Northvoltkaoset slår mot lokala företag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Northvoltkaoset slår mot lokala företag

Northvoltkaoset

Batteritillverkaren Northvolts kris slår mot underleverantörer. I helgen varslade Stena Recycling i Skellefteå omkring 60 personer. Många andra företag drabbas. - Vi har bara sett början av varselvågen, säger Mattias Broman, vd på Nordelektro.

Northvolts kris blir allt mer kännbar för bolagets underleverantörer. Nordelektro med 165 anställda har arbetat med elinstallationer på det jättelika fabriksområdet i Skellefteå sedan 2020.

– Vi har ju haft problem från dag ett att få betalt. Jag säger att jag har ett självskadebeteende, att jag gett mig in dit igen, säger Mattias Broman.

Hoppas på betalning

Förra veckan gick Northvolts dotterbolag Ett Expansion i konkurs med skulder på flera miljarder kronor. Det rör sig bland annat om skulder till Nordelektro.

– De som är mest drabbade av Expansions konkurs är ju regionala och lokala entreprenörer. De har bränt det lokala näringslivet, säger Broman.

Broman hoppas att Northvolt överlever.

– Jag hoppas att de löser finansieringsgrunden nu. Och att de har den goda smaken att inte bara betala statens skatt och moms, utan att man har civilkuraget att faktiskt betala sina entreprenörer, säger han.

I helgen varslade Stena Recycling, som arbetar med att ta hand om produktionsavfall från fabriksområdet, omkring 60 personer om uppsägning.

"Bara sett början"

Om Nordelektro också kommer att behöva varsla är ännu oklart. Bolaget har haft uppdrag för Northvoltsfären på tiotals miljoner kronor. Broman säger att han blivit försiktigare till följd av strulet, dels börjat kräva förskottsbetalningar dels försökt att inte bli för beroende av bolaget. Han har också lyckats få ut arbetarna till andra platser. Men krisen kan bli en rejäl smäll för det lokala näringslivet, bedömer han.

– Blir det så att det blir totalstopp i fabriken under något år innan de är igång på något vis, då kommer det vara ganska kännbart 2025. Vi har bara sett början av varselvågen, tror jag.

Flera varsel

Mona Burlin på Arbetsförmedlingen i Skellefteå säger att varslen börjar märkas i underleverantörsled. I slutet av förra arbetsveckan hade mellan fem och tio företag varslat totalt 140 anställda, kopplat till Northvolt.

– Det är inte säkert att det blir uppsägningar. De kanske får nya uppdrag eller kunder. Men det märks att det påverkar, säger hon.

Den 25:e oktober hålls en första rekryteringsträff i staden mellan företag som söker efter personal, och personer som förlorat sina arbeten.

– Alla kraftsamlar ju verkligen och vill göra någonting för att försöka att lösa det för så många som möjligt, säger Mona Burlin.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Northvolt

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Northvolt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt