Mest blankade aktier denna vecka - minskad blankning i Stillfront och Intrum
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Mest blankade aktier denna vecka - minskad blankning i Stillfront och Intrum

Mest

Listan baseras på till Finansinspektionen inrapporterade korta positioner som sammanställs av oss på Börskollen. Sedan december 2021 hämtar vi in och sammanställer aktuell och historiskt blankning. Har du vår app installerad så ser vi även till att skicka en pushnotis till dig när blankningspositioner i bevakade bolag ändras, i realtid.

Från och med den 13 december 2021 lämnar FI inte längre ut uppgifter om korta positioner under 0,5 procent av aktiekapitalet. Listan inkluderar därmed bara positioner över 0,5 procent.

Har du inte appen eller föredrar att sitta vid datorn hittar du aktuell blankning här. Där kan du filtrera på senaste positioner, flest blankare eller mest blankat.

Topp 15 mest blankade aktier denna veckan

Bolag Antal blankare Blankat just nu Blankat 7 dagar sedan Blankat 30 dagar sedan
Fingerprint Cards 3 8.44% 7.9% 7.94%
Scandic 6 7.66% 6.46% 7.17%
Electrolux 7 5.34% 3.67% 3.49%
Oncopeptides 5 4.36% 4.26% 4.08%
Elekta 5 4.25% 4.17% 3.99%
G5 Entertainment 3 3.71% 3.52% 2.08%
Hoist Finance 3 2.92% 1.95% 2.44%
Stillfront 4 2.87% 3.36% 2.86%
Boozt 4 2.79% 2.81% 3.49%
Orexo 1 2.51% 2.51% 2.51%
Cantargia 3 2.49% 2.68% 3.29%
Securitas 4 2.41% 1.91% 1.43%
Hansa Biopharma 3 2.37% 2.37% 2.1%
Catena Media 3 2.28% 2.38% 1.56%
Intrum 2 2.18% 2.18% 3.16%

Generellt ser vi ökad blankning i de mest blankade bolagen denna veckan, vilket återspeglar hur börsen rört sig senaste tiden. Endast 4 bolag har sett minskad blankning i aktien. Dessa är Stillfront, Boozt, Cantargia och Catena Media. I övriga bolag har blankning ökat eller befunnit sig på samma nivå som förra veckan.

Top 3 förblir oförändrad sett till placeringarna men både antalet blankare och den totala blankningspositionen har ökat för alla bolagen här och dessa är Fingerprint, Scandic och Electrolux.

Tips: Följ blankning i börsnoterade bolag här

Veckans bubblare på plats 16 och precis utanför top 15 ovan är Byggmax. Byggmax har sett sin blankning öka från 1.31% för en månad sen till 1.89% förra veckan och nu denna veckan 2.04%. Fortsätter trenden med ökad blankning i bolaget så lär vi se Byggmax dyka upp på top 15 nästa vecka. Byggmax har 3 synliga institut som blanknar aktien just nu med positioner större än 0.5% där Voleon Capital Management har största positionen på 0.9%, ökat från 0.82% sedan slutet på januari.

Vad innebär blankning och hur fungerar det i praktiken?

Blankning innebär i korthet att du säljer ett instrument, allt som oftast en aktie, som man från början inte äger själv. På finanssvenska innebär det att man blankar eller “gå kort aktier”. Syftet med att blanka är att tjäna pengar på att priset på en aktie går ned. Det är ett sätt att försvara din portfölj mot nedgångar. I det normala fallet köper man en aktie för att man tror att den ska stiga i värde. Blankning innebär exakt tvärtom, att du spekulerar i att aktien ska falla i värde.

Lästips: Mer om blankning - möjligheter och risker med att blanka aktier

Blankning är en naturlig del av aktiemarknaden. Det är inte något speciellt för Sverige utan fenomenet finns över hela världen. I Sverige är inte aktier särskilt blankade vid en jämförelse med hur det ser ut i exempelvis USA där aktier kan vara väldigt häftigt blankade. Det går även att blanka andra tillgångsslag som råvaror, valutor, index eller kryptovalutor.

För dig som vill hålla lite löpande koll på blankning i dina aktieinnehav så missa inte att ladda hem vår app och skapa en bevakning så ser vi till att notifiera dig så fort blankningen ändras.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Boozt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.