Minskad BNP igen – nu är recessionen här
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Minskad BNP igen – nu är recessionen här

Minskad

Den svenska bruttonationalprodukten (BNP) sjönk återigen under det tredje kvartalet, med en minskning på 0,3 procent jämfört med föregående kvartal. Lageravveckling och minskad konsumtion från hushållen pekas ut som de främsta orsakerna till nedgången.

BNP:s nedgång markerar det andra kvartalet i rad som ekonomin har minskat. Enligt Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna, var nedgången i ekonomin bred men mildrades något av en stark tjänsteexport. Hon noterade också att hushållens konsumtionsutgifter minskade för femte kvartalet i rad.

Nu är recessionen här

Sveriges ekonomi upplevde en nedgång på 0,3 procent under det tredje kvartalet i jämförelse med det andra kvartalet. Onsdagens rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) justerar den tidigare preliminära rapporten som angav en nollprocentig förändring, vilket visade sig vara alltför optimistiskt.

Med dessa två på varandra följande kvartal av negativ BNP-utveckling befinner sig Sverige nu i en teknisk recession, vilket definieras som minst två kvartal i rad med negativ BNP-tillväxt

Denna nedgång följer efter en liknande minskning under det andra kvartalet, där bruttonationalprodukten (BNP) föll med 0,8 procent jämfört med kvartalet före.

Detta är första gången sedan 2020 som Sverige upplever en sådan ekonomisk tillbakagång.

Säsongsjustering och kalenderkorrigerade siffror

BNP minskade med 0,3 procent under det tredje kvartalet efter att ha justerats för säsongseffekter och jämförts med föregående kvartal. När man tar hänsyn till kalendereffekter och jämför med tredje kvartalet 2022 minskade BNP med 1,4 procent.

Graf från SCB.se

Utveckling för tredje kvartalet i korthet

  • Hushållens konsumtion sjönk med 0,6 procent, med minskningar inom de flesta ändamål.
  • Den offentliga konsumtionen var oförändrad. De kommunala myndigheternas konsumtionsutgifter steg med 0,3 procent och statens konsumtionsutgifter minskade med 0,7 procent.
  • Lagerinvesteringarna drog ned BNP-utvecklingen med 1,4 procentenheter. Minskningar av industrins lager bidrog mest till nedgången.
  • Fasta bruttoinvesteringar backade med 0,6 procent. Investeringar i bostäder fortsatte att minska. Övriga byggnader och anläggningar bidrog också negativt under kvartalet.
  • Exporten ökade med 1,4 procent och importen minskade med 1,5 procent. Sammantaget påverkade exportnettot BNP positivt med 1,5 procentenheter.
  • Näringslivets förädlingsvärde minskade med 0,2 procent. De varuproducerande branscherna sjönk med 0,8 procent och de tjänsteproducerande ökade med 0,2 procent. Förädlingsvärdet inom de offentliga myndigheterna minskade med 0,6 procent.
  • Antalet sysselsatta i hela ekonomin ökade med 0,1 procent. Antalet arbetade timmar i hela ekonomin sjönk med 0,5 procent medan de var oförändrade inom näringslivet. Arbetsproduktiviteten i näringslivet minskade med 0,1 procent.
  • Hushållens reala disponibla inkomst minskade med 0,6 procent jämfört med tredje kvartalet 2022.
  • Den offentliga förvaltningen visade ett underskott på 5,9 miljarder kronor för tredje kvartalet 2023. Det kan jämföras med ett överskott på 10,5 miljarder under samma kvartal 2022.

Källa: scb.

Vad är BNP ?

Bruttonationalprodukten (BNP) är ett mått på värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land. Det används för att beskriva ekonomisk tillväxt och uppdateras kvartalsvis. En minskning i BNP kan tyda på ekonomiska utmaningar, inklusive minskad konsumtion och produktion.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt