Rekordkvartal för Spotify – rusar på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Rekordkvartal för Spotify – rusar på börsen

Rekordkvartal

Strömningsbolaget Spotify redovisar en rekordhög vinst och antalet betalande kunder stiger mer än väntat.

Vid New York-börsens öppning steg Spotifys aktie med 15 procent till 339 dollar vilket är den högsta värderingen sedan 2021.

Spotifys rörelsevinst under andra kvartalet uppgick till 266 miljoner euro, motsvarande drygt 3,1 miljarder kronor. Det är både en rekordnotering för bolaget och var nästan 30 miljoner euro över marknadens förväntningar, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Samtidigt steg intäkterna med 20 procent jämfört med samma kvartal 2023 och uppgick till 3,8 miljarder euro.

Den enda missräkningen var att antalet månatliga användare inte ökade lika mycket som väntat och landade på 626 miljoner, jämfört med 615 miljoner förra kvartalet.

– Jag är inte nöjd med den missen. Men det handlar mer om när än om vi når den siffran. Vi ser att vi behåller de nya användare som kommer till oss, säger Daniel Ek på en investerarkonferens.

Samtidigt steg ändå antalet användare som betalar för en prenumeration till 246 miljoner, vilket var över bolagets egna förväntningar. Detta trots två prishöjningar under året.

Mer att hämta i tillväxtmarknader

Premiumkunderna finns främst i de etablerade marknaderna Europa, Nordamerika och Latinamerika. Andelen som lyssnar gratis är klart högre i övriga världen.

– Förhållandet mellan att gå från gratis till betalande är inte detsamma överallt. Men trots det ser vi ändå att väldigt många går till att bli prenumeranter direkt även i våra tillväxtmarknader, säger Daniel Ek.

Skiftar mellan video och bara lyssna

Spotify sysslar som bekant inte bara med musik utan även ljudböcker och podcasts där en videofunktion erbjuds sedan några år tillbaka.

Mot bakgrund av att flera exklusiva avtal med profilerade poddare gått ut och fler podcasts också börjar erbjuda video, får Daniel Ek frågan hur det påverkar poddlyssnandet på plattformen.

– Vi ser att längre innehåll går väldigt bra hos oss. Folk vill skifta mellan att bara lyssna och att titta, och där funkar Spotify väldigt bra, säger han.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Spotify

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Spotify

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt