Så ska Nvidia kunna sälja nya AI-chip till Kina – trots restriktioner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Så ska Nvidia kunna sälja nya AI-chip till Kina – trots restriktioner

Så

Nvidia arbetar på en ny version av sina flaggskeppschips för AI som är anpassade för den kinesiska marknaden och som dessutom uppfyller aktuella exportbegränsningar, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters. Kina stod för ungefär 17 procent av Nvidias intäkter under 2023.

Nvidia utvecklar en ny version av sina avancerade AI-chips, särskilt anpassade för den kinesiska marknaden. Detta chip, som är en del av deras "Blackwell"-serie, kommer att vara kompatibelt med nuvarande amerikanska exportkontroller. Serien presenterades i mars och inkluderar processorer som är betydligt snabbare än sina föregångare.

Lansering och distribution

Nvidia planerar att samarbeta med Inspur, en av deras stora distributörspartners i Kina, för att lansera och distribuera det nya chipet, som preliminärt kallas "B20". Leveranser av B20 förväntas börja under andra kvartalet 2025, enligt källor som Reuters talat med.  Nvidia och Inspur har avböjt att ge kommentarer.

Bakgrund och marknadsutveckling

Förra året stramade Washington åt sina kontroller av export av avancerade halvledare till Kina, i ett försök att förhindra teknologiska genombrott som skulle kunna gynna Kinas militär. Efter detta har Nvidia utvecklat flera chips specifikt för den kinesiska marknaden. Denna strategi är också ett svar på konkurrens från kinesiska teknologijättar som Huawei och startups som Enflame, som har gjort framsteg inom avancerade AI-processorer.

Nvidia hoppas att deras nya chipversion ska stärka deras position på den kinesiska marknaden, där företagets intäkter har minskat sedan införandet av de amerikanska sanktionerna. Trots en svag start för deras tidigare chip H20, har försäljningen nu ökat kraftigt och företaget förväntas sälja över en miljon H20-chips i Kina i år, enligt uppskattningar från SemiAnalysis.

Kina stod för ungefär 17 procent av Nvidias intäkter under senaste helåret, som avslutades i januari. Det var efter att amerikanska restriktioner på chipförsäljning till Kina införts. Det var en nedgång från 26 procent två år tidigare.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta rapportera om hur Nvidias nya initiativ påverkar både företaget och marknaden i stort. Förväntningarna är höga på att USA kommer att fortsätta sätta press på exportkontrollerna för halvledare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt