Börskollen-intervju med marknadsanalytikern, poddaren och investeraren Martin Nilsson
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med marknadsanalytikern, poddaren och investeraren Martin Nilsson

Börskollen-intervju

I veckans intervju får du en chans att lära känna placeraren, tidigare Nyhetsbyrån Direkt-reportern och numera IGs nya marknadsanalytiker Martin Nilsson. I denna intervju delar han med sig av hur intresset för börs och finans väcktes från första början och sin fortsatta resa och investeringsprocess. Missa inte detta!

Hej Martin Nilsson. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Hallå och tack, hittills bara roligt att bli intervjuad!

Jo, visst. Jag fyllde 30 i våras, bor i Stockholm tillsammans med min fina flickvän. Hon är också ekonom, så vi fyller kvällarna med att mäta vem som har störst exceldokument medan bachelor går på TV:n och jag förlorar schackmatcher på mobilen.

Jag fick in foten 2016 på Nyhetsbyrån Direkt, som är Sveriges största finansiella nyhetsbyrå, där jag började som reporter på deltid för att senare driva byråns video-, event- och podcastavdelning. När jag hade samlat på mig tillräckligt många timmar framför kameran lockade hantverket bakom investeringarna och jag såg mig om efter vilka alternativ som fanns. Slutligen blev det tradingmäklaren IG där jag sedan oktober jobbar som Sveriges marknadsanalytiker.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Min pappa har nedsatt syn, så i barndomen turades jag, min bror och syster om att läsa upp aktiekursdelen i SvD Näringsliv för honom. Det var ett viktigt och nästan högtidligt uppdrag att med utsträckt pekfinger leta sig ned till SCA B bland de många bolagen i de långa, finstilta listorna och förväntansfullt läsa upp siffrorna invid bolagsnamnet.”

Min pappa har nedsatt syn, så i barndomen turades jag, min bror och syster om att läsa upp aktiekursdelen i SvD Näringsliv för honom. Det var ett viktigt och nästan högtidligt uppdrag att med utsträckt pekfinger leta sig ned till SCA B bland de många bolagen i de långa, finstilta listorna och förväntansfullt läsa upp siffrorna invid bolagsnamnet.

”Var det verkligen B-aktien?” Kunde han svara. Ibland log han. Ibland blev svaret: ”Jaha. Ratos då?”

Självklart förstod jag och mina syskon tidigt att aktier var någonting betydelsefullt i livet, men jag hade annat för mig, så det tog fram till slutet av tonåren innan jag själv började handla lite mer aktivt.

Jag hade redan ett Avanzakonto med Telia, H&M, Investor och någon till gubbaktie när intresset drog i gång på riktigt under nationalekonomistudier på universitetet. Det var en mäktig känsla att rita utbud- och efterfrågegrafer på en whiteboard till tentapluggssent på natten. Där och då kunde jag förklara hur exakt hela världen fungerade och med det nyvunna självförtroendet köpte jag Micro Cap-aktier (ex. vis. Mavshack) och ställde upp i en aktietävling.

Det var en mäktig känsla att rita utbud- och efterfrågegrafer på en whiteboard till tentapluggssent på natten. Där och då kunde jag förklara hur exakt hela världen fungerade och med det nyvunna självförtroendet köpte jag Micro Cap-aktier (ex. vis. Mavshack) och ställde upp i en aktietävling.”

Investeringarna gick givetvis åt skogen, men aktietävlingen, som arrangerades av Bloomberg, gick helt okej! Jag var i lag med två som idag är nära vänner som jag träffar ofta. Idag jobbar en på Finansinspektionen, en är på storbank, och så är det ju jag. Det blir bra skvaller.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Jag blev riktigt, riktigt sjuk under perioden jag skulle skriva min kandidatuppsats och skjutsades fram och tillbaka till sjukhuset under flera månader. Det var självklart jäkligt omskakande då, men i efterhand inser jag att det ändå blev lite av en formativ tid för att förutsättningarna var så läskiga. Det var under den tiden jag lärde mig koppla ihop makroekonomi med aktier och det gick till så här:

Tillsammans med storbanksarbetaren i tidigare nämnda aktietrio försökte vi som kandidatuppsats hitta svar på frågeställningen: “Hur mycket påverkas S&P500 per dollar kvantitativa lättnader?”

Kvantitativa lättnader, QE, var inte riktigt lika utforskat vid den tiden och vi båda blev närmast fanatiska i materialet vi plöjde under de månaderna. Det kändes viktigt och som att vi var något stort på spåren. De hundratals oorganiserade chrome-flikarna i den slitna vita Macbooken var mitt slagfält, som när John Nash kladdade fram nobelprisformler på ett fönster i A Beautiful Mind.

TYVÄRR fann vi inget tydligt svar på frågan och det blev väl ett skolarbete som alla andra, men det var en perfekt distraktion från den i övrigt läskiga kampen mot sjukdomen som pågick parallellt. Efter den pluggbubblan fanns det inget tvivel om vad jag ville fortsätta fördjupa mig inom.

Lasset gick till Lund för vidare studier och ju mer jag pluggade desto mindre förstod jag att jag visste. Intresset var huvudsakligen makroekonomi, men aktiehandeln intensifierades med tiden. Ett ”aha moment” jag minns är när jag gjorde ett försök att bygga en halvautomatiserad strategi.

Idén kom efter jag och en (smartare) pluggkompis utvärderade så kallade smart-beta portföljer som examensarbete. Tanken var att screena och rangordna bolag efter vissa kvaliteter, exempelvis P/E, volatilitet och avkastning och därefter vikta om när excelmodellen sa till och med tiden slå index med en portfölj som skötte sig själv.

Det kändes inledningsvis ouppnåeligt svårt att få till det bra (och det blev aldrig heller riktigt bra) men det var aldrig tråkigt - och i jakten hade jag utan att jag tänkt på det oavsiktligt pluggat portföljteori och lärt mig att hantera märkliga formler i excel.

SÅ för att komma tillbaka till er fråga är det för mig formativa punkter vid nyfikna tillfällen. När det känns ansträngningslöst att arbeta, för att man är på spåret till något stort, som man kommer ut på andra sidan med en helt annan kunskapsbas.

Du är ju också en tämligen välkänd börs-, Twitter och podcastprofil, delvis genom din tidigare roll som ekonomireporter hos Nyhetsbyrån Direkt och nuvarande roll som marknadsstrateg hos tradingmäklaren IG. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?


Haha, ja det har blivit en hel klick följare! Jag använder Twitter fruktansvärt mycket och allra främst som initial nyhetskälla, där det faktiskt är ovärderligt. Varenda nyhetsbyrå måste bevaka Twitter idag när profiler som Elon Musk och Donald Trump använder plattformen som huvudsaklig kommunikationsplattform.

Jag använder Twitter fruktansvärt mycket och allra främst som initial nyhetskälla, där det faktiskt är ovärderligt.”

Mitt bidrag till flödet är nog ganska oberäkneligt. Ofta blir jag medryckt i någon finanshändelse och twittrar ut min take på det hela eller någon graf jag tycker är intressant.

Mer regelbundet får man en rad varje morgon med riktning på börsen och dagens viktigaste nyheter i samband med morgonrapporten jag skickar ut vardagmorgon ca 07.30, och nyheter om podcasten FollowTheMoney, såklart.

För min vinning ger mig finanstwitter mycket idéer, ofta skratt och en viktig översiktsbild av vad finanstwitter tycker är viktigast för stunden. Jag ser inget gigantiskt egenvärde i att bygga följarbas, även om det är en dopamininjektion varje gång man får en ny följare.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Nej du… jag har nog inga tydliga förebilder i branschen. Jag vill jobba hårt som båda mina föräldrar har gjort och helst bli skitsmart längs vägen.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Jag har en riskaversiv approach för att jag själv mår bäst av det. Målbilden är att slå index till lägre volatilitet. Det gör att en grund i portföljen alltid består av en portion fonder och att jag inte alltid är fullinvesterad.”

Min portfölj och strategi är ganska präglad av åren på nyhetsbyrå, som har ganska stränga regler:

  • Du måste hålla innehavet minst 30 dagar innan du säljer.
  • Du får inte skriva något i arbetet om dina egna innehav.

Det gör i stort att svenska aktier i portföljen blir begränsade och att kortsiktig trading försvinner.

Jag har en riskaversiv approach för att jag själv mår bäst av det. Målbilden är att slå index till lägre volatilitet. Det gör att en grund i portföljen alltid består av en portion fonder och att jag inte alltid är fullinvesterad.

Lite kortsiktigt om hur en investering går till då. Tanken börjar oftast tematiskt: Om min bild är att världens befolkning blir fler, rikare och mer uppkopplade – vilka tjänster eller råvaror passar in i bilden?

Jag letar upp så många bolag jag hittar inom den nisch jag vill investera i och försöker själv genom rapportläsning och nyckeltal avgränsa investeringen till en handfull bolag som säljer samma typ av produkt. Jag kikar snabbt på siffrorna själv och försöker leta upp några podavsnitt där smartare människor än jag har kommenterat bolagen eller branschen, gärna så kritiska som möjligt - aldrig VD.

Jag sitter inte och knapprar i dcf-modeller, men jag brukar testa investeringsidén för tjejen, pappa och för kompisar – kan jag där argumentera för bolaget och för att min bild av makroläget åtminstone inte går helt i motvind till investeringen så känner jag mig trygg!”

En nyckel som ökar min övertygelse är ledningens historiska förmåga att kommunicera och uppnå mål, vilket också är ganska lätt att kolla upp.

Det finns också en risk i för mycket och för lite ägande. Inget skin-in-the-game ger svaga incitament för ledningen att maximera aktieägarvärde medan Mark Zuckerberg och Elon Musk-nivå av ägande ger för mycket makt till en och samma person för min smak. Plustecken för investeringen om man är i gott sällskap med någon annan investerare man litar på.

Jag sitter inte och knapprar i dcf-modeller, men jag brukar testa investeringsidén för tjejen, pappa och för kompisar – kan jag där argumentera för bolaget och för att min bild av makroläget åtminstone inte går helt i motvind till investeringen så känner jag mig trygg!

När investeringsbeslutet är taget gör jag ett försök till teknisk analys för att få en bra ingångspunkt. Slutligen brukar det bli två eller tre olika, likaviktade, innehav som tar plats i portföljen.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

När ett investeringsbeslut är taget köper jag in mig över några månaders tid. Till hjälp inför varje specifikt köptillfälle gör jag teknisk analys – ibland fungerar det till och med. Är det nära en trigger, som rapportdag eller liknande försöker jag hålla i fingrarna och vänta på den innan jag kliver in. Målet var ju låg volatilitet.

Om övertygelsen för det specifika bolaget sviktar är målbilden att sälja direkt, men det är skitsvårt att bestämma sig för.  Om jag vill sälja för att öka kassa är det lite lättare och då följer jag köpmetodiken: teknisk analys och i portioner.

De senaste årens börs har ju minst sagt varit volatil, med Corona, den efterföljande haussen och därefter en ny rejäl körare ner, vilket ju onekligen har givit dig investerare som en möjlighet att stresstesta sin strategi. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Har du gjort eller överväger några större förändringar framöver?

Lärdomen för mig är att jag hittills haft en fungerande känsla för det makroekonomiska klimat som råder just nu och behöver ta lite mer risk. Tanken nu är att fortsätta som jag gjort, men låta den kortsiktiga tradingportföljen ta lite mer utrymme.”

Verkligen volatilt, utmanande och frustrerande. Coronarusningen, alltså återhämtningen efter raset i feb/mars 2020 var i sig ganska sjukt att bevittna. Jag var initialt tidig med köpknappen och la nästan all kassa på att fylla på i de case och fonder jag redan hade.

Väl inne i andra halvan av 2020 framför allt under 2021 tyckte jag att allt var ganska dyrt och galet (Gamestop?!). Jag flyttade runt lite bland positionerna mot en mer defensiv portfölj men nettoköpte knappt något alls, utan lät sparandet bli kassa i stället.

Den övertygelsen höll sig fram till i maj i år, då jag började nettoköpa och har gjort det sedan dess.

Hur ska vi utvärdera det här då? Jag fick ingen dunderavkastning, som många andra, under 2020 och 2021, å andra sidan har jag överavkastat index ganska rejält hittills i år. Så i retrospekt finns det väl både fördelar och nackdelar med min riskaversiva portfölj.

Lärdomen för mig är att jag hittills haft en fungerande känsla för det makroekonomiska klimat som råder just nu och behöver ta lite mer risk. Tanken nu är att fortsätta som jag gjort, men låta den kortsiktiga tradingportföljen ta lite mer utrymme.

Jag hör av mig med en kasse nya lärdomar när jag sprängt kontot helt enkelt!

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Just nu läggs allt mitt fokus på trading och det kommer väl lite med nya jobbet på tradingmäklaren IG. Det handlar om att förstå de olika verktygen på djupet och hur de riktigt lönsamma handlarna använder dem.

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.

Mitt enskilt största innehav är fortfarande kassa, jag vill kunna använda pengarna med kort varsel så det är obundet som gäller. Jag har några stycken, så att man kan hoppa till det som ger bäst ränta för stunden. I skrivande stund ger Avanzas egna sparkonto 1,10% medan SBAB ger 2%, till exempel.

Bland enskilda aktier är det Fortinet som blivit störst. Bolaget hamnar under kategorin cybersäkerhet. Den tematiska grundtanken, när inköpet skedde i under 2020, var att på något sätt exponera sig brett mot molntjänster och gärna fylla portföljens behov av dollarexponering. Bolaget säger sig vara världsledande på brandväggar, växer snabbt, är både skalbart och lönsamt. Det är ett av bolagen som fångade jobba-hemma trenden och gick bra under 2020 och 2021 (det var så det blev mitt största innehav), men har gått desto sämre i år.

Den tydligaste risken, som alltid inom högteknologiska produkter, är att bolaget blir omsprunget av någon konkurrent. Eftersom jag inte förstår tekniken på detaljnivå får man helt enkelt blunda och hoppas - eller diversifiera.  På samma tema har jag Snowflake och Crowdstrike också.

Det senaste köpet är Castellum och här finns inget stort och tematiskt annat än att min portfölj behöver fastigheter. Jag står utanför bostadsmarknaden och vill ha en liten korrelation mot den, jag hade därför letat efter ingång i några av fastighetsbolagen och slutligen tagit en första position i Castellum i slutet av september. Efter Roger Akelius sågning av Rutger Arnhult tyckte jag kursreaktionen var överdramatisk och fyllde på lite samma dag.

Utöver Castellum sneglar jag efter bomarknadsexponering genom andra fastighetsbolag och bostadsbyggarna (typ JM, Peab, Serneke, NCC) med samma rational men äger inget än.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Klart det vore trevligt att ha möjligheten att gå i pension lite tidigare om man vill, men nej det finns inget glasklart mål.

Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Då behövs transparens så att vi kan ta rimliga beslut i vilka uppoffringar vi vill göra, i stället för att försöka lura investerare att det inte finns någon grön premie eller att Beyond Meat skulle vara godare än högrevsburgare.”

Det är viktigt att bidra till en bättre värld. Jag gör gärna det i mina investeringar och i min övriga konsumtion också för den delen, men det är viktigt för mig att ha en någorlunda bild av det överpris jag betalar och specifikt vad det är jag betalar för.

Alla förstår ju att vi kommer behöva göra uppoffringar, alltså få det sämre, om vi vill nå klimatmålen som dom är uppsatta idag. Då behövs transparens så att vi kan ta rimliga beslut i vilka uppoffringar vi vill göra, i stället för att försöka lura investerare att det inte finns någon grön premie eller att Beyond Meat skulle vara godare än högrevsburgare.

Det är den absolut inte, men jag kan tänka mig göra en uppoffring ändå. Bonus: här är en lite humoristisk gif om Beyond Meat!

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Kika på det som du ändå är intresserad av, så kommer du ha roligare och få bättre resultat!

Modeintresserad? Gaming? Viner? Det finns bolag i varje liten nisch och chansen är att du redan sitter på mer kunskap än snittet i någon specifik bransch.

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Bilden över var inflation och ränta ska toppa har börjat bli lite tydligare, vilket har gett ett rally under oktober-november. Jag tror att vi får se nya bottnar kring det vi såg i september när realekonomin kommer ikapp. Med realekonomi menar jag alltså klarheten över hur mycket som har gått sönder i ekonomin medan vi varit upptagna med att slåss mot inflationen och hur mycket som behöver byggas upp igen. Jag ser framför mig tydligt ökande arbetslöshet, sorgliga historier i bostadsmarknaden och konkurser i framför allt olönsam tech (Kry/Klarna/Uber etc).

De bolag som har starka finanser och/eller starka ägare kommer att kunna göra ordentliga klipp, framför allt inom fastigheter.

Om du fritt får välja några börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Jag önskar min poddkollega @joakimronning och en måndagsmeme-special med @TradingNerden.

Ett stort tack för din medverkan och lycka till med nya jobbet på IG (och tradingen)!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt