USA trycker på gasen för att boosta egna elbilsindustrin
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

USA trycker på gasen för att boosta egna elbilsindustrin

USA

För att stärka den inhemska bilindustrin och konkurrera med Kina, har USA tillkännagivit ett omfattande investeringsstöd. Med 1,7 miljarder dollar ska nedlagda och utsatta fabriker omvandlas för att tillverka elbilar och elhybrider. Initiativet förväntas skapa tusentals nya jobb och säkra befintliga arbetstillfällen.

  • USA investerar 1,7 miljarder dollar i elbilstillverkning.
  • Satsningen riktar sig mot omvandling av nedlagda fabriker.
  • Målet är att skapa 2900 nya jobb och rädda 15 000 befintliga jobb.

Vita huset i USA meddelat en betydande investering på 1,7 miljarder dollar för att stödja landets bilindustri, uppmärksammar Allt om Elbil.

Pengarna ska användas för att konvertera nedlagda eller särskilt utsatta tillverkningsanläggningar till fabriker för elbilar och elhybrider.

Kina driver marknaden

Initiativet kan komma att behövas. Den globala försäljningen av elbilar och laddhybrider ökade med 13 procent i juni, enligt en rapport från undersökningsföretaget Rho Motion. Men det är Kina som driver marknaden, skriver nyhetsbyrån Reuters. Kina stod för över 60 procent av den totala försäljningen, som en följd av ökad tillgång på elfordon samt stark försäljning från den inhemska tillverkaren BYD.

I Europa däremot minskade den månatliga försäljningen med sju procent till 0,30 miljoner enheter.

I USA och Kanada ökade försäljningen av elbilar och laddhybrider med sex procent till 0,14 miljoner enheter under juni månad.

Tullar på kinesiska elbilar

USA:s beslut att investera i elbilstillverkning kommer kort efter att landet infört handelstullar på 100 procent på kinesiska elbilar. Experter menar att den amerikanska bilindustrin kämpar med att övergå från att sälja till early adopters till att nå massmarknadskonsumenter. Genom det nya stödet hoppas USA säkerställa att de inhemska tillverkarna kan konkurrera med den snabbt växande kinesiska bilindustrin. Målet med stödet är att skapa 2900 nya jobb och rädda 15 000 befintliga arbetstillfällen.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att rapportera om hur dessa investeringar påverkar den amerikanska och globala elbilsmarknaden framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt