Tro på räntesänkningar eldar på bostadsmarknaden – här stiger priserna mest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Tro på räntesänkningar eldar på bostadsmarknaden – här stiger priserna mest

Tro

Förväntningar om räntesänkningar har gett en positiv skjuts åt bostadsmarknaden, visar nya data. Trots att marknaden ännu inte nått toppen från mars 2022, finns det områden som visar snabb återhämtning.

  • Prisökningar på bostadsmarknaden har rapporterats för tredje månaden i rad.
  • Räntebesked från Riksbanken har tydlig inverkan på bostadspriserna.
  • Stockholms lägenheter och Skånes villor har klarat sig bäst sedan mars 2022.

Prisernas koppling till förväntade räntesänkningar

Det är tydligt att priserna påverkas av förväntan på Riksbankens kommande räntebesked. När Riksbanken i april 2022 meddelade den första höjningen av styrräntan efter en lång period av sjunkande räntor, utlöstes ett fall i bostadspriserna. Nu är situationen på många sätt den motsatta.

”Vi ser en marknad som startade starkt i början av året och nu har fortsatt. Hushållen ser ett ljus i tunneln ekonomiskt vilket gör att fler än tidigare vågar vara med i budgivningar”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Stigande priser och förväntan om framtiden

Som vi tidigare har belyst kunde SBAB nyligen rapportera om en prisuppgång på 1,9 procent i mars jämfört med februari. Detta är nu tredje månaden i rad som priserna på bostadsmarknaden går upp.

Ny statistik från bostadsportalen Boneo visar samtidigt på en kraftig ökning i förtroendet för bostadsmarknaden. Majoriteten av såväl mäklare som köpare tror på stigande bostadspriser, samtidigt som köpbenägenheten bland Boneos besökare når nya höjder.

Ytterligare data från Hemnet visar också på mindre ökningar både på lägenhets- och villamarknaden i mars, där bostadsrätterna i Västra Götaland stod för största prisökningen med en ökning på 2,8 procent.

Aktuell prisutveckling

När Hemnet jämförde priserna i mars med toppnoteringen från mars 2022, hade priserna i genomsnitt sjunkit med drygt 10 procent. Lägenheterna i Stockholm och villorna i Skåne hade klarat sig bäst, med ett fall på 7,5 procent respektive drygt 7 procent. Däremot hade villamarknaden i Stockholm, som ökade mest under pandemiåren, gått ner närmare 12 procent från toppen.

Enligt Holmberg har vi förmodligen passerat prisbotten. Både prisförväntningar, där fler tror på stigande priser än sjunkande, och ränteprognoser talar för detta. Samtidigt är utbudet fortfarande stort med längre försäljningstider än normalt.

"Vi är fortfarande i en speciell marknad där vi kommer från en lång period av högt utbud. Men nu ser vi att det börjar röra på sig och de säljare som haft möjlighet att vänta har varit vinnare på den senaste tidens uppgångar", säger han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt