Boeings chef för 737 Max-program lämnar efter Alaska Airlines-incidenten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Boeings chef för 737 Max-program lämnar efter Alaska Airlines-incidenten

Flygplanstillverkaren Boeing byter omgående chef för sitt krisdrabbade 737 Max-program. Det sker efter att en dörrplugg lossnade mitt under en flygning som genomfördes av Alaska Airlines med modellen 737 MAX 9 i början av januari, skriver Reuters.

Under händelsen tvingades piloterna nödlanda flygplanet och passagerarna var exponerade för en öppning stor som en nödutgång på 4 877 meters höjd.

Ed Clark, som varit med Boeing i 18 år, lämnar med omedelbar verkan sin tjänst som chef för 737-programmet. Han var tidigare chefsmekaniker för 737. Katie Ringgold kommer att ersätta Clark på posten, enligt ett dokument som Reuters tagit del av.

"Att sparka chefen för MAX-programmet var sannolikt en tidsfråga, men jag tror inte att det betyder särskilt mycket", säger Richard Aboulafia, vd för flygkonsultföretaget Aerodynamic Advisory, som kritiserat Boeing under åren.

Boeings plan är skillnaden mellan en dörrplugg och en nödutgång beroende av hur många säten det finns på flygplanet, och de återfinns på de flesta planen av modell 737 Max 9. Enligt federal lag behöver det finnas nog med nödutgångar för att alla passagerare ska kunna evakuera planet inom 90 sekunder även ifall hälften av utgångarna är blockerade.

Vissa större flygbolag har omkring 200 passagerare på sina plan och behöver extra nödutgångar. Men mindre bolag, som Alaska Airlines och United Airlines, modifierar sina plan till att ha färre än 180 säten och behöver därmed inte alla de extra nödutgångarna. Båda bolagen använder så kallade pluggar för att täcka över de utgångarna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Boeing

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Boeing

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt