Elon Musks bolag i nytt blåsväder i Brasilien – riskerar höga böter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Elon Musks bolag i nytt blåsväder i Brasilien – riskerar höga böter

Elon

Plattformen X har återigen hamnat i blåsväder i Brasilien efter att ha blivit tillfälligt tillgänglig i mobilappen. Enligt en dom från högsta domstolen kan både X och Starlink nu ställas inför dagliga böter för att ha ignorerat tidigare beslut.

  • Plattformen X blev tillfälligt tillgänglig i Brasilien, vilket väckte reaktioner från högsta domstolen.
  • Dagliga böter på 5 miljoner real hotar bolagen för bristande efterlevnad.
  • Starlink kan också hållas ansvarigt enligt domstolens beslut.

Enligt en nyhet från CNBC har plattformen X, som ägs av Elon Musk, återigen blivit tillgänglig i Brasilien, om än tillfälligt. Detta trots att den tidigare fått ett nationellt förbud av högsta domstolen. Bolaget hävdar att återaktiveringen var "oavsiktlig och temporär", rapporterar AFP.

Högsta domstolen reagerar kraftfullt

Högsta domstolen reagerade skarpt och anklagade bolaget för att "olagligen, ihärdigt och avsiktligt" ha ignorerat tidigare domslut. Som följd av detta riskerar X dagliga böter på 5 miljoner real, vilket motsvarar ungefär 9,4 miljoner kronor, för bristande efterlevnad.

Domstolen beslutade också att ålägga "gemensamt ansvar" för Starlink, Spacex satellitbaserade internettjänst, som även den ägs av Elon Musk. Detta innebär att även Starlink kan ställas inför rättsliga åtgärder och böter.

Bakgrund till förbudet

Domstolens beslut att införa ett nationellt förbud för X grundar sig i brott mot federala lagar. Dessa lagar kräver bland annat att plattformen har en juridisk representant i landet samt att de aktivt tar bort hatpropaganda och annat innehåll som anses vara skadligt för demokratiska institutioner. Domstolen fann också att X underlåtit att stänga av konton som anklagats för doxing – en praktik där privat eller känslig information om individer eller organisationer publiceras på internet.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att rapportera vidare om hur detta påverkar både X och Starlink, samt deras verksamhet i Brasilien.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt