Thedéen: Vi sänker snabbt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Thedéen: Vi sänker snabbt

Thedéen:

Riksbankschefen Erik Thedéen slår tillbaka mot kritiker som efterlyser snabbare räntesänkningar. – Vi sänker snabbt, säger han i en utfrågning om penningpolitiken i riksdagens finansutskott. – Vi har sänkt 75 punkter (0,75 procentenheter) sedan i maj.

– Vi har sänkt 75 punkter (0,75 procentenheter) sedan i maj. Vi sänker först bland de västliga ekonomierna, säger Erik Thedéen.

– Jag vänder mig mot narrativet att vi inte sänker snabbt. Vi sänker snabbt, tillägger han.

Risk att man får backa

Skulle Riksbanken gå ännu fortare fram innebär det risker, varnar han.

– Gör man det för snabbt i drastiska steg är risken att man får backa när verkligheten inte blir som man har tänkt sig.

Uttalandet görs lite drygt tre veckor inför nästa räntebesked från Riksbanken, som tidigare i år sänkt styrräntan tre gånger, till 3,25 procent. I räntebeskedet den 7 november väntas en fjärde sänkning.

Novembersänkningen antas enligt de flesta bli 25 punkter (0,25 procentenheter), vilket är Riksbankens normala räntesteg. Fast en del bedömare tror att det kan bli en så kallad dubbelsänkning på 50 punkter.

Enligt Thedéen lutar det åt fler sänkningar, men hur stora de blir och när de kommer går inte att säga exakt. Ambitionen är att gå stegvis framåt med sänkningar – om prognoserna håller.

– Men vi har ju också sagt att vi inte utesluter att vi kan göra 50 punkter vid något av de här två tillfällena, säger han om läget inför årets två sista räntebesked.

"Betydande osäkerhet"

Han vill inte svara på om hans uttalanden på senare tid har präglats av en ambition att dra ned förväntningarna på en sänkning med 50 punkter i november.

– Jag uttalar mig inte om novembermötet. Det var jag väldigt noga med nu och det har jag varit tidigare också. Det som gäller är det vi sa vid septembermötet. Vi gör en samlad bedömning när vi träffas och ska fatta beslut i början på november. Då ska vi väga in den information som kommit, säger han.

Under utfrågningen betonade Thedéen att Riksbankens räntebana – det vill säga prognosen för styrräntan framöver – inte är något löfte.

– Det är fortfarande en betydande osäkerhet.

Bland annat kan geopolitisk utveckling – som Ukrainakriget, Mellanösterkonflikten eller USA-valet – påverka inflationen och göra ytterligare sänkningar orimliga. Kronan är en annan osäkerhetsfaktor, enligt Thedéen.

Fakta: Riksbanken räknar med räntesänkningar

Riksbanken presenterade i samband med årets tredje sänkning av styrräntan till 3,25 procent i september en ny räntebana som pekar mot att styrräntan någon gång kring mitten av 2025 kommer att ha sänkts till 2,25 procent. Detta antas som vara en ränta som vare sig stimulerar eller stramar åt kreditgivningen i ekonomin.

Skulle boräntan hänga med styrräntan ned med 1 procentenhet skulle räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor minska med 30 000 kronor per år eller 2 500 kronor per månad, om man bortser från ränteavdragets effekter.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt