Nordea bättre än väntat – Di behåller köprekommendation
Nordea lade i dag fram sin kvartalsrapport som visar på en mindre minskning i vinsten än förväntat. Trots ökade kostnader fortsätter banken att hålla sig inom sina mål och lanserar ett återköpsprogram. Dagens Industri ser positivt på aktiens framtid och upprepar sin köprekommendation.
- Nordea rapporterar ökad omsättning men högre kostnader.
- Ett nytt återköpsprogram annonseras, vilket ökar aktieägarnas kapital.
- Dagens Industri fortsätter att rekommendera köp av aktien.
Ekonomiskt resultat och kostnadsutveckling
Enligt en rapport från Finwire/Dagens Industri har Nordea under tredje kvartalet lyckats öka sin omsättning med 2 procent till 3 014 miljoner kronor. Samtidigt har kostnaderna ökat med 11 procent, men dessa ligger trots allt inom bankens egna mål. Kreditförlusterna har visat sig vara lägre än förväntat, och det finns nu tecken på en återhämtning inom bolåneefterfrågan.
Återköpsprogram och aktieägarvärde
Utöver sina finansiella prestationer har Nordea också tillkännagett ett återköpsprogram värt upp till 250 miljoner euro. Dagens Industri ser detta som en positiv utveckling då det innebär en ytterligare kapitalöverföring till aktieägarna. Med en direktavkastning på cirka 9 procent förväntas den totala "cash yielden" uppgå till 12 procent.
Aktievärdering och framtidsutsikter
Trots att aktien värderas med en premie på 16 procent på eget kapital, vilket är högre än det femåriga genomsnittet, anser Dagens Industri att aktien fortfarande har mer att ge. För närvarande värderas en vinstkrona till p/e 7,3, vilket är betydligt lägre än det femåriga snittet på p/e 9,3. Dagens Industri har sedan juni en köprekommendation på Nordea, och den nuvarande rapporten förstärker deras övertygelse om aktiens potential.
Vi på Börskollen ser att Nordea, med sitt huvudkontor i Helsingfors och en stark närvaro i Norden och Baltikum, fortsätter att erbjuda omfattande finansiella tjänster. Med ett brett utbud som inkluderar kapitalförvaltning, lånefinansiering och pensionssparande, attraherar banken både privatkunder och företag. Nordea har också en betydande ägarkrets hos nätmäklarna Avanza och Nordnet, vilket pekar på ett fortsatt stort intresse från investerare.