Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Hexagon Composites steg trots svag rapport - Lannebo Småbolag ökade 6,9 procent i augusti

Fonden Lannebo Småbolag steg 6,9 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Johan Ståhl & Hjalmar Ek.

Bland fondinnehav som under månaden gick starkt fanns IT-konsultföretaget HiQ, där Lannebo Småbolag är största ägare. Under månaden lades ett publikt bud på företaget fram av riskkapitalbolaget Triton och aktien i HiQ steg med 33 procent.

"På rapportfronten kan vi glädjande nog konstatera att de allra flesta delårsrapporterna från fondens innehav under augusti var starka. Särskilt Revenio, Fagerhult och Elekta utmärkte sig positivt", skriver förvaltarna.

Förvaltarna uppger att Fagerhult redovisade en tvåsiffrig omsättningstillväxt, trots att flera av bolagets marknader påverkades negativt av coronarelaterade nedstängningar. Utöver den starka omsättningen lyfter förvaltarna även att bolagets lönsamhet var stark och att aktien i augusti steg med 21 procent.
Norska Hexagon Composites, som tillverkar kompositbehållare, levererade enligt förvaltarna en svag rapport med fallande omsättning och försvagad marginal. Bolaget föreslog dock att vätgasdivisionen Purus ska noteras separat på börsen i slutet av 2020, en nyhet som bidrog till att aktien trots allt steg under augusti.

Angående månadens aktivitet i fonden uppger förvaltarna att man avyttrat hela sitt innehav i NIBE. Aktien har sedan det initiala köpet gått mycket starkt, men förvaltarna menar att bolagets värdering blivit för hög.

I samband med kursuppgångarna i Nolato och Holmen uppger man även att man skalat ner i respektive innehav.

Under månaden deltog fonden i en riktad nyemission i Cellink. Man köpte även aktier i läkemedelsbolaget SOBI och i fastighetsbolaget Castellum.

Lannebo Småbolag, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent6,9
Index MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent3,7
Index i år, förändring i procent7,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Castellum

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt