Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Swedbank Robur Råvarufond minskade med 25,7 procent under första halvåret - metalldelen presterade bäst

Fonden Swedbank Robur Råvarufond minskade 25,7 procent under det första halvåret. Det var bättre än jämförelseindex som minskade med 26 procent. Det framgår av en kvartalsrapport skriven av Göran Villner.

Enligt Villner gick det bäst för fondens metalldel.

"Fondens metalldel utvecklades betydligt starkare än energidelen i absoluta tal. Under perioden ökades exponeringen mot ädelmetaller".

Positiva innehav i fondens metalldel under månaden var Lundin Gold, Victoria Gold och Wheaton Precious Metals. Mest negtiv var Barrick Gold och Newmont.

Positiva innehav för energidelen var Neste, Exxon Mobil och Schlumberger. Mest negativt var Talos Energy och WPX Energy.

Under det första halvåret förvärvades 13 nya innehav samtidigt som 9 avyttrades, enligt Villner, som skriver att fokus för fonden ligger på ESG-frågor.

"I förvaltningen låg fokus fortsatt på miljö, socialt ansvar och ägarstyrning (s.k. ESG-frågor). Under perioden såldes därför innehavet i Glencore som en följd av Swedbank Roburs val att kraftigt begränsa fondernas innehav i kolproducerande bolag. Fonden gjorde i gengäld två nyinvesteringar i bolag för förnyelsebar energi".

Under det första halvåret sjönk oljepriset samtidigt som både priset på järnmalm och guld steg.

Swedbank Robur Råvarufond, %

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Barrick Gold

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt