EU kritiserar svensk metod för handelsstopp på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

EU kritiserar svensk metod för handelsstopp på börsen

EU

EU-kommissionen har riktat kritik mot Sveriges nuvarande metod för handelsstopp på aktiemarknaden och föreslår att beslutanderätten överförs från Stockholmsbörsen till Finansinspektionen. Kritiken kommer efter att EU funnit den nuvarande praxisen strida mot unionens regler om öppenhet och rättvisa.

  • EU-kommissionen kräver att Finansinspektionen får beslutsrätten över handelsstopp.
  • Nuvarande praxis anses bryta mot EU:s regler om öppenhet och rättvisa.
  • Lagändring förväntas träda i kraft den 1 juni 2025.

Enligt ett brev från EU-kommissionen, som citeras av Dagens Industri, har Sveriges nuvarande metod för att hantera handelsstopp på aktiemarknaden fått skarp kritik. EU-kommissionär Mairead McGuinness, med ansvar för finansiella tjänster, har uttryckt att nuvarande praxis strider mot EU:s regler om öppenhet och rättvisa på marknaden.

Överföring av beslutsrätt till Finansinspektionen

Problemet gäller specifikt beslutsfattandet kring när handeln ska återupptas efter ett handelsstopp, vilket för närvarande hanteras av den berörda börsen, i detta fall Stockholmsbörsen, som ägs av Nasdaq. EU anser att endast en behörig myndighet, som Finansinspektionen (FI), ska ha denna befogenhet enligt EU:s öppenhetsdirektiv.

Lagändring förväntas 2025

Finansmarknadsminister Niklas Wykman har bekräftat att en lagändring är under arbete och förväntas träda i kraft den 1 juni 2025. Ändringarna syftar till att säkerställa att Finansinspektionen får den uttryckliga befogenheten att besluta om återupptagande av handeln, vilket förväntas lösa de brister som EU pekat ut.

Vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen noggrant och uppdatera våra läsare om eventuella förändringar i regleringen av handelsstopp på aktiemarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt