Nyförsäljningen hackar – men för begagnade elbilar råder högtryck
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Nyförsäljningen hackar – men för begagnade elbilar råder högtryck

Nyförsäljningen

Efterfrågan på nya elbilar har minskat markant under det senaste året. Samtidigt har begagnade eldrivna bilar blivit allt hetare. Ökad och efterfrågan och stigande priser gör att begagnatmarknaden för elbilar börjar blomstra.

  • Minskad nybilsförsäljning av elbilar
  • Stark uppgång för begagnade elektrifierade bilar
  • Ökad export av begagnade bilar

Nyregistreringen av elbilar har minskat med 16 procent jämfört med förra året, enligt färska siffror från analysföretaget Vroom. Det rapporterar Dagens Industri. Den svaga nybilsmarknaden beror på flera faktorer, bland annat stigande räntor och inflationsökningar, vilket har minskat intresset för privatleasing av elbilar.

Begagnatmarknaden blomstrar

Den svaga efterfrågan på nya elbilar har dock inte påverkat begagnatmarknaden negativt. Tvärtom har bilförmedlingen Kvdbil rapporterat de bästa siffrorna för begagnatförsäljning sedan 2022. Försäljningschefen Daniel Odsberg på Kvdbil säger till Di att de elektrifierade bilarna, särskilt laddhybrider, är de som driver uppgången. "De elektrifierade bilar som vi får in omsätter vi, så behovet och efterfrågan finns. Men till rätt pris," säger han.

Export och leveransfördelar

Även bilåterförsäljaren Riddermark bil har sett en kraftig ökning i omsättning de senaste åren. Peter Ahnell, chef för affärsutveckling på Riddermark, förklarar att många vänder sig till begagnade fordon på grund av högre levnadsomkostnader. Han påpekar också att en stor del av de begagnade bilarna går på export, vilket kommer att hålla utbudet nere och efterfrågan—och därmed priserna—uppe.

En fördel med begagnatmarknaden är också de snabba leveranserna till kund, något som kan vara avgörande för många köpare. Daniel Odsberg förutspår en fortsatt stark begagnatförsäljning under det kommande halvåret. "Jag är absolut optimistisk. Det kommande halvåret ser vi framför oss en stark begagnatförsäljning eftersom behovet finns där," säger han till tidningen.

Trots de utmaningar som nybilsmarknaden står inför, betonar Johan Palmér på Vroom att marknaden för nya bilar har börjat återhämta sig något det senaste halvåret. Andelen elbilar har ökat och denna trend förväntas fortsätta med sänkta räntor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt