Småbolag och långsiktigt sparande – en kombination för framtiden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Småbolag och långsiktigt sparande – en kombination för framtiden

Småbolag

När vi närmar oss februari månads slut ser vi att FEDs favorit inflationsdata PCE ligger på 2,8% och räntan sjunker samtidigt som det orange pensionskuvertet landar i brevlådan. Vad innebär detta för småbolag och långsiktigt sparande? Låt oss utforska.

  • Småbolag kan bli extra gynnade om räntan sjunker, trots två tuffa år för sektorn.
  • På lång sikt har småbolag presterat bättre än stora bolag när det gäller avkastning.
  • Långsiktigt sparande, särskilt för pension, är viktigt och aktiefonder har historiskt sett varit det bästa alternativet.

Enligt bedömare är det troligt att räntan har nått sin topp och nu kommer att sjunka, även om det är oklart när och hur snabbt detta kommer att ske. Detta kan vara goda nyheter för småbolag.

Även om de senaste två åren har varit svåra för dessa företag, med storbolag som presterar bättre och småbolag som halkar efter, tror vi på Börskollen att småbolag kommer att gynnas mer av en räntenedgång likt Fredrik Skoglund på Avanza.

Småbolag och dess betydelse för långsiktigt sparande

En titt på de senaste 25 åren visar att svenska småbolag, trots de senaste årens utmaningar, har haft bäst avkastning. Fredrik skoglund tror på vinsttillväxt och att dessa mindre företag över tid kommer att leverera högre vinsttillväxt än stora bolag.

Han tror också att småbolagens avkastning kommer att återvända, särskilt om räntorna vänder nedåt.

Att tänka på när det gäller pensionsplanering

Att spara långsiktigt är viktigt av flera skäl. Det gäller särskilt för vårt största månatliga sparande, pensionsplaneringen. Historiskt sett har aktiefonder varit det bästa alternativet på lång sikt, medan räntor har visat sig vara det sämsta.

Att inte tänka kortsiktigt och tro att räntor ger trygghet och bra pension har visat sig vara felaktigt. För att säkerställa goda förutsättningar för en bra pension när det är dags, bör pensionsplaneringen diskuteras och aktiefonder bör vara huvudalternativet, med svenska småbolag som toppalternativ på lång sikt säger Fredrik.

Med tanke på det komplexa konjunkturläget för 2024 gäller det att vara selektiv, men även att våga vara långsiktig. Historiskt sett har det lönat sig för det riktigt långsiktiga sparandet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Avanza Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt