Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Volvo

Volvo Bussar stänger karossfabrik i Polen - gör avsättning på 1,3 miljarder

Lastbils- och busstillverkaren Volvo har beslutat att stänga en karossfabrik för bussar i Wroclaw, Polen. Det sker då Volvo Bussar ändrar sin affärsmodell i Europa till samma som används på flera andra marknader.

Nedstängningen av karossfabriken kommer att ske under första kvartalet 2024. Bolaget har även undertecknat en avsiktsförklaring avseende en avyttring av anläggningen till Vargas Holding. En avsättning på 1,3 miljarder kronor kommer att påverka rörelseresultatet under första kvartalet i år. Den negativa kassaflödeseffekten beräknas till cirka 1 miljard, varav majoriteten under 2024.

Implementeringen av den nya affärsmodellen förväntas tillfälligt påverka intäkterna i Europa negativt under övergångsperioden 2024 och 2025. När övergången är genomförd förväntas den europeiska bussverksamheten vara lönsam.

"Vår verksamhet i Europa har inte varit lönsam på flera år. Med den här affärsmodellen, som vi redan idag tillämpar framgångsrikt på många marknader, kommer vi att förbättra lönsamheten och säkra vår långsiktiga konkurrenskraft", säger Anna Westerberg, vd för Volvo Bussar.

Beslutet om att avveckla produktionen påverkar cirka 1 600 tjänster hos Volvo Bussar, varav cirka 1 500 är baserade i Wroclaw. Dialog med respektive fackförening har inletts.

Efter att Vargas Holding tagit över anläggningen i Wroclaw är planen att starta produktion under 2024, och sedan utöka produktionen under åren som följer. Ambitionen från Vargas Holdings sida är att erbjuda anställning för Volvoanställda, några redan under tredje kvartalet i år.

"Även om Vargas Holding verkar i en annan bransch, är möjligheten för dem att anställa vår erfarna personal i Wroclaw en nyckelfaktor för deras etablering och framtida expansion", säger Anna Westerberg.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Volvo

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Volvo

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.