviden under det fjärde kvartalet 2022.

Bolaget kommer efter att försäljningen är genomförd inte att bedriva någon affärsverksamhet. Styrelsen kommer att återkomma med mer information om omfattningen av och formerna för utskiftningen samt tidplan för avnotering från Spotlight Stock Market.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt