SEB: Inte säkert boräntan hänger med hela vägen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

SEB: Inte säkert boräntan hänger med hela vägen

SEB:

Precis som SBAB ser storbanken SEB hur allt fler kunder väljer rörlig ränta.

Efter flera år av stigande räntor sänkte Riksbanken styrräntan i maj – första gången på åtta år. Enligt SEB-chefen Johan Torgeby finns det flera, om än små, positiva signaler på att saker och ting börjar röra sig i rätt riktning för svensk ekonomi.

– Vi förväntar oss ett bättre 2025 än 2024 och det bygger på förväntningar kring räntesänkningar. Det är en förutsättning att inflationen är bruten och att räntesänkningarna sker – gör det inte det så kommer vi att befinna oss i ett annat läge, säger han i samband med bankens kvartalsrapport.

I viss mån

Förhoppningarna om att ytterligare sänkningar från Riksbanken är inom räckhåll har gjort att allt fler väljer rörlig ränta.

Torgeby motsätter sig att det skulle vara för dyrt att binda sina lån.

– Det är upp till var och en. För en hel hushåll är det bra för att skapa stabilitet i privatekonomin, då kan man rekommendera fasta räntor.

Hushåll ska dock inte förvänta sig att räntan man möter på sina bolån hamnar på samma lägre nivå som hos Riksbanken, om fler sänkningar sker i höst.

– Däremot kan man förvänta sig att riktningen, det vill säga de sänkningar som Riksbanken gör, till viss mån också kommer att speglas i bolåneräntorna som går ner i samband med det, säger han.

Fakta: Så gick det för SEB

SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 12,9 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med 13,1 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, sjönk till 11,6 miljarder. Ett år tidigare låg räntenettot på 11,9 miljarder kronor.

Provisionsnettot – vad banken drar in på avgifter och provision – uppgick till 5,9 miljarder, upp från 5,6 miljarder ett år tidigare.

Kostnaderna steg till 7,4 miljarder under kvartalet medan kreditförlusterna låg stabilt på 44 miljoner.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt