Zara-ägaren gjorde rekordresultat – anställda strejkar i Spanien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Zara-ägaren gjorde rekordresultat – anställda strejkar i Spanien

Zara-ägaren

Anställda vid flera av Inditexs butiker i Spanien har inlett en strejk i syfte att kräva förbättrade villkor. Detta sker i skuggan av klädjättens nyligen publicerade rekordresultat för 2023 och en ökad utdelning till aktieägarna, enligt Reuters.

  • Inditex rapporterade nyligen en vinst på 5,4 miljarder euro för 2023 och planerar att höja utdelningen med 28 procent.
  • Strejken stöds av Spaniens två största fackföreningar, UGT och CCOO.

Carolina Albarran, en 50-årig anställd hos Zara med 33 års erfarenhet, kommenterade situationen: "Inditex är det bolag som tjänar mest (i sektorn) och om du vill att arbetarna ska må bra måste de dela med sig av vinsterna."

Inditexs framgång i kontrast till anställdas missnöje

Det är tydligt att Inditexs framgång inte delas av alla. Företagets aktier nådde nyligen nya höjder efter att de rapporterade om sin imponerande vinst för 2023. Dessutom meddelade de att utdelningen kommer att höjas med 28 procent. Detta, tillsammans med det faktum att Inditex, som äger märken som Zara, Stradivarius och Massimo Dutti, sysselsätter 28 000 butiksanställda i Spanien, gör situationen ännu mer komplex.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Inditexs respons

Inditex har uttryckt att de är redo att diskutera de anställdas krav under april. Företaget påminner dessutom om att de förra året höjde lönerna i Spanien med 20 procent. Spanien står för 14,8 procent av bolagets försäljning.

Vi på Börskollen kommer att hålla en öppen dialog med våra läsare för att hålla dem uppdaterade om utvecklingen av denna situation.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt