Nytt arbetsmiljölarm mot Northvolt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Nytt arbetsmiljölarm mot Northvolt

Nytt

Personal på svenska batteritillverkaren Northvolt har rapporterat om hantering av giftigt avfall utan skyddsutrustning och andra säkerhetsproblem. Dagens Arbete har publicerat ett reportage med vittnesmål från tidigare skyddsombudet Siri Almqvist.

  • Northvolt-anställda har hanterat giftigt avfall utan skyddsutrustning.
  • Före detta anställda beskriver elstötar och svårigheter att rapportera problem.
  • Northvolts kommunikationschef betonar att säkerheten har högsta prioritet.

Enligt ett reportage från Dagens Arbete har personal på Northvolt hanterat giftigt avfall utan korrekt skyddsutrustning. Siri Almqvist, som tidigare arbetade som skyddsombud på företaget, berättar att anställda även fått elstötar från maskiner och haft svårt att framföra säkerhetsproblem till chefer.

Hälsoproblem och bristande hantering

Almqvist beskriver en arbetsmiljö där flera anställda upplevde fysiska hälsoproblem. "Flera hade utslag, klåda och man var torr och det sved i halsen. Luften var ju extremt torr. En kollega blödde näsblod hela tiden. Sen tappade hon naglarna. Hon blev omplacerad eftersom hon mådde så dåligt, men slutade sedan", säger hon.

Svårigheter att rapportera problem

Enligt Almqvist mötte hon och hennes kollegor hinder när de försökte rapportera säkerhetsrisker. "Min chef skulle aldrig säga emot sin chef. Så var det bara. Påtalade jag risker lyssnade man inte. Det var skiftlagschefen som behövde säga till. Inte ens våra chefer sa emot sina chefer", berättar hon vidare.

Northvolts svar

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja kommenterar till Dagens Arbete att företagets mål är att säkerställa en trygg arbetsmiljö. "Vårt mål är att ingen ska göra sig illa på jobbet. Säkerheten för våra medarbetare har högsta prioritet och vi utför inget arbete om det inte bedöms vara säkert", skriver Kataja.

Vi på Börskollen följer denna utveckling noggrant och kommer att fortsätta rapportera om eventuella nya framsteg eller problem inom arbetsmiljön på Northvolt.

Börskollen om Northvolt

Northvolt AB är ett svenskt företag som håller på att uppföra en fabrik i Skellefteå för att tillverka litiumjonbatterier, både för elbilar och för energilagring. Bolaget grundades 2015 av Peter Carlsson och hette då SGF Energy.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Northvolt, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Northvolt

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Northvolt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt