Sålde bolag till kriminella i stor härva – döms
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Sålde bolag till kriminella i stor härva – döms

Sålde

Företagsförmedlaren köpte in och sålde systematiskt vidare bolag med god historik, kreditvärdighet och F-skatt till kriminella för användning i brottsupplägg, enligt åtalet. Nu döms tre personer till fängelse för grova ekobrott.

Företagets vd, en man i 35-årsåldern, döms till fängelse i ett år och sju månader och två anställda till fängelse i ett år och två respektive tre månader för flera fall av grov näringspenningtvätt, meddelar Stockholms tingsrätt.

En fjärde anställd döms till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till näringspenningtvätt och en femte person frikänns helt.

Åklagaren åtalade för näringspenningtvätt vid omkring 1 100 bolagsförsäljningar till ett värde av drygt 50 miljoner kronor, men enligt tingsrätten går det endast att styrka brott vid elva av dessa.

Otillräcklig bevisning

"Detta beror bland annat på att rätten inte har kunnat finna att tillräckligt visar på ett penningtvättssyfte med bolagsköpen. Tingsrätten kan inte heller finna att felen i bokföringen är gjorda med flit. Alla fem har förnekat brott", säger rådman Ulf Walther i ett pressmeddelande.

Tingsrätten konstaterar att en del bolag såldes till kriminella som använde dem för att begå olika typer av bedrägerier, ibland till "mycket stora värden".

Efter att bolagen använts som brottsverktyg har de enligt åklagarsidan försatts i konkurs med stora skulder.

Längre fängelsestraff

Åklagare Nathalie Müntzing yrkade på sex års fängelse för företagets vd och tre års fängelse för två anställda.

– Jag har inte djupdykt i domen, men jag kan konstatera att domstolen inte har gått på vår linje vad gäller helheten. Nu har vi tre veckor på oss att analysera domen och fundera på vad vi ska göra, säger hon på frågan om eventuell överklagan.

Källa: Simon Uggla/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt