Rekordstor prisskillnad mellan nyproduktion och andrahandsmarknaden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Rekordstor prisskillnad mellan nyproduktion och andrahandsmarknaden

Rekordstor

Bostadsrätter på nyproduktionsmarknaden är i genomsnitt 20 procent dyrare än på andrahandsmarknaden, vilket är ett historiskt högt glapp. Detta avslöjas i en ny rapport från Hemnet.

Det genomsnittliga utgångspriset för nyproducerade bostadsrätter ligger idag på 50.054 kronor per kvadratmeter. Detta är en ökning på 20 procent jämfört med bostadsrätter på andrahandsmarknaden. Slutpriset för nyproduktion är dock något mindre, med en genomsnittlig affär som landar 16 procent högre än för en lägenhet som någon annan bott i innan.

Orsaker till prisskillnaden

En av anledningarna till denna prisskillnad är att priserna på nyproduktion inte kan justeras lika snabbt eller i samma utsträckning som de på andrahandsmarknaden. Hemnets analytiker Erik Holmberg menar att detta beror på att nyproduktionen prissätts i ett tidigt skede.

"På andrahandsmarknaden har många säljare möjlighet att anpassa sig till marknadens nya förutsättningar, vilket gör att man snabbt ser förändringar i både slutpris och utgångspris", säger han.

Inom nyproduktionen finns det inte lika stort utrymme att justera priserna, eftersom kalkylen inte går ihop om priset sänks. Holmberg pekar på ökade byggkostnader som en viktig faktor. Samtidigt pressas nyproduktionsmarknaden av konsumenternas minskade köpkraft. "Både vår data och bilden vi får från annat håll tyder på att byggbolagen i stället för att justera ned priserna bygger mindre", säger han.

Detta rapporterar di.se om.

Rabatterad nyproduktion

Något som inte framgår i statistiken är att många byggbolag erbjuder olika former av rabatter. Det kan till exempel vara att köparen får en period utan månadsavgift. Dessa rabatter kan ge en missvisande bild av den verkliga kostnaden för en nyproducerad bostadsrätt.

Avslutningsvis tror Erik Holmberg att det finns incitament att pruta på priset, även på nyproduktion. Ofta är husen nästintill eller helt färdigbyggda och är en stor kostnad för byggbolaget.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt