Storbankernas sparränta tillbaka på noll igen – så hittar du bästa alternativet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Storbankernas sparränta tillbaka på noll igen – så hittar du bästa alternativet

Storbankernas

Den var liten, och nu är den tillbaka på noll igen – räntan på storbankernas lönekonton. Flytta dina pengar, råder riksbankschefen. En kvarts procent, 0,25 procent.

En kvarts procent, 0,25 procent. Där någonstans toppade sparräntan på de största bankernas lönekonton, eller transaktionskonton. Då låg Riksbankens styrränta på 4,0 procent. Och det tog lång tid, många räntehöjningar från Riksbanken, innan bankerna övervägde att överhuvudtaget ge någon slags ränta på dessa konton.

Inte rimligt, tycker Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– Bankerna har ju varit supersnabba med att höja bolåneräntorna. Men bedrövligt långsamma med att höja på spar- och lönekonton. Och nu när det är dags att sänka räntorna så är de supersnabba på att sänka på spar- och lönekonton, säger hon.

Sänkte samtidigt

De senaste veckorna är ordningen återställd, nu ger tre av fyra storbanker ingen ränta alls, medan Nordea bjuder på knappt mätbara 0,10 procent. Som av en händelse sänkte Handelsbanken och Swedbank räntan till noll samma dag, 3 september.

Frågan om bankernas senfärdighet med att höja, men snabbhet med att sänka sparräntorna lyftes på en pressträff med Riksbanken i veckan i samband med beskedet om sänkt styrränta.

Riksbankschef Erik Thedéen konstaterar något irriterat att bankerna agerar just så. Men att det skulle handla om dålig konkurrens spelar han ner. Det finns andra konton att flytta sina sparpengar till, antingen på sin befintliga bank eller hos annat sparinstitut. Bankerna är bra på att lyfta sina vinstmarginaler via det faktum att allt för många människor är obenägna att agera för sitt eget bästa, enligt Thedéen.

"Kompensera konsumenterna"

Även på enkla sparkonton har räntorna sänkts, och ligger nu kring 1,50 procent eller något högre vid större insättningar, ner från cirka 2,0 procent för ett halvår sedan.

– Vi har ju tidigare uppmanat konsumenter att både byta bank och byta konton. Men helt uppenbart så är det så att människor tycker att det här är alldeles för svårt och meckigt att få en överblick. Så vi menar att bankerna nu måste kompensera konsumenterna som har varit med och betalat bankernas övervinster, säger Johanna Hållén.

Nischbankerna är som regel bättre, de betalar högre sparräntor, och exempelvis Skandiabanken betalar 0,25 procent på lönekontot.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Jämförelse: Så hittar du bästa sparräntan idag

Nedan finner du en aktuell jämförelse över sparräntor från Compricer, som uppdateras löpande per automatik. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Räntorna rör dock inte lönekonton specifikt, men klicka dig gärna vidare för att läsa mer om vad de olika aktörerna erbjuder. Om man väljer ett sparkonto med obunden ränta går det också enkelt att flytta sitt kapital från lönekontot till sparkontot för att på så vis få högre ränta.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land.

Källa: Olle Lindström/TT / Börskollen

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt