Därför är Microsofts rapport en signal om att AI-effekten dröjer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Därför är Microsofts rapport en signal om att AI-effekten dröjer

Därför

Microsoft har precis som övriga techjättar öst in miljarder dollar i AI-teknik. De förväntar sig också ökade utgifter för AI-infrastruktur under det kommande året. Men en avmattning inom molnverksamheten indikerar att avkastningen från de stora investeringarna i AI kan ta längre tid än väntat. Rapporten för senaste kvartalet möttes av besvikelse.

  • Microsoft ökar sina utgifter för AI-infrastruktur
  • Molntillväxten avtar och besvikelse bland investerare
  • Företaget förväntar sig att Azures tillväxt ökar under andra halvan av 2025

Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar Microsoft att öka sina utgifter för AI-infrastruktur under det kommande räkenskapsåret, trots att tillväxten inom molnverksamheten har avtagit. Detta är ytterligare en indikation på att avkastningen från de omfattande investeringarna i tekniken kan ta längre tid än vad Wall Street hade hoppats på.

Molntillväxt och AI-utgifter

Microsofts aktiekurs föll till en början med 7 procent som en reaktion på de ökade utgifterna, men raset minskade till 4 procent efter att företaget meddelade att Azures molntillväxt väntas accelerera under andra halvan av räkenskapsåret 2025. Techbolagen har investerat miljarder dollar i datacenter för att dra nytta av den generativa AI-boomen. Microsofts kapitalutgifter ökade med 77,6 procent till 19 miljarder dollar under fjärde kvartalet, där moln- och AI-relaterade utgifter som stod för nästan alla kostnader.

Investerarnas reaktioner

Investerare som har sett Microsofts aktie stiga med nästan en fjärdedel under de senaste 12 månaderna som en följd av AI-optimism blev besvikna över tillväxten inom Azure. Microsoft förutspår att verksamheten växer med 28 procent till 29 procent under det kommande kvartalet, jämfört med prognoser på 29,7 procent, enligt Visible Alpha. Detta följer en 29-procentig ökning under det kvartal som avslutades den 30 juni, vilket också det var under prognoserna på 30,6 procent och en avmattning från de föregående tre månaderna.

Framtida utsikter och AI-satsningar

Trots en avmattad övergripande tillväxt för Azure, stod AI-tjänster för en större del av intäktsökningen under juni kvartalet jämfört med föregående kvartal. Microsoft bryter inte ut de absoluta intäktsbeloppen för Azure, som är den del av verksamheten som är bäst positionerad att dra nytta av det ökande intresset för AI.

VD Satya Nadella uppgav att Azure AI nu används av över 60 000 kunder, en ökning med nästan 60 procent på ett år, och att den genomsnittliga investeringen per kund fortsätter att öka. Microsoft har självt investerat cirka 13 miljarder dollar i AI-teknik från OpenAI, inklusive 365 Copilot-assistenten för företag.

Vi på Börskollen följer noggrant utvecklingen inom teknologisektorn och Microsofts satsningar på AI, då de kan ha betydande effekter på marknaden och investerarnas förväntningar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Microsoft

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt